Mrakodrapy: Rjugjong Hotel

Mrakodrapy: Rjugjong Hotel
Sdílej
 
Tuto vystřihovánku najdeš v ABC 5/2016.

 

 

Stavba v Severní Koreji byla zahájena v roce 1987 a původně měl být hotel otevřen za dva roky. Projekt byl v roce 1992 kvůli nedostatku prostředků přerušen. Výškou 330 m a rozlohou užitné plochy 360 000 m2 by se hotel stal jednou z největších staveb na světě. Práce na budově byly obnoveny v roce 2008 s plánem otevření v roce 2012, ke stému výročí narození komunistického vůdce Kim Ir-sena. Tehdy však byl dokončen pouze exteriér hotelu.

 

PŘÍPRAVNÉ PRÁCE

1. Lomové čáry, které budete nařezávat z líce tisku, jsou zakresleny plnou čarou opatřenou mimo kresbu dílu černou šipkou, jejíž špička směřuje na lom. Čáry, které budete nařezávat z rubu tisku, jsou zakresleny rovněž plnou čarou, ale s bílou šipkou.

2. Jednotlivé díly se k sobě lepí pomocí chlopní se zobrazením čísel dílu, kam má být díl přilepen.

 

Návodná kresba •  ABC


NÁVOD NA SLEPENÍ

1. Stavba modelu vypadá jednoduše, ale pro vytvoření souměrného tvaru vyžaduje přesnost a pečlivost. Zpracujte tři shodné díly 1, které vzájemně propojíte třemi shodnými díly 2. Na přesnosti zpracování těchto šesti dílů závisí výsledný tvar budovy. Shora připojte díl 3.

2. Z dílů 4 a 5 vytvořte základnu. Otvorem v základně provlékněte celek budovy a přilepte ho. Zafixujete tak souměrný tvar tří křídel budovy. Na vyznačené místo na základně umístěte zpracovaný díl 6.

3. Z dílů 7, 8 a 9 vytvarujte komolý kužel a umístěte jej na vrchní část budovy. Pozor na natočení komolého kužele! Vede přes něj lišta 11, která navazuje na díl 2. Zpracujte díl 10, ke kterému připojte tři lišty 11. Poté jej umístěte na vrchol komolého kužele a lišty přilepte k jeho plášti a k dílům 2. Nakonec umístěte špici 12 na vrcholek stavby.



Mrakodrapy: Tuntex Sky Tower

Mrakodrapy: Tuntex Sky Tower

ABC 5/2016: Vystřihovánky

ABC 5/2016: Vystřihovánky