Recenze: Total Recall je pitomá ale absolutně skvělá akční pecka

Recenze: Total Recall je pitomá ale absolutně skvělá akční pecka
Sdílej
 
Nová verze kultovního akčního sci-fi Total Recall dorazila do kin. Je to film plný akce, pak akce a zase další akce. Uvidíme v něm vůbec ještě něco jiného?

Původní Total Recall asi znáte z televize. Normální, tak trochu jednodušší dělník Arnold Schwarzenegger se v něm rozhodne implantovat si vzpomínky na dovolenou na Marsu. A ukáže se, že je tajný agent, všichni včetně jeho ženy po něm jdou, potká mutanty a nakonec zachrání Mars. Je to na první pohled jednoduchá akční záležitost spoléhající na brutální sílu a velkou porci „čvachtavých“ triků (vybuchující hlavy a tak).

V druhé řadě ale film spoléhá na svého režiséra, který perfektně využívá toho, že představitel hlavní role je totální herecké dřevo, a v podstatě se vysmívá jeho ikoničnosti coby akční hvězdy. Ve výsledku do poslední chvíle nevíte, zda se vše odehrává ve skutečnosti, nebo zda je to jen iluze, kterou si na začátku chtěl nechat implantovat do hlavy.

 

Tentokrát je to skutečnost

V novém Total Recall tohle dilema není. V hlavní roli je Colin Farrell a to je sakra dobrý herec. Stejně jako lidi okolo něj: Kate Beckinsale, Jessica Biel (nezdá se to, ale z líbivé hvězdičky vyrostla opravdová herečka) nebo Bill Nighy. Problém je, že namají moc co hrát. A když mají, tak musí říkat strašné, ale strašné kecy.

Na tomhle sci-fi je totiž největší sci-fi to, že někdo pustil u filmu za víc jak sto dvacet mega do výroby scénář plný těch největších logických děr a zhovadilostí, jejichž výčet pravděpodobně už teď zaplňuje desítky specializovaných serverů, takže tu s nimi nebudeme ztrácet čas. Pro nás je důležité, že nebudeme ani na vteřinu váhat, zda se všechno hrdinovi jen zdá, či ne. Bohužel to má být všechno skutečnost. A nebudeme ani obdivovat, jak dokáže Farrell podat chlapa, který zjistí, že nemůže věřit vlastním vzpomínkám a hlavně milované ženě.

Když akce, tak hladce

Normálně by to byly důvody k totálnímu odstřelu, ale tentokrát má film ještě pár trumfů. Třeba už zmíněný rozpočet. Ten je sakra vidět. Svět budoucnosti je sice depresivní, ale krásně se na něj kouká - od nočních scenérií ve slumech přes vymakané futuristické dálnice po válkou zničené zóny, které se asi jmenují všechny Silent Hill.

To je samo o sobě fajn. Ale co Total Recall vystřeluje do výšin, to jsou akční scény. Len Wiseman nebude nikdy točit Hamleta (ani toho s motorovkou), ale v prvním Underworldu si osahal Kate Beckinsale a její schopnosti a ve Smrtonosné pasti 4 zase to, jak má vypadat akční velkofilm s nějakou opravdu velkou hvězdou. Tady to spojil.

Jak narvat hrdinu (do stěsnaného prostoru)

Především prvních asi třicet minut, které stojí jen a jen na snaze Kate Beckinsale zabít Colina Farrella je naprostá akční extáze. Není to přímočará brutalita, ale naopak velmi promyšlená bourneovská akce (s tím rozdílem, že kdyby po Bourneovi šla Kate, tak je do pěti minut mrtvý). Wiseman využívá každé zákoutí svého světa, každou možnost narvat hrdinu či hrdinku do stěsnaného prostoru či je něčím prohodit a pořád přidává plyn.

Bohužel, zase zvolní s nástupem postavy hrané Jessicou Biel. Problém není v herečce, ale prostě v tom, že ten krásně pudový souboj manžel versus manželka se tím rozředí. Až do konce filmu jsou ostatně nejlepší pasáže ty, kde si jdou hezky zamilovaně po krku s vervou ze řetězu urvaných terminátorů. Naštěstí je podobných scén dost, takže nemusíte řešit, jak je možné tohle, a proč se stalo tohle a jak to, že když bylo řečeno to a to, tak jsou ještě ti a ti živí.

 

Výborné! A přitom taková pitomost!

Len Wiseman tedy natočil výborný akční film: tak dobrý, že nebudete mít moc tendencí kopat si do opravdu pitomého scénáře. Místo toho si vychutnáte pár narážek na původní film a božskou Kate Beckinsale, které dělá Wiseman ještě větší reklamu než Paul W.S. Anderson Mille Jovovich v Resident Evilu...

Ostatně, pokud se kdysi v osmdesátých letech fanoušci ptali, jestli by v souboji na férovku vyhrál Arnie nebo Sly, teď se můžou ptát, jestli by vyhrála Kate nebo Mila. Upřímně, jsem tomu rád, kouká se na ně totiž mnohem líp.  

 

+ Božská Kate Beckinale loví Colina Farrella v zatím nejlepším akčním filmu roku.

- Kromě akčních scén tady nic nedává smysl... Naštěstí je akčních scén hodně.

 

70%

 

Total Recall (Total Recall), USA/Kanada 2012, 121 min

Režie: Len Wiseman

Hrají: Colin Farrell, Kate Beckinsale, Jesica Biel, Bill Nigry, Ethan Hawke

www.welcometorecall.com

 

Nový Total Recall vs. starý Total Recall: Co je lepší?

Nový Total Recall vs. starý Total Recall: Co je lepší?

Recenze: Rebelka od Pixaru má kuráže na rozdávání

Recenze: Rebelka od Pixaru má kuráže na rozdávání

Bourne bez Bourna: V Bourneově odkazu bude nový agent bez budoucnosti

Bourne bez Bourna: V Bourneově odkazu bude nový agent bez budoucnosti

Klíčová slova:
film, sci-fi, recenze, total recall
 

Články odjinud