Do propasti po podzemní řece

Do propasti po podzemní řece
Sdílej
 
Navštívit Macochu a Punkevní jeskyně v zimě má dvě výhody: nemusíte se do podzemí speciálně teple oblékat a také zde není tolik návštěvníků jako v sezoně.

Při cestě autem můžete nechat vůz na parkovišti Skalní Mlýn, dole na úrovni dna propasti a pokračovat pěšky nebo vláčkem k Punkevním jeskyním. Já však zaparkoval na horním parkovišti. Odtud je jen kousek k hornímu okraji Macochy. Do obrovské "díry" můžete nahlédnout z vyhlídky na Horním můstku. Pod návštěvníky je hlubina více než 138 metrů. Macocha vznikla propadem stropu obrovské jeskyně, to ale z Horního můstku vidět není. Pokud se ale vydáte na Dolní můstek, což je po značce asi 200 metrů, obrysy bývalé super-jeskyně už vytušíte.

U Horního můstku je také informační centrum, restaurace, prodejny se suvenýry a horní stanice lanovky, která jezdí k Punkevním jeskyním. Do nich je třeba si koupit lístek, což je možné právě zde v informačním centru (jako já) nebo přímo u vchodu do jeskyní. Problém je, že ne vždy je v jeskyních volno, lodičky mají přece jen omezenou kapacitu. Měl jsem štěstí, a i když jsem přijel "bez ohlášení", na prohlídku, která začne za dvě hodiny, lístky ještě měli. Protože jsem měl dost času, dal jsem před lanovkou přednost cestě dolů pěšky, po modré turistické značce je to asi čtyřicet minut strmě z kopce.

Prohlídka Punkevních jeskyní trvá asi hodinu. Napřed se jde pěšky cestou spojující několik krápníkových jeskyní až ke dnu Macochy. Když se pokocháte úžasným výhledem zdola propasti, pokračuje prohlídka po vodě. Turisté se naskládají do pramiček a začíná dobrodružná plavba úzkými tunely i prostornými jeskyněmi po proudu podzemní říčky Punkvy. Opravdu zážitek. Nakonec vyjedete přímo ze skály kousek od vchodu do jeskyní.

Další informace

V zimě jsou Punkevní jeskyně otevřeny kromě pondělí, od 8.40 do 14.00 hod. Prohlídka stojí 160 Kč, děti polovic. Lanovka z horního parkoviště stojí 70 Kč, vláček od parkoviště Skalní mlýn 60 Kč. Děti a studenti mají v obou případech slevu deset korun. Výhodné je koupit si zpáteční jízdenku.

Více na www.moravskykras.net.

Kde se najíst

Najíst se lze přímo u parkoviště nad Macochou. Také v okolních obcích je restaurací dost. Já jsem si dal standardní jídlo za solidní cenu ve Sloupu v restauraci proti poště.

Dobrá rada

Díky velké popularitě Moravského krasu někdy bývá kapacita jeskyní obsazena dopředu. Platí to sice spíše v letních měsících, přesto je dobré si rezervovat lístky na telefonním čísle: 516 413 575.

Další typy v okolí Macochy

Punkevní jeskyně nejsou jedinou atrakcí Moravského krasu, v okolí jsou další krápníkové jeskyně: Balcarka, Výpustek, Kateřinská jeskyně nebo Sloupsko-šošůvské jeskyně.

Ledový muž Ötzi po faceliftu

Ledový muž Ötzi po faceliftu

Ptáci: vetřelci ve městech

Ptáci: vetřelci ve městech

Autor

Stanislav Drahný

Klíčová slova:
macocha
 

Články odjinud