Anthurium

Sdílej
 
Přípravka pro pěstitele orchidejí ZELENÍ PŘÁTELÉ

AnthuriumToulitka (Anthurium) je typicky skleníková rostlina, přesto se často pěstuje i v suchých moderních bytech. Dodnes platí zkušenost zahradníků z 19. století, kteří svým učňům říkali: Kdo chce zvládnout orchideje, musí nejdříve vypěstovat Anthurium. Rod toulitka patří do čeledi áronovitých (Araceae), řada druhů se pěstuje pro velmi ozdobné listy (např. Anthurium crystallinum), dva dále uvedené druhy však poskytly již před 150 lety základní materiál pro křížence vynikající krásnými květy.

Jak ji poznáme

Hybridy (kříženci) Anthurium andreanum mají dlouhé srdčité listy, palice květenství je žlutobílá, nestočená, toulec je široce srdčitý a většinou svítivě červené barvy. Pěstuje se téměř výhradně k řezu květů, které jsou oblíbenou součástí svatebních kytic a moderních aranžmá. Hybridy Anthurium scherzerianum rostou trsovitě a nejlépe se hodí do moderních bytů, kde je i v zimě poměrně stálá teplota kolem 20 oC. Palice květenství je spirálovitě stočená, zprohýbaný vejčitý toulec může být oranžový, červený, růžový nebo téměř bílý.

Nároky na pěstování

Anthurium Základem úspěšného pěstování je zálivka vlažnou a měkkou vodou, jejíž množství závisí na teplotě vzduchu a stavu substrátu. Ten by neměl nikdy přeschnout, ale vhodné není ani jeho dlouhodobé přemáčení. Zálivka tvrdou vápnitou vodou je příčinou strádání a později úhynu rostliny. Toulitky potřebují kyselejší zem, v nouzi stačí rašelinný substrát běžně prodávaný v obchodech, nejlepší je však substrát pro orchideje (směs vláknité rašeliny, borové kůry a drceného polystyrenu). Rostlinám vyhovuje světlejší místo nebo polostín u okna směřujícího k východu nebo k západu. Milují teplo a nesnášejí tzv. "studené nohy", ideální jsou pokojové teploty neklesající pod 18 oC. Přesazujeme je jen tehdy, je-li kořenový bal zcela prorostlý - bývá to nutné až každý druhý rok. Postupně se obnažující kořeny na prodlouženém kmínku je vhodné přikrývat mechem.

Rozmnožování

Nejběžnějšími způsoby jsou dělení trsů nebo řízkování bočních výhonků. Nejvhodnější období pro tyto práce je únor až březen. Řízkovanci by měli být stále v teple (nad 20 oC). Nové hybridy se pěstují ze semen, která pro vyklíčení potřebují teploty o 5 stupňů vyšší. Hrnkované rostliny se běžně prodávají v obchodech s květinami, ale opravdu nejsou určeny začátečníkům.

Dělení podzemních částí

1. Připravte si dva květináče s drenážní vrstvou a se zeminou 2. Rostlinu vyjměte z květináče a jemně odstraňte zeminu 3. Rukama jemně roztrhněte kořeny i s nadzemními částmi 4. Obě části znovu zasaďte obvyklým způsobem 1. 2. 3. 4.

Vzdušná vlhkost

a) květináč postavte na misku s vodou a oblázky či štěrkem. Zajistěte, aby spodek květináče nestál ve vodě. b) květináč vložte do vnější nádoby s vlhkou rašelinou Vzdušná vlhkost

Pozor!

Na slunci nebo při nízké vzdušné vlhkosti rostliny svinují listy. Studený průvan je může zabít. Životnost rostliny může být při splnění všech podmínek neomezená, v opačném případě nepřežije ani rok.