Deskovinky recenzují: Neobvyklí podezřelí

Deskovinky recenzují: Neobvyklí podezřelí
Sdílej
 
Pane detektive, já bych vám moc rád pomohl. Skutečně jsem zahlédl podezřelého, ale za boha si nemohu vybavit jeho podobiznu. Pamatuji si jen, že hezky voněl a vypadá jako někdo, kdo často chodí do posilovny.

 

Party her je na našem trhu přehršel a dalo by se říct, že je jedna lepší, než druhá. Každý jistě zná Aktivity, možná jste se setkali s Konceptem a určitě vás neminuly Krycí jména. Zkrátka je z čeho vybírat. A teď před Vánoci bude výběr vánočního dárku v podobě party hry ještě o něco složitější. Na trh totiž vstupují Neobvyklí podezřelí.

Posaďte se, prosím

Zajímá vás recept na úspěšnou party hru? Musí vás prostě bavit. A to nejen vnitřně. Musíte u ní prskat smíchy se všemi ostatními, bavit se humornými obrázky a trošku potrápit mozkové závity originálními mechanismy. To vše do puntíku splňují Neobvyklí podezřelí. Ti navíc disponují i neobvyklým tématem.

Neobvyklí podezřelí: Desková hra •  Patrik Hajda

Ke stolu usedáte alespoň ve třech, ale má-li váš stůl šest metrů, podle krabičky si můžete zahrát klidně i v šestnácti lidech. Jen jeden z vás měl to štěstí a smůlu, že viděl pachatele při konání nějaké nezákonné činnosti. Všichni ostatní představují spolek detektivů, kteří se podle vašich neobvyklých indicií snaží odhalit skutečného pachatele mezi dvanácti podezřelými.

Tohle nám nepomůže

Říkáte si, proč je pro svědka tak obtížné ukázat na fotku s vyobrazeným pachatelem? No, on si totiž přesně nepamatuje jeho tvář. Má o ní jen mlhavou představu a z té dokáže určit pouze dotyčného charakteristické rysy. Co to znamená herně?

Vy (svědek) víte, který z nabídky 12 podezřelých je vinen, protože vám to na začátku hry řekne náhodně tažená kartička hledaného. Ostatní hráči (detektivové) vám budou postupně pokládat předpřipravené otázky, které se nikdy netýkají vzhledu jako takového.

"Takže, pane Novák, ten pachatel, kterého jste zahlédl, vlastní střelnou zbraň? Hraje deskové hry? Voní hezky? Je fanoušek Applu? Sleduje ČT 24? Přežil by dlouho, kdyby nastala zombie apokalypsa? Ano nebo ne??" Přesně takovým otázkám čelíte. Vy samozřejmě skutečnou odpověď neznáte, ale na základě fotografie hledaného ji vytušíte.

Pokud je vaším viníkem důchodkyně, tak ta pravděpodobně není zapáleným uživatelem iPhonu. Detektivům tak na otázku fanouškovství Applu odvětíte rezolutní "NE!" a detektivové se pustí do práce.

Deskovinky recenzují: Únikové hry Exit

Deskovinky recenzují: Únikové hry Exit

Tím se nám to zužuje

Detektivové musejí s každou položenou otázkou vyřadit alespoň jednoho podezřelého, ale na výběru se musejí jednotně shodnout. Takže si projdete všech dvanáct fotek a určíte, zda nagelovaný týpek s brýlemi má v kapse jablíčko. Po jedné otázce smíte vyřadit i více postav, ale značně tím zvyšujete riziko zmaření vyšetřování.

Jakmile totiž z nástěnky sundáte podezřelého, který byl skutečným pachatelem, okamžitě kolektivně prohráváte. Zároveň platí, že svědek se do hry zapojuje pouze slovy ANO a NE, respektive by neměl mluvit vůbec a spíše používat k odpovědi karty s fajfkou a křížkem, aby se nechtěně neprokecl.

Neobvyklí podezřelí: Desková hra •  Patrik Hajda

Cílem hry je postupným pokládáním otázek a vyřazováním postav odstranit nevinné osoby, dokud nezbyde poslední, skutečný viník. V takovém případě jste případ dotáhli do šťastného konce, dosáhli spravedlnosti a svět je díky vám zase o něco lepším místem!

Detektive, to byla sranda

Nelekejte se poměrně vážného tématu, které spíš než deprese navozuje hodiny neskutečné zábavy spojené s rvaním si vlasů. Neobvyklí podezřelí totiž s Krycími jmény sdílí jeden velice zábavný prvek. Svědek ví vše, ale nesmí ani pípnout. Ve chvíli, kdy jeho spoluhráči horlivě diskutují a mezi možnými nevinnými se často opakuje skutečný viník, je nanejvýš obtížné udržet si kamennou tvář a neokřiknout spoluhráče. Ze srandy samozřejmě.

Deskovinky recenzují: Velryby ničí svět

Deskovinky recenzují: Velryby ničí svět

Když pak ti truhlíci skutečně pustí pachatele na svobodu a zpackají tak vyšetřování, začíná ještě horlivější debata: „Copak může tenhle týpek pít hodně kávy? Vždyť je to úplně jasnej čajista!“ Neobvyklí podezřelí jsou zkrátka o emocích a částečně i o navázání se na mysl svědka. Ten se totiž rozhodne, že pachatel není fanoušek sci-fi, i když vy byste třeba tvrdili opak. Proto se nemůžete rozhodovat čistě na základě svého vkusu, ale musíte myslet i na svědka a občas dát za pravdu většině.

Na každý pád je to sranda, kde se baví naprosto každý. Neobvyklí podezřelí nevyžadují žádné znalosti, nemusíte umět hrát hry, nepotřebujete ani umět číst (pro případy hraní s dětmi, kdy je nutné některé otázky vynechávat). Prostě sednete ke stolu, rozdáte 12 postav z dostupných 70, položíte otázku a začnete vyřazovat. Jak je hra jednoduchá, tak je i svižná (při troše štěstí nebo naopak smůly může skončit již v prvním kole), proto není neobvyklé, že ji za jeden večer protočí klidně i desetkrát. A pokud vám 110 otázek přijde nedostačujících, jednoduše si vymyslete vlastní. Neobvyklí podezřelí se díky tomu nikdy neohrají a budou bavit vás i vaše blízké.

Neobvyklí podezřelí: Desková hra •  Albi

Neobvyklí podezřelí

Autor Paolo Mori

Typ hry party, deduktivní

Počet hráčů 3 – 16

Doporučovaný věk 14+

Herní doba  20+ minut

Jazyk čeština

Doporučovaná cena 499,-

Vydavatel Albi

Deskovinky recenzují hru Únikovka: Závod s časem

Deskovinky recenzují hru Únikovka: Závod s časem

Deskovinky recenzují: Moštárna

Deskovinky recenzují: Moštárna

Deskovinky recenzují: Ostrov Skye

Deskovinky recenzují: Ostrov Skye

 

Články odjinud