Bleskem na BIOS

Sdílej
 
Update BIOS se neprovádí příliš často - většinou jednoduše proto, že to není potřeba.

Existují ale pádné důvody pro výměnu BIOS - prvním a v současné době stále aktuálním je problém roku 2000 - když vás zlobí datum, update BIOS by mohl pomoci. Dalším důvodem může být koupě nového procesoru, základní deska sice frekvenci požadovanou procesorem zvládá, ale odmítá procesor rozpoznat. Posledním důvodem pro update BIOS je nějaká nepochopitelná nefunkčnost v systému - tady omlazení BIOS může také pomoct.

Co je potřeba vědět

Následující postup je určen pro základní desky, osazené nejrozšířenějším AWARD BIOS, update jiných typů BIOS je ale velice podobný. Chcete-li tedy vyměnit současný BIOS, musíte si zjistit dvě důležité věci - nejprve zda lze vůbec váš BIOS omladit. Starší základní desky nemusejí mít BIOS přepisovatelný, ale napevno daný (všechny nové desky ale možnost výměny BIOS podporují). Druhou informací, bez které se neobejdete, je typ vaší základní desky (je to napsáno v manuálu k počítači, respektive k základní desce). Podle typu základní desky pak musíte shánět správný BIOS právě pro svoji desku.

Kde vzít nový BIOS

Teď když všechno víte, je potřeba z internetové adresy výrobce (nebo od prodejce) základní desky získat nejnovější verzi BIOS (nový BIOS je většinou soubor s příponou BIN) a prográmek FLASH, který nahraje do paměti ROM nový BIOS.

Příprava...

program FLASH sloužící k přeprogramování BIOS. V horním řádku je název souboru s novým BIOS, v dolním řádku jméno záložního souboruKdyž máte vše pohromadě, nakopírujte program FLASH a nový BIOS (soubor s příponou BIN) do kořenového adresáře disku C: (není to samozřejmě podmínka, jen je s tím pak méně práce). Následně počítač restartujte a při opětovném startu zmáčkněte klávesu F8 u Win95 nebo držte CTRL u Win98 a nechte počítač naběhnout do NOUZOVÉHO REŽIMU SE SYSTÉMEM MS-DOS. Při update BIOS totiž nesmí být v paměti počítače nahraný žádný správce paměti. Nouzový režim MS-DOS nastartuje úplně "holý" DOS (nepoužíváte-li Windows 95/98, nesmíte dovolit žádnému správci paměti naběhnout).

Jdeme na to...

Nyní spusťte program FLASH - máte-li ho přímo v kořenovém adresáři na disku C:, nemusíte se k němu pomocí příkazů MS-DOS prokousávat, jenom zadejte do příkazové řádky FLASH a pak ENTER a program se spustí. Nejprve budete požádáni o zadání jména souboru s novým BIOS (nejpohodlnější je si jméno před restartem počítače poznamenat). Pak se vás program zeptá, zda chcete původní BIOS zálohovat. Vždy ho pro jistotu zálohujte - potvrďte klávesou Y a zadejte do okénka název záložního souboru (i s příponou BIN). Když je i toto hotovo, program se naposledy dotáže, zda opravdu chcete přeprogramovat dosavadní verzi BIOS. Opět potvrďte klávesou Y a proběhne přeprogramování.

Ještě něco

Úvodní obrazovka setupu BIOSPo této operaci budete vyzváni ke stisknutí nějaké klávesy k restartu počítače nebo k vystoupení z programu (některé verze vám povolí jen restart). Počítač v každém případě restartujte (novou verzi BIOS poznáte podle změny data na dolním řádku při startu počítače). Nyní ještě v setupu BIOS upravte případné změny a nechte systém naběhnout. Je-li vše v pořádku, stačí chvilku počítač trápit, a je-li i pak vše v pořádku, můžete být spokojení.

Co když to nefunguje?

Objeví-li se komplikace, zkuste je nejprve vyřešit v operačním systému (Windows, MS-DOS). Nepovede-li se to, budete se muset spokojit s původní verzí BIOS (nahrajete ji úplně stejně jako novou verzi, jen použijete vámi vytvořený záložní soubor). Odmítá-li počítač nastartovat (což se většinou nestane), zkuste postupně vyjmout přídavné karty a tím zjistit, jestli mezi nimi a novým BIOS není nějaký konflikt. Podaří-li se počítač nastartovat, opět nahrajte původní verzi BIOS. Když se vám nepodaří počítač rozjet, odneste ho do odborného servisu, kde BIOS přeprogramují mimo základní desku. Ale neděste se, update BIOS se většinou povede - tuto eventualitu uvádíme jen pro úplnost.