Vládci větru: Letadla opisují od albatrosů

Vládci větru: Letadla opisují od albatrosů
Sdílej
 
Albatrosům to létá samo – nemávají křídly, nevydávají žádnou energii. Vědci dlouho pátrali po tom, jak to dělají. Teď už to konečně vědí.

 

Rybáři s harpunou: Přepište si učebnice zoologie

Rybáři s harpunou: Přepište si učebnice zoologie

 

Albatrosi jsou jedni z největších létajících ptáků současnosti, mohou vážit až 10 kg a v rozpětí křídel mají přes tři metry. Přesto jsou zároveň i jedni z nejlepších letců světa. Celé hodiny bez pohybu křídel plachtí nad vlnami oceánů a za den urazí desítky kilometrů. Nestojí je to přitom vůbec žádnou energii. Není divu, že se už delší čas vědci pokoušeli zmapovat jejich způsob letu. To se jim nyní za pomoci výkonných navigačních systémů podařilo.

Letci nad vlnami

Albatrosi se prakticky celý život pohybují nad mořskou hladinou, pevninu vyhledávají pouze v době námluv a hnízdění. A nad vodou téměř vždy pořádně fouká. Právě toho tito velcí ptáci využívají při svém plachtění, které se odborně jmenuje dynamické. Námahu jim šetří i speciální plochá šlacha v ramenním kloubu, která pevně zafixuje natažené křídlo ve stálé poloze, křídla albatrosů se tak při plachtění nijak neliší od křídel letadla. Jejich klouzavý let je velmi účinný – na každý metr výšky, o který klesnou, uletí vzdálenost 22 m.

 

Letadla bez motorů a posádky

Vědci se zaměřili především na způsob, jak albatrosi při stoupání natáčejí konce křídel. Na výzkumu spolupracovali zoologové a letečtí inženýři, kteří by rádi využili albatrosí patent při konstrukci bezmotorových letadel. Asi by se nejednalo o letadla dopravní, těžko si lze představit, že by dynamického plachtění s prudkými obraty o 180o mohla využívat letadla plná cestujících. Kdyby se však podařilo napodobit let albatrosa, mohli by zkonstruovat bezmotorová, dálkově řízená vznášedla, která by např. přenášela rádiové signály ze země.

Tuláci nad oceány

Albatrosi obývají především jižní polokouli, na sever od rovníku žije jen několik druhů, a to ještě pouze v oblasti Tichého oceánu. Létat jako ostatní ptáci už prakticky zapomněli, jejich létací svaly jsou slabé, každé mávnutí křídel je pro ně mimořádně namáhavé. Jsou proto závislí na stálém vzdušném proudění nad vodami a ve vzácných okamžicích bezvětří usedají na vodu a čekají, až zase začne foukat. Dlouhá úzká křídla a krátký ocas jim naopak znesnadňují start. Albatros tak může vzlétnout prakticky jen proti větru.

 

Tučňáci vyskakují na ledovec jako vystřelení

Tučňáci vyskakují na ledovec jako vystřelení

 

Albatrosí patenty

Kromě extrémně úsporného letu mají albatrosi i několik dalších přizpůsobení, která jim umožňují trvalý pobyt nad mořem. Tím nejdůležitějším je schopnost vylučovat sůl. Živí se mořskými rybami a dalšími živočichy, v nichž přijímají velké množství soli. A také k pití mají k dispozici pouze mořskou vodu. Jejich dlouhé silné zobáky na konci hákovitě zahnuté mají u kořene nápadné trubkovité nozdry. Na ně jsou napojeny tzv. solné žlázy, s jejichž pomocí vylučují sůl. Nozdry jim také slouží jako čichový orgán, albatrosi patří k několika málo druhům ptáků, kteří mají vynikající čich. Také zrak mají výborný, jsou schopni lovit dokonce i v noci. Kořist vidí i pod vodou a mohou se za ní potopit až do pětimetrové hloubky.

 

 

Aerofex: První krok k létající motorce ze Star Wars

Aerofex: První krok k létající motorce ze Star Wars

Příběhy vyhynulých zvířat: Ptáci moa

Příběhy vyhynulých zvířat: Ptáci moa

Nejrychlejší letadlo Boeing X-51 neuspělo

Nejrychlejší letadlo Boeing X-51 neuspělo

Klíčová slova:
ptak, albatros
 

Články odjinud