Papírový svět: Zpátky do (papírové) školy! Jak? Formulí!

Papírový svět: Zpátky do (papírové) školy! Jak? Formulí!
Sdílej
 
Že se z papíru dá postavit model školy, tomu ještě rozumíme. Ale  formule 1? Tak o tom si musíte přečíst v Papírovém světě modelů a vystřihovánek!

 

 

Zakladatel stáje Williams, sir Frank Williams, byl v minulosti zván "světoběžníkem v teniskách". Říkalo se, že rád zapomíná letenky, protože na ně nemá peníze a mnoha lidem dluží za transport svých vozů na okruhy. Williams ale dokázal najít sponzory a vyšvihnout se několikrát na vrchol dění ve Formuli 1. Jeden z jeho soupeřů Morris "Mo" Nunn, který na sklonku září oslavil 78. narozeniny, nikdy takové štěstí neměl. O jeho týmu Ensign se hovořilo jako o nejchudší stáji F1. Přesto Nunn dokázal bojovat v F1 deset let – a bez vítězství.

Formule 1 •  Wikipedia

Těžké začátky

Existence týmu Ensign málem skončila hned jak začala roku 1973. Vznik stáje podpořil lichtenštejnský aristokrat Rikky von Opel, který na voze Ensign MN01 absolvoval polovinu sezóny 1973. V té druhé tým opustil s tím, že nemá proti soupeřům sebemenší šanci. Po von Opelově odchodu Nunna podpořil Theodore "Teddy" Yip a Mo tak mohl pokračovat v nastoupené cestě. Pomoci mu měl vůz Ensign N174, s nímž jezdil Australan Vernon "Vern" Schuppan.

Přečtěte si více o Formuli:

Zábavná věda 3: Studentská formule

Zábavná věda 3: Studentská formule

Nejmladší jezdec v historii Formule 1: V 17 závodí s nejlepšími na světě

Nejmladší jezdec v historii Formule 1: V 17 závodí s nejlepšími na světě

Smůla na pneumatikách

Oranžový monopost se prakticky závod od závodu měnil, hlavně v oblasti přídě a zadního spoileru. Schuppan s ním ale díru do světa neudělal, zato se postaral o jednu raritu ve světě F1 (i když ne zcela ojedinělou). Ve Švédsku se nekvalifikoval, ale nechal si svůj vůz postavit na start a do cíle dojel jako poslední. Až tehdy si pořadatelé všimli, že neměl v závodě co dělat. Po sedmi Grand Prix se Yip i Schuppan s Nunnovým týmem rozloučili a Morris byl opět na dně. Zachránil ho vousatý Brit Mike Wilds, který s podporou sponzora Dempster International dojezdil v barvách Ensignu zbytek sezóny 1974. Ale to už je jiný příběh.

Dva vozy v jednom

Vydavatel m.a.s.s.-models připravil pro fanoušky vozů F1 Schuppanův Ensign N174 ze sezóny 1974, a to hned v dvojím provedení. Jak už bylo řečeno, u monopostu se měnila nejčastěji příď, proto jednou z variant je provedení z Grand Prix Monaca 1974, kde Schuppan musel odstoupit velice záhy, po nehodě ve 4. kole. Další verzí je podoba z Grand Prix Holandska, kde byla příď osazena dvěma klasickými křidélky. V tomto závodě se Schuppanovi nevedlo. Byl stižen defektem pneumatiky a vyměnil ji mimo vyhrazený prostor, proto následovala oprávněná diskvalifikace.

V sešitu vydavatele najdete kromě vystřihovánky, jejímž autorem je Ján Priškin, také doplňující text o týmu a informace o pilotu Vernu Schuppanovi. Vystřihovánka, z níž lze postavit zmíněné dvě varianty, má rozsah 4 stran A4. Informace o jejím prodeji najdete na modelářských fórech a na tradičních akcích, mezi něž se řadí tradiční listopadová výstava papírových modelů v Neratovicích.

Zajděte si do školy mimo školu

Což není výzva jen pro dítka školou povinná nebo studující mládež. O výstavě věnované školním budovám v Národním pedagogickém muzeu a knihovně J. A. Komenského v Praze jsme už psali, ale nyní máme nové informace.

Zpátky do školy •  Aleš Harazým

Zbrusu nový model

V části výstavního prostoru uvidíte několik modelů škol, mezi nimiž určitě zaujmou vesnické budovy vytvořené Milanem Bartošem nebo škola z Nové Paky od architekta Richarda Vyškovského. Legendární autor vystřihovánek ji dokonce vytvořil přímo pro tuto výstavu, takže doposud nebyla nikde publikována. Pro všechny je pak připraven jednoduchý model školy od ing. Pavla Havránka. Můžete si dokonce vybrat, jestli si postavíte graficky "hotový" model, nebo se rozhodnete školní budovu vybarvit podle vlastní fantazie.

Zpátky do školy!

A co vedle toho? Výstava vám umožní nahlédnout na staré školní budovy na mnoha fotografiích, ale také si užít "back to school" pocit v jedné z několika druhů lavic, do kterých se můžete i posadit, namočit brk nebo násadku v lahvičce inkoustu a zkusit si něco napsat. Pro dnešní děti jev takřka nevídaný. Prohlédnete si dobové učebnice, vyzkoušíte, jak se využívalo klasické kuličkové počitadlo, nahlédnete do žákovských knížek, které se mnohdy staly martyriem dětských duší. Podívat se, jak to vypadalo ve školách dříve je možné až do 18. července 2017.

Další články o vystřihovánkách:

Papírová historie: Pražský hrad a sporťák Avie

Papírová historie: Pražský hrad a sporťák Avie

Papírová historie: Ferrari 312 T2 a těžce zkoušený Lauda

Papírová historie: Ferrari 312 T2 a těžce zkoušený Lauda