Recenze: Temný rytíř povstal, je zpět a trpí jako nikdy předtím!

Recenze: Temný rytíř povstal, je zpět a trpí jako nikdy předtím!
Sdílej
 
K postavě Batmana se režisér Christopher Nolan vrací už potřetí. Temný rytíř se musí postavit naprosto nelidskému monstru a pořád je to nářez!

 

Od událostí, kterými vrcholil Temný rytíř, uběhlo osm let. Harvey Dent je považován za hrdinu, Gotham se takřka zbavil organizovaného zločinu a Batman je štvancem, kterého už léta nikdo neviděl.

Ovšem je to jen klid před bouří. V městské kanalizaci se totiž skrývá maskovaný Bane který, chce jediné: srazit Gotham a Batmana na kolena. Krutě, bestiálně, nekompromisně. A protože má pečlivě promyšlený plán a netrénovaný Batman se mu nemůže rovnat, zdá se, že mu nic nestojí v cestě.

Viděli jste první dva filmy?

Temný rytíř povstal je završením trilogie a jako takový funguje perfektně. První hodina, kde sledujeme zlomeného a zahořklého Bruce Waynea, bezchybně pracuje s předpokladem, že divák nejde na samostatný film a předchozí díly viděl. Nástupy postav, jejich proslovy, drobná gesta... vše se vztahuje k předchozím dílům.

Nolan se vyhnul tradiční slabosti hollywoodských pokračování, které často začínají tak, jak se zrovna hodí (prostě podle toho, kdo z herců a tvůrců podepsal smlouvu). Narazíme proto na staré známé, příběh v podstatě přímo navazuje na jedničku (Batman začíná) a žádný z nových prvků či postav nejsou samoúčelné, takže příběh příjemně košatí a nabízí jednu lahůdku za druhou.

 

Naprosto nelidské monstrum

Největší pozornost na sebe samozřejmě strhává Bane - naprosto nelidské monstrum, které vzbuzuje strach u nepřátel i fanatickou oddanost u svých následovníků. V jednu chvíli se sice zdá, že je to trapný politický aktivista se zálibou v komunismu, ale závěrečný zvrat ukáže, že ani náhodou. Vláda lidu v Gothamu není o rovnosti, ale o tom, donutit všechny trpět a vysmát se jejich morálce a ideálům.

Těsně za Banem je pak Selina - v komiksech známá jako Catwoman. Nolan se zvysoka vykašlal na nějakou mystiku a udělal z ní špičkovou zlodějku. Ta je ale stokrát víc kočkou, než její předchůdkyně Halle Berry nepovedeném  filmu Catwoman. Gesta, tón hlasu, hravost, s jakou masakruje své protivníky, asi stejně, jako když skutečná kočka vpadne do místnosti plné psů. Jestli je Bane hrozivý a monstrózní, ona je stejně tak hravá a šik.

Zlomený Batman

Jádro filmu však pochopitelně není v exhibici jednotlivých herců (přičemž platí, že Nolan dostane maximum z úplně každého), ale v temném příběhu o pádu do největšího zoufalství a namáhavé cestě zpět. Což je náplň druhé poloviny filmu.

Ti, kdo se aspoň zběžně orientují v komiksech, ví, že Bane „zlomil Batmana“. Takže nepovažuju za spoiler, když prozradím, že přesně to udělá i ve filmu. A tady nastává paradoxně trochu problém. To, že Batman dostane brutální nakládačku, že skončí v díře, ze které není úniku, že Gotham je v troskách... to je všechno fajn.

Jenže následný Batmanův návrat, ne nepodobný nejrůznějším vzepjetím ve stylu Rockyho, je prostě příliš pohádkový. Ano, je emotivní a věřím, že takový psychopatický fanatik, byť v dobrém, jako Batman, by to zvládnul, ale ne v uvedeném čase.

 

Nolan je king

Nolan si vždy zakládal na realističnosti a nekomiksovosti svého pojetí (což by se dalo s úspěchem napadnout, ale tentokrát budeme hodní), jenže zde dost ustřelil. Řada lokací (peklo na zemi, které stvořilo Banea a přetvoří Batmana) je jakoby vyjmuta ze skutečného světa, skoro celá baneovská linie vypadá jako z bondovky s Piercem Brosnanem (které rozhodně nepatřily k těm nejrealističtějším) a revoluce v Gothamu je vyřešena pěstním soubojem? Ale no tak!

Jenže jakmile podobné námitky vznesete, můžete je hned také zavrhnout. Protože lepší brosnanovskou bondovku nenatočil ani sám Brosnan a lepší pěstní souboj jste taky pár let neviděli. Nolan dokazuje, že i když si při posuzování scénáře vybral slabší chvilku, jako filmař je prostě king.

Temný rytíř povstal je bombastický, osudový (za vydatné pomoci hudebního skladatele Hanse Zimmera) a dech beroucím způsobem epický film, který je možná jako celek nejslabší z celé trilogie, ale zároveň obsahuje nejlepší scény z celé trilogie... Ať vás tahle věta děsí, nebo ne, nic nemění na tom, že v kině je to prostě povinnost.

 

+ Skvělé scény, víc než důstojné završení trilogie, perfektní postavy

- Místy tak trochu bondovka, skvělá, ale ne batmanovská jako předchozí dva filmy.

 

90%

 

Temný rytíř povstal

(The Dark Knight Rises) USA 2012, 164 min.

Režie: Christopher Nolan

Hrají: Christian Bayle, Tom Hardy, Anne Hathaway, Michael Caine

www.thedarkknightrises.com

 

Batman je v Praze, vystavuje se přímo na ulici a bude mít speciální projekce

Batman je v Praze, vystavuje se přímo na ulici a bude mít speciální projekce

Temný rytíř povstal: Všechno o novém filmu s Batmanem

Temný rytíř povstal: Všechno o novém filmu s Batmanem

Nové fotky z Batmana: Temný rytíř má nové spojence i vážnou konkurenci

Nové fotky z Batmana: Temný rytíř má nové spojence i vážnou konkurenci

Klíčová slova:
film, Batman, recenze, Temny rytir
 

Články odjinud