Pravda o králi Artušovi: O kulatém stolu legendy lžou

Pravda o králi Artušovi: O kulatém stolu legendy lžou
Sdílej
 
Legendu o králi Artušovi asi znáte. Vystupují v ní rytíř Lancelot, kouzelník Merlin, zázračný meč Excalibur a další hrdinové rytířských příběhů. Odehrává se na bájném hradu Kamelot.

Kde ležel Kamelot

Donedávna nikdo ani nevěděl, zda Artuš opravdu žil a kde jeho hrad stál. Záhadou byl i kulatý stůl, u něhož se scházeli Artušovi rytíři a muži, aby zde hodovali a bavili se. Prý jich za ním sedávalo tisíc. Nyní se zdá, že právě "kulatý stůl" pomohl archeologům objasnit, jak to s Artušovým hradem bylo.

Anglii vládli téměř čtyři století Římané, když pak na počátku pátého století odešli, zůstala po nich na ostrově celá řada staveb. Také několik amfiteátrů, velkých kulatých staveb, v nichž se odehrávaly například souboje gladiátorů. Jeden z největších stál i u dnešního města Chesteru v severní Anglii. Byla to obrovská kruhová stavba vysoká 12 metrů, do níž se vešlo přes 10 tisíc lidí. Podle posledních názorů Artušovi stačilo posílit zdi a vpasovat do amfiteátru palác. Takovému opevnění se nemohl rovnat žádný jiný hrad postavený tehdy Kelty nebo Germány.

Narozen z klamu

O Artušovi vznikla řada knih a filmů, v každém je legenda podána trochu jinak. Jak tedy vypadal základní středověký příběh?

Podle něho se Artuš narodil jako nemanželský syn krále Uthera Pendragona. Na svět přišel podvodem a šalbou. Uter se totiž zamiloval do paní Igraine, manželky cornwallského vévody. Kouzelník Merlin, výměnou za "to, co ze vztahu vznikne", propůjčil královi vévodovu podobu. Ten se pak snadno dostal k paní Igraine a zplodil s ní Artuše. Merlin, jemuž novorozenec podle dohody patřil, předal chlapce do výchovy spřátelenému rytíři. O jeho původu nikomu neřekl, a tak mohl budoucí král vyrůstat jako "obyčejné" páže, pod Merlinovým dohledem.

Když pak po čase Uther zemřel, říše se začala rozpadat. Proto svolal Merlin všechny do Londýna, kde se objevil kámen se zabodnutým mečem a nápisem: "Kdo tento meč vytáhne, bude králem Anglie podle práva i rodem." Nikdo to nedokázal, až k meči přišel dvacetiletý Artuš a vytáhl ho.

U kulatého stolu •  Buena Vista Pictures Distribution

Rozchod s Merlinem

Zpočátku Artuš Merlina poslouchal, pak se však zamiloval do krásné Guinevere. Čaroděj, který viděl budoucnost, ho varoval, že tato žena zničí království, ale Artuš nedbal a vzal si ji. V předvečer svatby na Kamelot přijela Artušova nevlastní sestra, kouzelnice Morgana Le Fay se synem Mordredem. Jeho otec byl sám Artuš, který to však do té doby ani netušil. Když to Merlin všechno viděl, rozhodl se odejít, ještě předtím však Artuše dovedl k jezeru. Z něho se vynořila ruka Jezerní paní, která králi podala kouzelný meč Excalibur.

Merlin odešel a Artuš vytvořil společenství rytířů, které nazval Rytíři kulatého stolu. K Artušově družině se přidávali mnozí, jedním z nich byl i sir Lancelot. Byl silný a odvážný a stal se Artušovým nejlepším přítelem.

Lancelotova zrada

Problém byl v tom, že se zamiloval do krásné Guinevery a ona do něho. Artuš pak Lancelota vyhnal z Kamelotu. Guienevere utekla i s ním. Milenci se uchýlili do Bretaně na Lancelotův Jezerní hrad. Artuš je pronásledoval a obklíčil.

Král i Lancelot se dohodli, že se Guinevere může vrátit na Kamelot a tam počkat jak dopadne bitva. Zatímco se obléhání Jezerního hradu protahovalo, Mordred ovládl Kamelot a vyhlásil se králem. Gueneveru nutil, aby si ho vzala. Když se to Artuš dozvěděl, obrátil vojsko a vytáhl proti Mordredovi.

Naplnění věštby

Před bitvou se ještě oba s rádci sešli, aby se pokusili dohodnout mír. Moc si nevěřili, proto řekli velitelům, ať zaútočí, kdyby někdo z vyjednavačů tasil meč. Pak zasáhla náhoda: na louce, kde jednali se objevila zmije a jeden rytířů jí mečem uťal hlavu. Tím dal nevědomky povel k bitvě, ve které zahynuli prakticky všichni hrdinové. Merlinova věštba se tak naplnila.

Filmový král Artuš •  Buena Vista Pictures Distribution

Kouzelník Merlin

Merlin byl čaroděj, druid a věštec. Jeho zázračné vlastnosti se poprvé projevily v dětství. Tehdy se keltský král Vortigern pokoušel vybudovat pevnost, země však každou noc postavené hradby "spolkla". Pomoci mu prý mohl jedině hoch, který nemá otce, což vypadalo jako nesmysl. Nakonec takového královi hledači našli: Merlina syna panenské matky a ďábla. Merlin Vortigernovi řekl, že stavbu požírají dva draci, kteří v zemi spí. Stačí je ve dne vykopat. To se i stalo, z jámy, kterou dělníci vyhloubili náhle vylétli červený a bílý drak a začali se na obloze prát. Nakonec zmizeli v dálce. Merlin se pak stal velkým kouzelníkem, který radil řadě králů. Po nezdaru s Artušem odešel do ústraní.

Svatý grál

Snad se jednalo o pohár, do něhož byla zachycena krev ukřižovaného Krista. Tento tajemný předmět hledalo mnoho generací rytířů. Třeba Parcifal s Gawainem a Borsem od Artušova kulatého stolu.

Král Artuš ve filmu a ve skutečnosti

Král Artuš ve filmu a ve skutečnosti

České přízraky: Koho vyděsila rožmberská Bílá paní?

České přízraky: Koho vyděsila rožmberská Bílá paní?

Dungeons: Nikdy nebylo tak dobré být zlý

Dungeons: Nikdy nebylo tak dobré být zlý

Klíčová slova:
kamelot, merlin, artuš
 

Články odjinud