Deskovinky recenzují: Moštárna

Deskovinky recenzují: Moštárna
Sdílej
 
Vypadá to, že léto nás v tomto roce již nadobro opustilo. Neznamená to však, že by nás opustila i chuť na pořádný ovocný koktejl! Pár si jich namícháme v Moštárně.

 

Moštárna je nejnovější počin uznávaného německého autora Friedemanna Friese, kterého můžete znát kvůli hrám Fauna a Vysoké napětí. Většina jeho deskových her má jednu společnou vlastnost – v originálním znění začínají názvy jeho her, stejně jako obě jeho jména, na písmeno F. Moštárna není výjimkou, v angličtině její název zní Fabled Fruit.

Nový pohled na legacy

Desková hra Moštárna •  Albi

Friese se jako mnozí další vzhlédl ve fenoménu legacy, který před dvěma lety nastartovala hra Pandemic Legacy (blíží se druhá sezóna!). Jedná se o mechaniku, kdy každá jednotlivá odehraná hra ovlivňuje hry další. Například ve zmiňovaném Pandemicu přelepujete herní plán, popisujete karty, objevujete nová pravidla atd. Ano, hra se tím prakticky nenávratně zničí a má proto spotřební lhůtu. Frieseovi se líbila myšlenka hry, která se hraním vyvíjí, ale už mu nebylo zrovna po chuti ničit při tom komponenty. Proto přišel s malou evolucí systému legacy, při které si vše po odehrání zachová svou původní tvář. A přesto se mu jistým způsobem podařilo udržet onen pocit vývoje.

Je libo banánový shake?

Desková hra Moštárna •  Albi, autor

Krabička s roztomilou ilustrací ukrývá tři balíčky velkých karet se zvířátky, jeden menší balíček karet s ovocem, kartonové dílky se zvířátky a jim odpovídající dřevěné figurky. Nic víc k vymačkání moštu nepotřebujete. Tři velké balíčky jsou očíslovány od 1 do 59 a přesně v tomto pořadí se jimi postupně prokousáváte. Každé číslo je navíc obsaženo čtyřikrát, takže dojít na úplný konec je otázka spousty hodin.

Přesun zvířat

Desková hra Moštárna •  Albi, autor

Vtip je v tom, že v jednu chvíli je na stole k dispozici jen pár těchto karet a každá z nich má unikátní schopnost, kterou hráči využívají k namíchání moštů. Díky nosorožci si doberete dvě karty ovoce, komárem vezmete karty soupeři, mrož vás nechá obchodovat na tržišti a tak dále. S těmito zvířátky je pak spojen systém legacy. Každé zvířátko totiž kromě schopnosti vyžaduje i určité druhy ovoce, po jejichž nasbírání si k sobě vezmete kartičku daného zvířete a otočíte ji druhou stranou s moštem nahoru. Vaření moštu slouží k určení konečného vítěze, ale také se jím obměňují dostupné akce. Jedno zvířátko totiž po namíchání moštu odeberete ze hry a další nové z balíčku naopak přidáte.

Recenzujeme na plný plyn!
Deskovinky recenzují: Quadropolis

Deskovinky recenzují: Quadropolis

Deskovinky recenzují: Costa Rica

Deskovinky recenzují: Costa Rica

Jednoduchost především

Desková hra Moštárna •  Albi, autor

Je to velice jednoduchý mechanismus, který vás neustále nutí přizpůsobovat se novým podmínkám na stole. Stejně jednoduchá je i celá hra. Pravidla pochopíte během minutky a složitost se nedostaví ani při hraní. Ve svém tahu jednoduše pohnete svou figurkou na jednu z dostupných akcí a tu vykonáte. Takto se střídáte, dokud jeden z hráčů neuvaří požadovaný počet moštů odhazováním určitých druhů ovoce. Friedemann s Moštárnou cílí především na mladší hráče, kteří si sami hravě poradí, případně si nechají vysvětlit některé složitější karty od rodičů. Nahrává tomu i grafika, která je velice jednoduchá, ale co se zvířátek týče, tak i správně roztomilá a hlavně baví.

Hrajte a bavte se

Desková hra Moštárna •  Albi, autor

Je také důležité zmínit, že samotná jedna hra zas tak zajímavá není. Kouzlo hry se rozbaluje až s kontinuálním hraním, kdy se dostáváte ke skutečně zajímavým schopnostem a novým pravidlům. Pokud však hledáte komplexní hratelnost, jakou nabízejí ostatní legacy hry, pak radši hledejte jinde.

Autor Friedemann Friese

Typ hry rodinná, legacy, sbírání sad

Počet hráčů 2 – 5

Doporučovaný věk 8+

Herní doba 20-30 minut

Jazyk čeština

Doporučovaná cena 699,-

Vydavatel Albi

Přečtěte si také:

Deskovinky recenzují: Ostrov Skye

Deskovinky recenzují: Ostrov Skye

Panda velká: Návrat z propasti

Panda velká: Návrat z propasti

Mrňavý ptakoještěr nebo pravěká "kočička"?

Mrňavý ptakoještěr nebo pravěká "kočička"?

Chrochtající rodina: Pralesní obr a horský trpaslík

Chrochtající rodina: Pralesní obr a horský trpaslík

 

Články odjinud