Noční gekoni nebo listy? Dobře ukrytí plazi s obrovskýma očima

Noční gekoni nebo listy? Dobře ukrytí plazi s obrovskýma očima
Sdílej
 
Žijí pouze na Madagaskaru a přilehlých ostrovech a jako všichni gekoni jsou noční. O tom vypovídají jejich obrovské oči s roztažitelnou zorničkou.

 

Ta je ve dne zúžená do vlasové štěrbiny, zatímco za tmy se roztáhne prakticky přes celé oko. Pro vědce představují tak trošku problém: Přestože to nejsou žádní drobečkové (někteří mohou měřit až 30 cm a patří mezi největší gekony vůbec), jejich pozorování v přírodě je mimořádně obtížné. Jsou totiž tak dokonale maskovaní, že je lze objevit prakticky jen tehdy, když se pohnou.

Gekon je oblíbeným chovancem

Kvůli jejich velikosti a atraktivnímu vzhledu jsou ploskorepové (r. Uroplatus), jak se tito gekoni česky jmenují, oblíbenými a nenáročnými chovanci v teráriích. A právě díky těmto v zajetí chovaným jedincům se ukázalo, že nic není tak jednoznačné, jak se zdá. Jsou si totiž vzájemně velmi podobní, takže teprve nedávno vědci zjistili, že některé druhy ploskorepů, které považovali za jediný, jsou ve skutečnosti druhy dva – jsou to tzv. kryptické (tj. skryté) druhy.

Kolik jich je doopravdy, proto jen odhadují, domnívají se, že těchto skrytých dosud nepopsaných druhů může být až jedenáct. Ploskorepové se tak maskují nejen v pralese, jak se můžete podívat na našem videu, ale i v zoologickém systému. O gekonech píšeme i v novém ABC.

Více o gekonech si přečti tady.

Válka gekonů: Jak se z mazlíčka stane vetřelec

Válka gekonů: Jak se z mazlíčka stane vetřelec

Extrémní gekon: Profík v přežití na horké ománské poušti

Extrémní gekon: Profík v přežití na horké ománské poušti

 

Články odjinud