Malí lidé z Floresu: Hobiti existovali?

Malí lidé z Floresu: Hobiti existovali?
Sdílej
 
Lidé malého vzrůstu nemusí být jen výmyslem slavného spisovatele J. R. R. Tolkiena. Mnohé totiž nasvědčuje tomu, že Bilbo Pytlík měl své dávné tajemné, i méně záhadné, vzory.

 

Béčkový film o "Hobitech" dostal zaracha

Béčkový film o "Hobitech" dostal zaracha

 

V roce 2003 australsko-indonéský vědecký tým objevil na ostrově Flores první kostru neznámého prastarého člověka. Ve vápencové jeskyni Liang Bua byly později stejnou výzkumnou skupinou nalezeny kosterní ostatky ještě několika dalších lidí, kteří však zdaleka nevypadali, jako třeba váš soused - byli totiž až příliš malého vzrůstu.

Vysocí něco přes metr

Vykopávky pod vedením antropologů Petera Browna a Michaela J. Morwooda, prováděné až do roku 2008, pomohli odhalit zcela nový druh rodu Homo. Člověk floreský, jak byl nazván, žil podle současných poznatků na ostrově Flores asi před 94 000 až 13 000 lety.

Ve vědeckém světě způsobil tento objev nemalé pozdvižení. Zástupci těchto ostrovních lidí nejenže mají mnoho odlišných anatomických znaků od jiných druhů rodu Homo, ale jejich nejvyšší jedinci na výšku měřili pouze něco málo přes jeden metr! Není se tedy čemu divit, že se pro ně vžil neoficiální název hobiti.

Podivuhodná svědectví

O výskytu jakési malé člověčí rasy na indonéských ostrovech mohou nepřímo svědčí i zkazky o spatření divokých nízkých lidí. Indonéští domorodci byli o jejich existenci přesvědčení ještě v 19. a na počátku 20. století. Vesničani ze Sumatry tato stvoření nazývali Orang Pendek, což lze přeložit jako Malý člověk.

Tomu, že v minulosti žila na Zemi rasa malých lidí, mohou nasvědčovat také další neuvěřitelné nálezy. V roce 1932 zlatokopové Cecil Main a Frank Carr hledali uvnitř americké hory San Pedro ve Wyomingu zlato. Místo něj však našli necelých 40 centimetrů vysokou přikrčenou mumii, podivné zakrslé bytosti.

Dračí muž: Nový lidský druh? Přepíšeme učebnice?

Dračí muž: Nový lidský druh? Přepíšeme učebnice?

Podvrh, nebo neznámá rasa?

„Permoník“ z Wyomingu vyvolal po svém prozkoumání vědci pozdvižení. Zatímco část odborníků mumii označila jako zdeformovaný zárodek lidského plodu nebo prostě podvrh, podle výzkumů antropologa Henry Shapira a dalších se jedná o mumii dospělého člověka neznámé rasy, starého kolem 65 let.

Mumie má totiž podle rentgenových snímků zcela vyvinutou nejen svou kostru, ale i zuby. To by u lidského zárodku určitě nebylo obvyklé.Indiáni žijící kolem hory San Pedro navíc věří existenci trpasličích lidí, které nazývají Nimerangové.

Předběhli legendy vědu?

Lidé hodně malého vzrůstu se tradičně objevují také ve zmínkách mnoha dalších národů. Zatímco naše babičky vyprávějí o skřítcích, nebo permonících, ve Skotsku si povídají o trpaslících Brownie, Lužičtí Srbové zase o malých Lutcích. Stovky velmi nízkých lidí mají dodnes žít v čínské provincii Sečuán a spekuluje se o tom, jestli jejich nízký růst způsobilo onemocnění, náhodná mutace, nebo jde o neznámou lidskou rasu.

Přestože se ve většině tradovaných historek o malých lidech zcela jistě jedná o nepodložené příběhy, některé z nich se můžou zakládat na skutečnosti. Není vyloučené, že Hobiti skutečně existovali. I když určitě v úplně jiné podobě, než známe z Tolkienových příběhů.

Skutečný hobit z ostrova Flores: Byl příbuzný pygmejů?

Skutečný hobit z ostrova Flores: Byl příbuzný pygmejů?

Spock zpívá zvláštní písničku o Hobitovi

Spock zpívá zvláštní písničku o Hobitovi

10 faktů o filmu Hobit: Neočekávaná cesta

10 faktů o filmu Hobit: Neočekávaná cesta

První Hobit byl český od tvůrce Macha a Šebestové

První Hobit byl český od tvůrce Macha a Šebestové

Klíčová slova:
hobit, floresky
 

Články odjinud