Indiana Jones se vrací v dobrodružných komiksech

Indiana Jones se vrací v dobrodružných komiksech
Sdílej
 
Známý filmový hrdina s bičem se vrhá v exotických krajinách proti hordám nacistů i v komiksech.

Nejslavnější archeolog všech dob se u nás dočkal už dvou komiksových knih nabízejících dobrodružství, která se prostě do filmů nevešla. Tentokrát se Indy vydá po stopách kamene mudrců, bájného kopí, které probodlo Ježíše Krista, narazí na piráty ze Sargasového moře, objeví svatyni mořského ďábla a zaplete se i do boje o zlaté rouno. Prostě historky ze života dobrodruha, který má vytříbený čich na magické artefakty, špatný odhad na ženy a nehoráznou smůlu na nacisty.

S Indiana Jonesem je jedna potíž - v každém z natočených filmů je někým trochu jiným a poznávacími znameními jsou spíše jeho nechuť k hadům, výzbroj skládající se z biče, klobouku a pádné pěsti a pak skutečnost, že si ani na okamžik neoddychne. Komiksoví scenáristé si jsou toho velice době vědomi, a proto se soustředí pouze na děj. Neustále se někam utíká (letadlem, automobilem i pěšky), exotická krajina střídá krajinu ještě exotičtější, tajemné artefakty přecházejí z ruky (a chapadla) do ruky a když se hrdinové na okamžik zastaví, informují aspoň čtenáře o ďábelských plánech protivníků či tento plán aspoň nepozorovaně vyslechnou, aby jej mohli v poslední chvíli překazit. To vše v přehledné, barvami přetékající kresbě.

Skuteční Indiana Jonesové: Našli neznámé pyramidy i Noemovu archu?

Skuteční Indiana Jonesové: Našli neznámé pyramidy i Noemovu archu?

Mohlo by se zdát, že se tedy jedná o sbírku klišé, jenže ta klišé fungují. Jednotlivé příběhy se totiž nikdy nesnaží o originalitu či propracovanost, o psychologii nemluvě, ale o čistou a neředěnou zábavu. A to se jim daří, stránky se otáčí takřka samy. Fanoušky jistě potěší i několik odkazů na filmy a především fakt, že si zde dosytosti užijeme těch nejlepších záporáků všech dob - nacistů. Lucas se Spielbergem by se přitom měli stydět, protože vrcholné číslo předkládané knihy, Indiana Jones a železný fénix, dokazuje, že nacisti mohou Indymu a světu pořádně zatopit i dlouho po prohrané válce.

Na trávení dlouhých chvil ve fádních zářijových Čechách těžko hledat lepší komiks.

Naruto se učí být nindžou i člověkem

Naruto se učí být nindžou i člověkem

Komiksová kniha Death Note: Může teror stvořit lepší svět?

Komiksová kniha Death Note: Může teror stvořit lepší svět?

 

Články odjinud