Miss ptačí krásy 2015 potápka černokrká

Miss ptačí krásy 2015 potápka černokrká
Sdílej
 
Každý rok vyhlašuje Česká společnost ornitologická ptáka roku.

 

 

Titul Pták roku? Ano! Již 23 let ho získává jeden z našich ptačích druhů. Podmínky účasti jsou lehké i náročné zároveň:

Pták musí atraktivní a zároveň by měl přitahovat pozornost i něčím jiným než krásou. Třeba tím, že z naší přírody mizí. Potápka černokrká (Podiceps nigricolis) těmto požadavkům dokonale vyhovuje. A má ještě něco navíc.

Podvodníci

Potápky považuje mnoho lidí za kachny. Mají však jiný tvar zobáku a těla. S tím souvisí rozdílný způsob pohybu na vodě. Potápky mají hlubší ponor než většina kachen, při plavbě tedy vypadají jako malý parníček. Své jméno nosí oprávněně. Pod vodou jsou jako doma. Když se vynoří, bývá to obvykle daleko od místa ponoru a mnohdy jen na krátký nádech.

 

Video:

Pták roku 2015

Pták roku 2015

Posledních 50

Z pěti našich druhů potápek bývala nejhojnější právě potápka černokrká. Před padesáti lety byly stovky párů těchto ptáků vidět prakticky na každém větším rybníku. V posledních desetiletích však z naší přírody mizí. V loňském roce napočítali ornitologové pouhých 50 hnízdících párů!

Příliš mnoho kaprů

Důvodů, proč zmizely, je hned několik. Ten hlavní lze pojmenovat jediným slovem – kapři! Potápky se živí drobnými vodními živočichy. Hledají je na dně, loví je ve vodním sloupci a na rozdíl od ostatních druhů potápek dokonce i na hladině. Jenže přesně stejnou potravou a na stejných místech se živí i kapři. Ti se během posledních padesáti let začali chovat mnohem intenzivněji, dnešní rybníky jsou jimi doslova přeplněné.

 

 

Potopí se? •  Profimedia.cz

Kalné vody

Kapři nejen vyžerou všechno, čím by se potápky mohly živit, ale také ryjí ve dně a kalí vodu. A to je pro potápky, které se při hledání potravy řídí zrakem, smrtící. I kdyby na ně náhodou něco po kapřích hodech zbylo, nenajdou to. V přerybněných rybnících s kalnou vodou se nedaří ani rostlinám. Jejich úbytek zničil ostrůvky vegetace v mělkých vodách, kde potápky hnízdily.

Přátelé rackové

Potápky své kolonie zakládají na okrajích kolonií racků. Kde nehnízdí rackové, nehnízdí ani potápky. Jenže rackové mizejí také. Není to tak dramatické, protože na rozdíl od potápek mohou hnízdit i na souši a úbytek vodní vegetace jim tolik nevadí. Kvůli potápkám je ale nutné chránit i původní hnízdiště racků na plovoucích ostrovech vodní vegetace. 

Za zdravé rybníky

Potápka černokrká se tak stala jakýmsi symbolem tvrzení, že přírodu je nutné chránit jako celek. Pouhé snížení množství ryb v rybnících jim nepomůže. Je nutné pečovat o břehové porosty, udržovat zarostlé mělčiny a celkově chránit rybníky před znečištěním. Jen tak zůstane voda průzračná a v rybnících se bude dařit nejen potápkám, ale všem vodním živočichům.

 

 

Posvátné slepice: Dějiny kura domácího

Posvátné slepice: Dějiny kura domácího

Krkavčí aliance: Mocenské intriky v ptačím světě

Krkavčí aliance: Mocenské intriky v ptačím světě

Ikoničtí papuchalkové z Islandu jsou pod dohledem!

Ikoničtí papuchalkové z Islandu jsou pod dohledem!

Klíčová slova:
ptak
 

Články odjinud