Automobily: Americký offroad Ford F-150 SVT Raptor

Automobily: Americký offroad Ford F-150 SVT Raptor
Sdílej
 
Náhrada nedostupného hummera se stala v Americe tak oblíbená, že automobilka později vytvořila delší verzi s místem až pro šest pasažérů.

 

 

Ford Raptor v plné kráse •  Profimedia

 

Americký offroad

Vůz připravila automobilka Ford v roce 2010. V zámoří měl zaujmout místo na vrcholu segmentu offroad a být náhradou za značku Hummer, která ukončila výrobu. Raptor se stal v Americe tak oblíbený, že automobilka později vytvořila delší verzi s místem až pro šest pasažérů. Pro vystřihovánku jsme vybrali verzi kratší, tzv. SuperCab.

 

PŘÍPRAVNÉ PRÁCE  

1. Díly narýhujte podle rysek. Ryska s černým trojúhelníčkem značí rýhu na líci a ohyb směrem k rubu, u rysky s bílým trojúhelníčkem je to naopak. Červené úhlopříčky značí vystřižení plochy. U dílů s malým místem pro chlopně najdete nakreslenou podchlopeň, kterou přilepíte na rub dílu.

2. Kola mají dvě varianty slepení. Na některé části vystřihovánky můžete pro větší dojem plastičnosti nalepit další díly. Návodné kresby neobsahují všechny díly, proto návod čtěte pozorně. Budete potřebovat špejli o průměru 3 mm.

 

 

Návodná kresba •  archiv

 

NÁVOD NA SLEPENÍ

1. Stavbu začněte přední částí auta. Slepte díl 1 s kapotou 2, na níž můžete přilepit díly 3 (2x). K přední části přilepte boky 4 a 5, do celku postupně vlepujte přední sklo 6 a střechu 7. Zezadu přilepte díl 8 a celek odložte. Následuje zadní část auta. K bokům 10 a 11 přilepte díl 9.

2. Pokračujte slepením přední a zadní části auta. Začněte přilepením boků a pak teprve chlopeň překrytí dílu 9 přilepte k zadnímu sklu 8.

3. Nalepte boční blatníky 12 (2x) a 13 (2x). U předních blatníků 13 postupujte směrem odzadu dopředu, aby vpředu vznikl přesah. Přední nárazník 14 není snadný, nespěchejte. Pro vylepšení můžete přilepit díly 15 (2x).  

4. Následuje podvozek. Připravte si dvě osy ze špejle dlouhé 63 mm. Podvozek slepte z dílů 16, 17 a 18. Na celek nalepte díl 19. Naneste na přední a zadní hrany podvozku vrstvičku lepidla, stejně i na boky auta 4, 5, a podvozek vlepte. Nejprve přilepte střed 19 a pak zadní a přední část. Přilepte zadní nárazník 20, zrcátka 26 (2x) a výfuky 27 (2x).

5. Zbývají kola. U jednoduchých kol přilepíte k dílům 21 (4x) díly 22 (8x). U složitější varianty přilepíte k dílům 21 (4x) směrem dovnitř díl 22 (4x). Směrem ven nalepíte celek z dílů 23 (4x), 24 (4x) a 25 (4x). Kola nasuňte z jedné strany na osy, vsuňte do otvorů v podvozku a z druhé strany nasuňte kola druhá.



Automobily: Monster truck Gladiator a Iron Man

Automobily: Monster truck Gladiator a Iron Man

Vystřihovánky v ABC č. 1

Vystřihovánky v ABC č. 1

Tatra 805 cestovatelů Hanzelky a Zikmunda

Tatra 805 cestovatelů Hanzelky a Zikmunda