Deskovinky recenzují: Costa Rica

Deskovinky recenzují: Costa Rica
Sdílej
 
Představte si, že se s mačetou prosekáváte hustou džunglí spolu s ostatními členy expedice, když tu náhle spatříte vzácného baziliška amerického. Kouknete na ostatní, nikdo si ho nevšiml. Okamžitě pořizujete fotku a se svým úlovkem opouštíte družinu, která dál kráčí vstříc nebezpečí. Vítá vás Costa Rica.

 

Z překvapivě nevelké krabičky se na vás vyvalí záplava hexových dílků, ze kterých postavíte překvapivě velkou herní plochu deštného pralesa. Mapové dílky mají z jedné strany zobrazené horské, zalesněné nebo bažinaté prostředí, které jednotlivě nevybadají zrovna vábně, ale jako celek vytvářejí poměrně zajímavě vypadající kus pevniny ve tvaru velkého šestistěnu.

Ke každému cípu herního plánu si každý hráč umístí vlastní figurku badatele, takže se vždy vytvoří celkem šest expedicí namíchaných ze všech hráčů. Příprava hry tak není vůbec nic složitého a bez nějaké zbytečného zdržování se můžete rovnou ponořit do dusného ovzduší plného nebezpečných komárů.

Costa Rica: Recenze deskové hry (Deskovinky) •  archiv distributora

Costa Rica: Vyrážíme za dobrodružstvím

Z herního hlediska je Costa Rica postavena na docela neobvyklém systému jemného blafování, riskování a vyčkávání, skrze které se snažíte sbírat kombinace fotek vzácných zvířátek. Hráči se střídají klasicky v tazích, ale jednotlivé tahy zas tak klasicky neprobíhají. Hráč na tahu je vždy vůdcem zvolené expedice, v níž má svého badatele.

Tento hráč rozhoduje, na které sousední políčko se expedice pohne a jako první má právo ukončit expedici. Když totiž vstoupíte na krajinu lesa, hory či bažiny, okamžitě ji otočíte a vždy narazíte na jedno nebo dvě zvířata. Poté se od vůdce expedice každý zúčastněný hráč rozhodne, zda expedici ukončí nebo vyčká. Ten, kdo expedici ukončí, si vezme destičku se zvířátky a stáhne svého panáčka z expedice pryč.

DESKOVINKY recenzují: Zombicide: Černý mor

DESKOVINKY recenzují: Zombicide: Černý mor

Pokud se nikdo nerozhodne expedici ukončit, pokračuje se v bádání, čímž se zvyšují hned dvě rizika – víc zvířátek znamená více bodů na konci hry, ale musíte správně odhadnout své soupeře, aby vám je nevyfoukli před nosem. Druhým rizikem jsou komáři, kteří se vyskytují kolem některých zvířat. Jakmile vůdce družiny odhalí dva komáry, musí expedici okamžitě ukončit, opustit ji a vzít si všechny destičky bez komárů.

Hráči se takto střídají ve vedení expedic, dokud v nich mají své panáčky. Jakmile všichni hráči stáhli své badatele nebo byla mapa kompletně prozkoumána, hra okamžitě končí a hráči si sečtou body. Ve hře je jen šest zvířat a každé se hodnotí zvlášť – čím více fotek jednoho druhu máte, tím více bodů získáte. Dalších 20 bodů získáte za nafocení všech zvířat ve hře.

Costa Rica: Recenze deskové hry (Deskovinky) •  archiv distributora

Putování pralesem na vašem stole

Costa Rica je svižná hra. Příprava vám zabere sotva pět minut, úklid ještě méně a samotný průchod džunglí těžko přeleze půl hodiny. Možnost riskovat a skutečnost, že máte pouze šest pokusů na sebrání fotek zvířat, se stará o zábavu, která se blíží party hrám.

Costa Rica si svou přístupností velice snadno najde cestu do rodin s dětmi a díky menší krabici není problém přibalit jí na dovču. Ale v naší hráčské skupině se díky své jednoduchosti, rychlosti, náhodě a onomu prvku "Tys mi to vyfouk!" uchytila jako příjemná výplň mezi velkými hrami. Jedinou nevýhodou je hra v nižším počtu hráčů, která nenabízí zde tolik důležitou interakci. Pokud hrajete ve dvou, rozhodně stojí za to chopit se dvou barev badatelů najednou.

Deskovinky #29: Zase ty hry trůny…

Deskovinky #29: Zase ty hry trůny…

Deskovinky recenzují: Mars: Teraformace

Deskovinky recenzují: Mars: Teraformace

Deskovinky recenzují: IceCool – Ledová škola

Deskovinky recenzují: IceCool – Ledová škola

 

Články odjinud