Móda 25. století: Alternativní dimenze masek a kostýmů

Móda 25. století: Alternativní dimenze masek a kostýmů
Sdílej
 
V běžném životě vypadá Kaname jako obyčejný Japonec. Jakmile se ale promění v superhrdinu, neprojde kolem něj netečně nikdo.

Rozcuchané žluté vlasy a dlouhý černý kabát doplňuje dvoumetrový meč několik desítek centimetrů široký – Kaname je náhle Cloudem, hrdinou Final Fantasy VII Advent Children. V přesvědčivém kostýmu objíždí nejrůznější konference, kde se potkává s lidmi se stejnou zálibou. Česky se jim říká „kosplejeři“ a provozují to, co se anglicky jmenuje „cosplay“.

Přišlo to z Japonska

Historické epicentrum cosplaye je na japonských ostrovech. Pod vlivem barevných a výrazných komiksů manga začali Japonci v osmdesátých letech napodobovat své fiktivní oblíbence – a než bys řekl hrdina, bylo jich na ulicích tolik, že se dokonce objevily specializované cosplay obchody plné latexových trikotů a masek. Se samotným výrazem cosplay přišel japonský novinář, který nový trend označil po spojení anglických slov pro kostým a hru – costume play neboli cosplay.

Prostěradla vynechte

Na přehlídkách cosplay se cítíte jako Alenka v říši divů. Nejen, že na sebe lidé navlékají speciální oblečení, oni se také líčí a berou si speciální barevné kontaktní čočky, aby se co nejvíce přiblížili neexistujícím předlohám. Jenže pozor – když se omotáte prostěradlem a řeknete, že jste mumie, tak se to jako cosplay nepočítá. Důraz se klade na co nejvěrnější kopírování podoby hrdinů z komiksů, animovaných i hraných filmů a videoher. Třeba Italka Francesca Dani získala slávu za perfektní podobu s hrdinkou japonského komiksu Sailor Moon a tisíce věrných fanoušků od té doby sledují každý nový kostým, který na sebe navlékne.

 

 

Životní role pro každého

Každý hrdina, zejména ti z japonských luhů a hájů, má svá speciální gesta, postoje a způsob vyjadřování. Kosplejeři se tedy snaží napodobit i chování fiktivních charakterů. Podle toho se pak od sebe odlišují na soutěžích, které se podobají soutěžím krásy – před porotou musí předvést perfektní pózování podle literární předlohy. Špatně pokrčená noha? Dva body dolů. Když to spočítáte všechno dohromady, je taková nevinná zábava ve skutečnosti pořádnou řeholí.

Evropský cosplay

V Evropě se cosplay vydal trochu jinou cestou než v Japonsku, a to skrz kopírování postav ze západních seriálů a her. Nikoho asi nepřekvapí, že prvními vlaštovkami byly kostýmy podle seriálu Star Trek. Dokonce i v České a Slovenské republice má cosplay početnou komunitu, která se každoročně rozšiřuje. Na akcích jako je Anime Fest, Festival Fantazie anebo Game Expo v Bratislavě doslova zakopáváte o malé roztomilé japonské víly, ostré bojovníky s meči a emo účesem anebo o Garretha či Sheparda ze hry Mass Effect a  Ezia z Assassin's Creed.

Hvězdné války navždy!

Česká komunita kolem Hvězdných válek se řadí k těm, kteří to s cosplay myslí smrtelně vážně. Darth Vader chodí společně se stormtroopery, leknout se můžete mandaloriankého strážce anebo lovce hlav Bobby Fetta, užasnout pak můžete nad Darthem Maulem nebo krásnou Padmé. A protože je máme po ruce, odvážili jsme se jich zeptat, jak to vlastně všechno začalo. Věřte, není to nic lehkého, dívat se do průzorů přilby lovce hlav a nepanikařit.



Šaty dělají nejen člověka, ale i Harryho Pottera

Šaty dělají nejen člověka, ale i Harryho Pottera

Cosplay po česku

„První kostýmy jsme začali dávat dohromady na premiérách nových epizod Hvězdných válek,“ říká Jarda Šálek, známý též jako Jorssk nebo Jango Fett, toho času v brnění mandalorianského vojáka. „Byly to narychlo spíchnuté róby rytířů Jedi anebo látkový klonový voják.“ Internet ovšem poskytl jakési zrcadlo. Majitelé amatérských kostýmů viděli na fotografiích a videích, jak se to dělá v zahraničí, a řekli si, že to přeci dokážou také. Vzniklo tak pevné jádro dnešních kostýmních organizací Czech Garrison a Lion Base.

Pomáhej ti Síla

Možná si říkáte – oni s tím nadělají! Jenže kromě pocitu z dobře odvedené práce jezdí Jorssk a jeho kolegové na charitativní akce a dokonce se účastní přehlídek v Německu anebo Polsku. „Reakce našich zahraničních kolegů bývají překvapivě velice přátelské a hned nás berou mezi sebe. Ve finále to může skončit tak, že u jednoho stolu popíjíte s Richardem LeParmentierem, který hrál v Epizodě 4 admirála Mottiho, a povídáte si o tom, jak byl v Praze a komu fandíte ve sportu,“ svěřuje se Jorssk.

Okostýmovaní slušňáci

České organizace úzce spolupracují s mezinárodními asociacemi 501. Legie a Rebelská legie. „Pro přijetí je nutný autentický kostým podle filmové, komiksové či herní předlohy,“ přibližuje Jorssk fungování asociací. „Schvaluje se jak na lokální, tak mezinárodní úrovni. Pak jste povinni účastnit se alespoň jednou do roka jedné oficiální akce a vzhledem k tomu, že se zaměřujeme i na dětskou charitu, nepřipadá v úvahu, abychom na našich akcích pili v kostýmech alkohol, kouřili nebo se chovali nevhodně.“

Cosplay tedy od první vlny v Japonsku prošel mnohými změnami a stal se pro desítky tisíc lidí z celého světa způsobem, jak se přiblížit svým fiktivním hrdinům a zároveň přitom potkat stejně naladěné lidi a naučit se vytvářet komplikované kostýmy. Je to hodně práce, to nikdo nepopírá, ale jak říká Jorssk, v praxi to funguje a za tu námahu to stojí.

 

 

Klíčová slova:
star wars, cosplay, moda, kostym, styl, hvezdne valky
 

Články odjinud