ABC 23: Vystřihovánky letadla Tu-154M a minibox Liaz Race 1

ABC 23: Vystřihovánky letadla Tu-154M a minibox Liaz Race 1
Sdílej
 
V ABC 23 najdete vystřihovánky letadla Tu-154M a a miniboxu Liaz Race 1 z nové sady Dakarská závodní auta Martina Macíka.

Letadlo Tu-154M

PŘÍPRAVNÉ PRÁCE

1. Model letadla obsahuje řadu dílů, které je potřeba zakulatit. Provádějte to pečlivě, abyste docílili hladkých linií.

2. U každého dílu je třeba narýhovat hrany, složit ho bez lepení a teprve poté jej zkompletovat a přilepit. Díly lepte v pořadí uvedeném v návodu.

3. Připravte si bílé lepidlo na papír, ostré nůžky, pravítko a tupý nožík na rýhování hran, ostrý nůž, vodovky na závěrečnou retuš a kousek drátku.

Vystřihovánka letadla TU-154 •  ABC

 

NÁVOD NA SLEPENÍ

KAMION S PŘEPRAVNÍKEM (modré díly)

1. Stavbu zahájíme sestavením zadní nápravy 1. K ní připojíme kabinu 2, za ni umístíme plošinu s nástroji 3 a nákladní rampu 4.

2. Přepravník je složen ze dvou dílů 5 spojených dílem 6. K celku přilepíme přehnutou čelní stranu 7, kompresor 8 a zadní stranu 9.

3. Jehlou připravíme otvor v zadní části kamionu a čelní části přepravníku. Celky spojíme drátkem, upraveným podle návodné kresby.

TRUP LETOUNU (zelené díly)

1. V hlavním dílu trupu 1 zhotovíme otvory vyznačené červenou úhlopříčkou.Díl 1 z obou stran uzavřeme díly 2 a 3. Přední část letounu slepíme postupně z dílů 4, 5 a 6. Celek uzavřeme špičkou 7, pečlivě vytvarovanou do oblého tvaru.

2. Zpracujeme kokpit letounu 8 a uzavřeme ho stříškou 9. Celek poté přilepíme jen po hraně na vrchol přední části.

3. Stejně postupujeme i u zadní části letounu, kterou sestavíme z dílů 10, 11 a 12.

Vystřihovánka letadla TU-154 •  ABC

Nyní se musíme rozhodnout, kterou verzi letadla si postavíme!

LETOUN ROZEBRANÝ K NALOŽENÍ (žluté díly)

V této verzi vsuneme do otvoru v trupu díl konstrukce křídel 13. Po stranách zadní části přilepíme „díry“ po odmontovaných motorech 14 (2x) a na vrchol zadní části „díru“ po sundaném třetím motoru 15. Dokončený trup položíme na přepravník.

LETOUN KOMPLETNÍ (oranžové díly)

1. Do trupu vsuneme nevybarvený díl 13. Po stranách zadní části trupu umístíme nosníky motoru 14 (2x) a na ně vytvarované motory 15 (2x). 2. Připravíme si ocasní směrovku 16. Slepíme ji pouze natřením okrajů, aby se nekroutila, případně ji můžeme podlepit. Pozor, abychom neslepili chlopně, kterými směrovku připojíme k trupu. Ke směrovce přilepíme třetí motor 17. Nejprve ho pečlivě vytvarujeme a nastřihneme v zadní části, aby se dal na směrovku částečně nasunout. Motor uzavřeme dílem 18 a na vrchol směrovky umístíme výškovku 19.

3. Vytvarujeme křídla 20 (2x). Lepíme je opět jen po okraji, aby zůstala plastická. Do nich vsuneme zpracované gondoly podvozku 21. Obě křídla nasuneme na bílou vyčnívající konstrukci 13 a zajistíme kapkou lepidla. Pokud chceme letadlo v letu, stavbu nyní ukončíme.

4. Chceme-li verzi s podvozkem, pokračujeme přilepením dílů 22 (2x). Bílou část vždy přehněte a přilepte. Po zaschnutí přilepte na vyznačené místo zadní podvozky 23 (2x). Přední podvozek sestavíme z dílů 24 a 25, které zpracujeme stejně jako zadní podvozek.

 

Minibox Liaz Race 1 •  ABC

Minibox Liaz Race 1

Miniboxy znovu v ABC

S touto vystřihovánkou se vracíme k oblíbené sérii Minibox autora Milana Weinera. Miniboxy vycházely v ABC od konce 80. let minulého století, ale v minulém desetiletí ze z našeho časopisu bohužel postupně vytratily. Kouzlo Miniboxů spočívá v tom, že jsou to jednoduché krabičky prostých tvarů, které se dobře skládají začátečníkům, ale mají je v oblibě i zkušení modeláři. Vhledem k malému měřítku lze s Miniboxy snadno vytvářet celé modelové krajiny. Původní Miniboxy měly měřítko 1 : 100, ty současné vám představujeme v měřítku 1 : 87, což je měřítko kolejové železnice H0. Vedle "stovkového" měřítka kdysi vycházely také titěrné modely 1 : 300. I na ty se můžete v budoucnu těšit. Chystáme ještě jedno překvapení, které odhalíme na konci sady Miniboxů dakarských závodních aut Martina Macíka.

Nejmladší dakarský pilot

Martin Macík se proslavil v roce 2015 jako nejmladší jezdec Rallye Dakar, bylo mu 25 let. Nebyl ale nováčkem, měl už za sebou dva tyto slavné závody jako navigátor. V letošním roce přidal druhý "dakar" jako pilot a na počátku roku 2017 vyjede na svůj třetí. V Rallye Dakar se proslavil i Martinův stejnojmenný otec, oba se spolehli na kamiony tovární značky Liaz. Auto je však na míru postaveným závodním speciálem a z původní liazky má fakticky jen kabinu.

Jako první v sadě vám přinášíme závodní speciál, na kterém Martin odjel všechny předchozí závody a kterému v týmu říkají Líza. V roce 2017 ale Martin vyjede na trať se zbrusu novým kamionem pojmenovaným Franta. Na jeho vystřihovánku se také můžete těšit. Celá sada bude vycházet v každém ABC až do konce ledna a bude obsahovat všechna vozidla Martinova týmu – doprovodný vůz mechaniků, ubytovací vůz, oba závoďáky i off-road pro novináře. K tomu přidáme i stany a auta zasadíme do autentického prostředí. Rozhovor s Martinem Macíkem přineseme v prosincovém dvojčísle.

 

NÁVOD NA SLEPENÍ

Vystřihovánku není třeba podlepovat. Model vystřihněte, v ohybech ho narýhujte a slepte.

Vystřihovánky najdete v ABC 23

Více vystřihovánek:

Papírová historie: Půvabné krabičky miniboxy

Papírová historie: Půvabné krabičky miniboxy

ABC 22: Vystřihovánky Škoda Fiat Torino a dioráma

ABC 22: Vystřihovánky Škoda Fiat Torino a dioráma

Papírový svět: Zpátky do (papírové) školy! Jak? Formulí!

Papírový svět: Zpátky do (papírové) školy! Jak? Formulí!

ABC 21: Vystřihovánky ambulance a obecné školy

ABC 21: Vystřihovánky ambulance a obecné školy

ABC 20: Vystřihovánky buldozeru a rotundy svatého Václava

ABC 20: Vystřihovánky buldozeru a rotundy svatého Václava