Pomáhám bratrovi se školou, ale cítím se k ničemu

Ahoj, promiň, že zase otravuji. Prostě se nemám komu vypovídat. Mám takové trápení, možná malicherné, ale to je jedno. Bratra čekají za 2 a kousek měsíce přijímačky. Podle rodičů se dost nepřipravuje. Dneska na něho řvali, proč nic nedělá v lednu, že čekali více, že se bude drtit a ležet v knížkách a omezí styk s kamarády. On má dvakrát týdně semináře češtinu a matematiku a spolu se učíme jednou až dvakrát týdně 20-30 minut - jeden den matika a druhý den čeština. Rodičům to přijde málo, že se s tím přístupem nikam nedostane, když nemá školu na prvním místě. Mně je z toho smutno, připadám si pak k ničemu, rodiče říkají, že jsem ho měla donutit se učit třeba dvě hodiny. Že já nemám, co říkat, když nejsem odbornice. Bratr měl v sedmé třídě na matematiku doučovatele. Pro rodiče to byl skoro bůh. Bylo jim jedno, že bratrovi musím věci převysvětlovat, pan doučovatel by svatý a dokonalý. Až po třech měsících si rodiče uvědomili, že peníze, co dávají doučovateli, by mohli dávat mně, že já to Danovi vysvětluju a doučovatel chodí k hotovému. Chci bratrovi pomoc, věřím mu, že se alespoň na jednu školu dostane. Musí!!! Jak si já mám pak věřit, třeba v tom, že umím doučovat. Připadám si občas k ničemu, že nic neumím a nevěřím si moc. Jinak v sobotu půjdu kamarádce na představení. Tak se moc moc těším. Snad se nebudu stydět někoho po představení oslovit a ten člověk se se mnou bude chtít bavit. Divadelní hra mi vzkvétá. Bude mít 4 dějství. Děkuji za vyslechnutí, a pokud je to dlouhé, omlouvám se. Ahoj Katka

Odpověď

Ahoj Katko, jsem na tebe opravdu hodně pyšný, jak bratrovi pomáháš a že tvoje práce – divadelní hra vzkvétá. Určitě se neboj někoho oslovit, a kdyby náhodou neměl nikdo čas, zkus si vzít třeba na režiséra nebo dramaturga spojení. Pak mu můžeš napsat a poprosit ho o pomoc.

Jinak, co se týče bratra, nejsi nikterak zodpovědná nejen za jeho přístup k učivu a ke škole, ale ani za jeho vědomosti a znalosti. To, že ho doučuješ, je jen a jen tvoje dobrá vůle a ochota a v žádném případě povinnost. Ty opravdu nejsi vystudovaný pedagog, abys musela umět učit a zkoušet různé učební techniky.

Takže, pokud bratrovi chceš pomáhat i nadále, dělej to podle sebe, podle svých vlastních zkušeností a jak nejlépe budeš umět. To bohatě stačí k tomu, abys měla ze sebe dobrý pocit. Za bratrovy výsledky už nejsi zodpovědná. Mourrison

Jak pomoct bratrovi s učením?

Chodím na doučování a nepomáhá mi to

Sdílej
 
 

Holím se dole, budu mít problémy?

Ahoj je mi 12 let a holím se dole jednou za tři měsíce. Budu mít nějaké problémy?

Cítím se jako kluk v holčičím těle a bojím se, že to rodina nepřijme

Ahoj, je mi 12 a cítím se jako kluk v holčičím těle, vnímám to už dlouho, ale teprve asi před 2 roky jsem zjistil, co je vůbec transgender, mám vlasy na krátko a oblíkám se jako kluk, když mě někdo osloví v mužském rodě, je mi to příjemné a když naopak v ženském tak ne, je mi nepříjemně v těle, co teď mám hlavně kvůli prsům, chci to říct rodině, ale nevím jak, a bojím se, že mě nepřijmou, co mám dělat?

Jsem gay? Někdy se podívám na kluka a řeknu si, že vypadá hezky...

Ahoj Mourrisone. Strašně se bojím, jestli nejsem gay. Myslím si, že gay nejsem, protože se mě ženy líbí, ale někdy se podívám na kluka, a prostě si řeknu, že vypadá hezky (třeba že má hezkej účes). Myslím si, že to napadne každého, ale i tak se bojím. Jediná výjimka je, že když se podívám na svého kamaráda, tak si nás představím na sjezdovce. Robin, 12 let, ábíčko je nejlepší.

Po prvním sexu se mi přestala ozývat, proč mě nechce vidět?

Ahoj. Mám otázku. S mojí holkou se máme opravdu moc rádi a tak jsme už měli i sex. Oběma nám je šestnáct. Bylo to celkem příjemné, ale potom jsem se s mojí holkou asi týden neviděl. Říkala, že je nemocná, ale já jí to nevěřím. Nevíš, proč se se mnou třeba nechtěla vidět? Myslíš, že měla nějaký problém po tom pohlavním styku? Díky za odpověď, Karel

Je mi teprve 11, ale už mám různé touhy

Ahoj Mourrissone, je mi „teprve“ jedenáct a už v tomhle věku začínám mít sexuální touhy. Když třeba zrovna nemůžu usnout, vytvářím si v duchu různé erotické příběhy. Myslím si, že už jsem opravdu blázen, protože jsem ještě nečetla v ábíčku, že by někdo měl podobný problém. Ráda bych s tím přestala, ale prostě to nejde :( Myslíš, že bys mi mohl poradit? Díky, Terka

Líbí se mi moje učitelka, přitom jsem holka... co mám dělat?

Ahoj Mourrisone, mám menší problém. Co mám dělat, když se mi líbí učitelka? Už jen to, že jsem holka a líbí se mi žena, je divné, ale učitelka? V minulosti jsem ji nesnášela a teď toto? Dokonce myslím, že má manžela a děti, mohla by být mojí mámou. Nevím, co mám dělat a trápí mě to, nechci si s ní pokazit naše vztahy, třeba si i představuji, jak někam spolu jdeme atd. Díky, anonym.

Mám to brát jako obtěžování?

Dobrý den, pane Mourrisone, dnes se mi stala spousta nehezkých věcí s jedním klukem, osahával mě, nechtěné líbání, a další věci. Bohužel nevím, jestli to mám brát jako sexuální obtěžování nebo jsem jen skeptická. Děkuji.

Kdy budeme mít ve škole sexuální výchovu?

Ahoj, na základní škole se neučíme sexuální výchovu. Nevíš, kdy se ji budeme učit? Jsem v 6. třídě a pořád nic. Eliška 12 let

Mám intimní otázku... a týká se penisu

Ahoj Mourrisonova poradno, mám otázku, je mi třináct let a nejde mi přetáhnout předkožka co s tím. A druhá otázka, proč můj penis moc neroste?

Mám trapný problém, o kterém jsem ještě nikomu neřekl

Dobrý den, mám jeden takový problém, o kterém jsem nikomu neřekl, zatím. Mám až moc velký penis, v mém věku mi přijde. Mám 26 cm v 16 letech a to už mi přijde jako extrém. Nikomu jsem se nesvěřil, protože mi to přijde trapné. Chci se zeptat, jak to budou vnímat holky v mém věku takovou délku. A jestli mi ještě poroste a případně o kolik cm. Předem děkuji za odpověď.