Tajemné lodě duchů: Kam zmizela jejich posádka?

Tajemné lodě duchů: Kam zmizela jejich posádka?
Sdílej
 
Během dlouhých plaveb si námořníci vyprávějí historky o opuštěných a záhadně ztracených lodích. Podobně tajemné příběhy se skutečně odehrály.

 

Když 4. prosince 1872 námořníci z Dei Gratia objevili mezi Azory a portugalským pobřežím dvoustěžník Mary Celeste, netušili, jaké problémy jim to přinese. Strašidelně prázdnou a zřejmě narychlo opuštěnou loď totiž unášel mořský proud.

Plavidlo Mary Celeste vyplulo z New Yorku do Janova 5. listopadu téhož roku, jenže podle nalezených zápisů v lodním deníku byla naposledy posádka přítomna na palubě v oblasti takzvaného Bermudského trojúhelníku (lokalita v Karibském moři, kde se často ztrácejí lodě a letadla). Pak kamsi zmizela…

Kam se všichni poděli?

Podle následného vyšetřování byla Celeste v době svého nalezení zcela nepoškozena. Nejenže byla zcela schopná plavby a funkční, ale v kajutách zůstaly osobní předměty posádky, včetně cenností. V podpalubí ležel nedotčený náklad v hodnotě tehdejších 30 tisíc dolarů, což představovalo ohromné jmění.

Vyšetřovatele z pojišťovny Lloyd překvapil dobrý stav plavidla i třeba lahvičkou s lékem, kterou její majitel zanechal v jedné z kajut otevřenou. Také další narychlo položené a poházené věci nasvědčovali tomu, že námořnici opustili Mary Celeste ve velkém spěchu.

Piráti! To nebyli…

První vyšetřovací hypotéza pracovala s předpokladem, že loď přepadli piráti, případně že její posádku zabili námořníci z Dei Gratie. Nedávala ale moc smysl. Na Mary Celeste totiž zůstal nejenom velmi cenný náklad - tedy pro piráty velmi vítaná kořist, ale nebyly na ní nalezeny ani žádné stopy po krvi, výstřelech nebo boji.

Jenže přepadení, vzpoura posádky nebo jiný násilný incident by se bez nich pravděpodobně neobešel. Jediné poškození dvoustěžníku bylo objeveno na jeho boku. Šlo o dlouhou rýhu neznámého původu.

Co se stalo a kam se poděla ztracená posádka nedokázali zjistit ani zkušení detektivové. Ti na počátku roku 1873 prohlásili před londýnským soudem, že nejsou hypotéz o jejich osudu.

 

Smetl je infrazvuk?

Teorie o otrávení posádky potravinami nebo zamořenou vodou byla ihned zavržena, neboť stejné zásoby jedli a pili bez úhony také objevitelé z Dei Gratie. Mohli být tedy námořníci zabiti neznámým otravným plynem, nebo se nakazit jakousi infekční nemocí a zemřít?

V tom případě je ale zvláštní, že na palubě nezůstala ani jedna jejich mrtvola. Že by všichni umírající naskákali nebo spadli do moře, je nepravděpodobné.

Podle některých spekulací mohl být příčinou katastrofy zvuk o nízkém kmitočtu (infrazvuk), který vznikl jako následek přírodních procesů. Infrazvuk může u člověka způsobit závažné zdravotní problémy, panický strach nebo dokonce šílenství. Že by pak všichni z Mary Celeste naskákali do moře?

Jiná, ještě fantastičtější teorie uvažuje o tom, že posádku vyděsilo něco opravdu nečekaného. Zda to mohlo být neznámé zvíře, nebo dokonce cosi z vesmíru nechme řešit autory sci-fi. Jisté je, že v takzvaném Bermudském trojúhelníku se podezřele často dějí divné věci.

Záhada Bermudského trojúhelníku

V březnu 1918 zmizela v Bermudském trojúhelníku loď Cyclops i s nákladem manganové rudy a 309 námořníky na palubě. Přestože byla vybavena výkonnou vysílačkou, případné volání o pomoc nikdo nezachytil. Navíc se ukázalo také, že se loď zřejmě nepotopila.

Podobně záhadně v této tajemné oblasti zmizela roku 1969 loď Marine Sulphur Queen i s celou posádkou 39 mužů. Nebyla první, ale ani druhá a určitě ne poslední. Skeptici namítají, že za množstvím neobjasněných zmizení stojí  velká intenzita dopravy v této lokalitě, nevyzpytatelné počasí, i technické problémy dopravních prostředků. Otázkou ale zůstává, jestli lze takhle vysvětlit úplně vše. Možná, že v Bermudském trojúhelníku působí přírodní síly, o kterých zatím netušíme.

 

 

Záhada nejslavnějšího lodního vraku: Co ukrývá Titanic?

Záhada nejslavnějšího lodního vraku: Co ukrývá Titanic?

Záhada světel Min Min: Co jsou australské „bludičky“?

Záhada světel Min Min: Co jsou australské „bludičky“?

Záhada mořského koníčka

Záhada mořského koníčka

 

Články odjinud