STAR WARS TÝDEN: Podivuhodná místa #15: Ostrov Skellig Michael

STAR WARS TÝDEN: Podivuhodná místa #15: Ostrov Skellig Michael
Sdílej
 
Dvanáct kilometrů od Irska je nehostinný ostrov, na kterém Luke Skywalker pobýval mezi Epizodou VI a VII.

Den Star Wars? Týden Star Wars!

Blíží se datum 4. května. Že to pro vás nic neznamená? Pro fanoušky Star Wars ano! 4. květen se anglicky řekne 4th of May (fourth of May) a všichni, kdo mají rádi příběhy ze vzdálené galaxie, se v tento den zdraví „may the fourth be with you“, tedy variací na „May the Force be with you“ - Nechť tě provází Síla. Proto je 4. květen Dnem Star Wars.

V ábíčku jsme se rozhodli, že jeden den nám nestačí a na webu budeme psát o Star Wars rovnou celý týden! Užijte si to :)


Události Star Wars se sice staly před mnoha lety ve vzdálené galaxii, ale filmy, které známe z kina, se vždy musely natáčet na planetě Zemi. Jinak to prostě nejde. Filmaři hledali pro zobrazení fantastických světů místa, která působí pro amerického nebo evropského diváky co nejvíc exoticky – třeba tuniskou poušť, čínské hory, jordánské údolí nebo britské husté lesy.

Problémy technologie

Millenium Falcon letí na Skellig Michael •  Disney

Někdy ale nenašli a lokace museli stavět přímo v počítači. Vlastně udělali virtuální scénu, jako známe z videoher a herce do ní vkládali speciálními triky. Jenže ani ten nejšpičkovější počítač nedokáže skrýt, že místo je vymyšlené – nejlépe je to vidět na hereckém projevu, kdy musí herci reagovat na neexistující kulisy anebo jsou nasvíceni jinak, než jejich okolí. Oproti tomu scény natočené na skutečných místech mají punc opravdovosti. Patří k nim také irský ostrov Skellig Michael.

Luke je zpět!

Rey (Daisy Ridleyová) vychází na konci Epizody VII po dlouhých schodech, vidí postavu v kápi, ta se otáčí – a k překvapení všech, je to Luke Skywalker. Zarostlý a zestárlý Mark Hamill, který tu samou postavu ztvárnil již roku 1977 v první (čtvrté epizodě) se vrátil! Rey mu podává laserový meč, Lukovi jsou v obličeji vidět dlouhé roky stádání a samoty. Je to příjemné překvapení nejen pro znalce původní trilogie, ale také pro Skellig Michael. Místní autority očekávají, že se po Epizodě VIII, která se z části na Michaelu bude odehrávat (scény byly předtočené již roku 2015), zvedne turistická poptávka po návštěvě tohoto pouze 22 hektarového ostrova.

Klášter rytířů

Zajímavý byl však již před natáčením Star Wars. Někdy kolem 6. století našeho letopočtu založil svatý Fionán na izolovaném ostrůvku křesťanský klášter věnovaný svatému Michaelovi. Kolem 12 mnichů s opatem se tu udrželo až do 12. století a jejich kamenné stavby (sběrné cisterny na vodu, oratoře, domy a hřbitov) zůstaly zachovány v takovém stavu, že UNESCO zařadilo celý ostrov na seznam kulturního dědictví s odůvodněním, že jde o neobvykle skvěle zachovaný důkaz prvních náboženských usedlostí. Dovedete si pro Luka představit vhodnější místo na třicetileté meditace, než právě prastarý klášter? To už skoro zavání klášterem Jedi (který byl zmíněn v Rogue One).

Staré skály

Skellig Michael •  Wikipedia

Zbytky kláštera leží na kamenné terase 180 metrů nad mořskými vlnami. Na Skellig Michael je ostatně všechno vysoko, protože je tvořen skalním masívem vyčuhujícím z Atlantiku. Nejvyšší vrcholek je čistých 230 metrů nad mořem. Přestože vypadá, zvlášť když ho obalí mraky, jako vulkán, jeho geologický původ odvozujeme od vyzdvižení devonského pískovce před nějakými 350 milióny let. Ten samý materiál tvoří podloží i okolní části Irska.

Přečtěte si také:

STAR WARS TÝDEN: Jak se dělaly triky ve Star Wars: Rogue One

STAR WARS TÝDEN: Jak se dělaly triky ve Star Wars: Rogue One

STAR WARS TÝDEN: Kdo to mluví? Zvířecí hrdinové ze Star Wars

STAR WARS TÝDEN: Kdo to mluví? Zvířecí hrdinové ze Star Wars

Ptačí království

Skellig Michael •  Wikipedia

Poslední stálé osídlení ostrova se datuje do roku 1996, kdy zde podle demografických výzkumů žili čtyři lidé. Pak to vzdali – pro zemědělství se ostrov nehodí a jedinou potravu poskytují ryby a ptáci. Právě ti tu sídlí v rozlehlých koloniích a hned vedlejší ostrov, Little Skellig, jim slouží jako ideální hnízdiště. Konkrétně terejové mají ve svazích a na útesech malého Skelligu rozsáhlou kolonii, kde jich napočítáte přes 50 000 – jde tedy o druhou největší kolonii terejovitých na světě.

Filmaři na ostrově

Mark Hamill jako Luke Skywalker v Star Wars Epizoda VII •  Disney

Star Wars nejsou prvním filmem, který se tu natáčel. Když odhlédneme od přírodních a historických dokumentů, posloužil Skellig Michael roku 1976 režiséru Wernerovi Herzogovi jako dějiště pro jeho avantgardní snímek Harz aus Glas (Skleněné srdce). Bude se tu po Star Wars natáčet více filmů? Odpověď je spíše, že ne. Počasí nad ostrovem je drsné a vrtkavé natolik, že filmaři Star Wars museli první den filmování odložit kvůli nepřízni živlů. A tak Skellig Michael zůstane osamocený a jediní, kdo ho uvidí, budou turisté, kteří na něj podniknou plavbu jednou ze specializovaných lodí vyrážejících od irských břehů.

 

Úplně nejlepší čtení:

STAR WARS TÝDEN: Vesmírní droni vznikli díky inspiraci od rytířů Jedi

STAR WARS TÝDEN: Vesmírní droni vznikli díky inspiraci od rytířů Jedi

Rogue One a 10 narážek na další Star Wars

Rogue One a 10 narážek na další Star Wars

Móda 25. století: Alternativní dimenze masek a kostýmů

Móda 25. století: Alternativní dimenze masek a kostýmů

Podivuhodná místa: Puzzlewood, les z Pána prstenů a Harryho Pottera

Podivuhodná místa: Puzzlewood, les z Pána prstenů a Harryho Pottera

 

Články odjinud