Bílý kros

Sdílej
 

Přestože je to v našich klimatických podmínkách poměrně těžké, v České republice probíhají každoročně závody sněžných skútrů. O tomto sportu jsme si promluvili s jedním z nejlepších českých jezdců, Martinem Doulíkem z Pece pod Sněžkou.

Martine, v souvislosti s letošní mírnou zimou se musím zeptat, jak moc jsou závody na sněžných skútrech závislé na počasí.

Nejenom závodění, ale i samotné ježdění na sněžných skútrech je samozřejmě závislé na tom, zda je sníh. Takže na počasí jistě závisí. Zatím se ale nestalo, že by byla zima úplně bez sněhu, i když letos to tak možná vypadá. Stanoví se termín závodu a tehdy se jede, ať už sněží nebo prší. Samozřejmě sníh na trati ležet musí. Když je ho málo a trať se vyjede na hlínu nebo na trávu, skútr to bez problémů zvládne.
Kolik lidí se u nás závodění na sněžných skútrech věnuje?

Majitelů sportovních skútrů, kteří se občas zúčastní závodu, je kolem pětatřiceti. Jezdců, kteří se závodění věnují více, je ale zhruba jen patnáct.
Jsou závody rozděleny do kategorií, např. podle kubatury motoru?

Do letošního roku tomu tak je. Jsou dvě kategorie – s motorem do 600 ccm a s motorem nad 600 ccm. Od roku 2008 se ale bude naše soutěž profesionalizovat a převezmeme pravidla evropského poháru, kde existuje pouze jedna kategorie, a to s motorem do 600 ccm.
Může ale stroj s kubaturou např. 440 ccm konkurovat stroji s motorem o obsahu 600 ccm?

Úplně bez problémů. Závody se konají v tzv. snowkrosové trati a tam se rozdíly v obsahu a výkonnosti motorů stírají. Jedná se totiž o složitou trať, kde nezáleží ani tak na rychlosti jako na technické jízdě.
Jak dlouhé jsou snowkrosové tratě?

Jsou to většinou okruhy s délkou do 1500 metrů. Na trati je spousta skoků a děr, které musejí závodníci překonávat. Obvykle se jezdí deset plus jedno kolo.
Jaké rychlosti se při závodech dosahuje?

Závodní skútr má v průměru výkon 170 koní, takže na rovině jede až 220 km/h. To samozřejmě neplatí ve snowkrosové trati. Tam jde hlavně o to, aby jezdec vydržel oněch zhruba patnáct minut velkého fyzického vypětí a neudělal žádnou technickou chybu. Jezdí se maximálně 130 km/h. Závody jsou hodně podobné motokrosu.
Kdy se u nás začalo na skútrech závodit?

První závody byly v roce 2002 v Peci pod Sněžkou a od té doby se jezdí každý rok. Není to ale snadné. Loni se měl jet seriál tří závodů, z nichž se nakonec jel jen jeden v Českých Petrovicích. Letos by se měly jet dva závody.
Jaký je tvůj největší úspěch v závodní kariéře?

Všechny oficiální závody u nás kromě toho loňského jsem vyhrál. Víc si ale cením třetího místa na loňském otevřeném mistrovství Německa.