Muzeum vystrihovanek: Automobil

Muzeum vystrihovanek: Automobil
Sdílej
 
Prostřednictvím vystřihovánky automobilu si představíme dětský ilustrovaný časopis Malý čtenář.

 

 

Malý čtenář byl vydáván v letech 1881–1942, vydavateli V. Hoblíkem, od roku 1888 J. R. Vilímkem. Vycházel obvykle dvakrát měsíčně. Cílem časopisu bylo přivést děti k četbě. Do časopisu přispíval svými ilustracemi také Zdeněk Burian. První vystřihovánky v podobě střihů se v časopise objevily již v roce 1883.

Pro model automobilu vydavatel použil podtitul Lepenkářská kratochvíle. Vystřihovánku provázel originální návodný text, který jsme doslovně použili. Na obrázku vidíte jiný návod ke slepení chaloupky s podtitulem Hříčky lepenkářské.

 

NÁVOD NA SLEPENÍ

Sestrojíme si automobil. Daleko na něm ovšem nedojedeme, ale chvilku si pěkně zahrajeme. Vystřihněte dno automobilu, slepte dohromady body I, I, I, I, a takto upravený pruh prohýbajíce jej pečlivě na místech ohybů, čarami naznačených, přilepte k postranicím, jež rovněž vystřihněte. Začnete vzadu, při užším konci při bodě A a pokračujte dle písmen A, B, C, D, E atd. až k R. Místo Y S je pro slečnu, místo X T pro řidiče, který drží ruce na řídítku Ř, jež pomocí špendlíku upravíte do bodu Z. Figury jsou dvojmo, půlky slepí se k sobě. Rovněž tak kolesa (a, a, b, b, c, c, d, d) na postranicích naznačeno, kam se zapíchnou osy kol z drátů jehlice, menší kola vpřed, větší vzad, pod sedadlo. Dno upravíme dozadu. Slepený automobil můžeme si různými barvami omalovat, strážníka postavíme k cestě, aby automobil nikoho nepřejel.

Vystřihovánka obsahuje díl, který nemá návodem dané své místo určení. Můžete ho přilepit na dvě přiříznutá párátka a vytvořit z něj střechu vozu. 

 

Více exponátů z Muzea vystřihovánek:


 

Muzeum vystřihovánek: Horská usedlost

Muzeum vystřihovánek: Horská usedlost

Muzeum vystřihovánek: Lokomotiva

Muzeum vystřihovánek: Lokomotiva

Muzeum vystřihovánek: Betlém

Muzeum vystřihovánek: Betlém

Muzeum vystřihovánek: Pevnost

Muzeum vystřihovánek: Pevnost

Muzeum vystřihovánek: Tank

Muzeum vystřihovánek: Tank