Pohledy do světa: Nejkrásnější rozhledny

Pohledy do světa: Nejkrásnější rozhledny
Sdílej
 
Naše země by se klidně mohla jmenovat země rozhleden – jen těch veřejnosti přístupných je u nás téměř 300. Ale víte, kde se rozhlédnete nejlépe?

 

Nejstarší rozhledny ze 17.–18. století jsou kamenné, později se začala využívat také kovová konstrukce a v současné době je nejoblíbenějším stavebním materiálem dřevo. Všechny naše rozhledny jsou krásné a jedinečné, ale jen jedna může být nejkrásnější. Na konci prázdnin byly zveřejněny výsledky ankety o nejkrásnější rozhlednu u nás a v ní získala nejvíc hlasů kamenná rozhledna v západočeském kraji v obci Krásno. Krásenská rozhledna má neobvyklý tvar, je to 25 m vysoký kamenný kužel s vnějším spirálovitým schodištěm. Jejím předobrazem byl minaret se stejným vnějším schodištěm z roku 847 ve městě Samara. Jen o pár hlasů méně získala rozhledna Cvilín nedaleko Krnova a 60 m vysoký minaret (další u nás velmi neobvyklá stavba) v areálu zámeckého parku v Lednici.

 

Rozhledna na Krásenském vrchu byla slavnostně otevřena v roce 1935, její neobvyklé vnější točité schodiště má 120 schodů do výšky 25 m.

Lednický minaret otevřený v roce 1802 je považován za naši nejstarší rozhlednu. Je vysoký 60 m a na jeho nejvyšší vyhlídku vede 302 schodů. V muslimském světě slouží minarety jako hlásné věže ke svolávání věřících k modlitbě.

Kamenná rozhledna Cvilín nedaleko Krnova byla otevřena v roce 1903 a na její vyhlídku ve výšce 29 m vede 144 schodů.

Rozhledna Horní les v nejvyšším bodě Svratecké pahorkatiny stojí na místě původní dřevěné věže. 59 m vysoký ocelový stožár vystavěl Eurotel a v roce 2002 zpřístupnil ve výšce 38 m vyhlídkovou plošinu, na kterou vede 201 schodů.

V květnu tohoto roku byla slavnostně otevřena naše nejmladší rozhledna Bohdanka u obce Bohdaneč. S výškou 52 m je nejvyšší dřevěnou rozhlednou nejen u nás, ale i v Evropě. Na vyhlídkovou plošinu ve výšce 42 m vede 216 schodů.

Petřínská rohledna slaví 120 let

Petřínská rohledna slaví 120 let

Rozhledna Tanečnice

Rozhledna Tanečnice

 

Články odjinud