Stíny noci

Sdílej
 

Co dřív? Hyena se snaží ukrást kořist psům hyenovitým, současně se však před nimi musí bránitZatímco hyena čabraková patří v přírodě k nesmírně vzácným a skrytě žijícím druhům a o jejím životě se ví jen velmi málo, patří její příbuzná hyena skvrnitá k nejlépe prozkoumaným druhům. Nejen proto, že je tento druh poměrně rozšířený a že většinou žije v početných smečkách, ale také proto, že život skvrnitých hyen sledovala celá řada přírodovědců a etologů (včetně již zmíněných manželů Goodall-Lawickových). A navzdory tomu, že jde o zvířata s výlučně noční aktivitou, o nich vědci zjistili množství zajímavých informací. Takovým nejzákladnějším zjištěním byl fakt, že tyto hyeny vůbec nejsou typičtí mrchožrouti, právě naopak, jde o jedny z nejzdatnějších lovců v Africe. Jsou dokonce mnohem zdatnější lovci než obávaní lvi. Je velmi pravděpodobné, že mnozí samotářští lví samci by bez hyen vlastně vůbec neměli šanci přežít, zahynuli by hladem. Lvi si počkají, až smečka hyen uloví nějakou větší kořist (jejich nejoblíbenější kořistí jsou pakoně, teprve pak přicházejí na řadu zebry a jiné druhy antilop), a pak je od kořisti zaženou. I smečka hyen totiž raději ustoupí před silným lvím samcem, třebaže jinak se hned tak nějakého toho nepřítele nezalekne. V některých oblastech údajně získávají lvi až 70 % potravy právě tím, že "kradou" úlovky hyenám.

Klany pod nadvládou samic

Velké rodiny hyen se nazývají klany - to proto, že se podobně jako skotské klany vyznačují nesmírně silnými rodinnými pouty. Stíny nociNa rozdíl od Skotů je však v klanu hyen náčelníkem vždy nejsilnější samice. Každý takový klan sestává z 15 až 25 dospělých samic a 10 až 15 samců. Mimo to je v něm kolem deseti nedospělých zvířat a až 25 mláďat. Samice mají nad samci vždy převahu, každý proto před samicí uhne (i při krmení se u úlovku) nebo zdůrazní svou podřízenost tím, že sklopí uši dozadu a kývá hlavou. Stačí jediný rozzlobený pohled hyení dámy, aby se dal na útěk, a pokud se netváří dostatečně pokorně, okamžitě následuje trest. Aby se samci mohli vůbec se samicemi spářit, musí volit zcela zvláštní strategii. Většinou opustí svůj vlastní klan a přidruží se k jinému, kde je samice neznají a nereagují na ně nepřátelsky. Mladí samci v novém klanu vytrvale sledují samičky celé dny a týdny a přivykají je na svou přítomnost. Čím delší dobu s nimi takto stráví, tím snáze jsou agresivními samicemi přijati. Proto jsou také všichni vysoce postavení samci klanu poměrně staří. Tělesná síla ani bojovnost tady nehraje roli, vítězí trpělivost a vytrvalost...

ODVĚCÍ NEPŘÁTELÉ

Hyeny a lvi jsou odvěcí nepřátelé - přistihne-li smečka hyen nepozorného nebo zesláblého lva, zabije ho, lev naopak nepromešká žádnou příležitost, aby zabil nepozornou nebo neopatrnou hyenu.

DOUPĚ JEN PRO MLÁĎATA

Také hyeny skvrnité odchovávají svá mláďata společně v jednom doupěti, společně je střeží, ale každá krmí jen své potomky. Jako doupě často používají nory menších druhů zvířat (např. po šakalech nebo psech ušatých), a jakmile mláďata poodrostou, zúží vchod tak, že se do něj nedostane žádný nepřítel, ani lev, ale ani dospělá hyena, takže mláďata musejí za svými matkami ven.