Datel černý: Pták roku 2017

Datel černý: Pták roku 2017
Sdílej
 
Loni to byla červenka, letos datel černý. Každý rok vyhlašuje Česká ornitologická společnost Ptáka roku.

 

Čím si datel černý takovou poctu zasloužil? Svou roli hraje jeho velikost a nápadný vzhled, pro který je snadno rozpoznatelný. Mnohem důležitější ale je, že je to stavitel "bytů" pro spoustu dalších živočichů. Datel je totiž schopný vytesat do kmene tak velkou dutinu, že se v ní může zabydlet puštík, holub doupňák, kuna nebo třeba veverka. A dokonce i společenský hmyz, jako jsou sršni, vosy či včely. Datel je proto považován za takzvaný klíčový druh, který si zaslouží naši pozornost.

Les pro datly

Právě proto, aby upozornil na svou důležitou roli v lese, ho Česká společnost ornitologická vyhlásila letošním ptákem roku. V tomto případě navíc nejde jen o samotného datla, ale i o jeho životní prostředí. Potřebuje druhově bohaté lesní porosty se stromy různého stáří včetně těch vykotlaných a odumírajících. Právě v nich žije spousta živočichů a především hmyz, který tvoří jeho hlavní potravu. Jen v takovém lese se datel uživí a jen v něm najde dostatečně silné stromy, do nichž může tesat své hnízdní dutiny. Pozornost je tedy třeba věnovat nejen datlům, ale i lesům.

Datel černý se stal Ptákem roku 2017 •  Profimedia.cz, Martin Mecnarowski, Gilles San Martin

Hledání stop

Hledání datlů v lese je příjemnou procházkou a hrou na stopaře. Ze všeho nejdřív je třeba najít ten správný les. Zda v něm datlové opravdu žijí, pak poznáte podle pobytových stop, které po sobě zanechal. Ty se hledají snáz než samotný pták. Odštípané kousky kůry, vyklované dírky v kmeni, ale také protáhlé hluboké rýhy a otvory zasahující až do dřeva, to všechno prozrazuje, že právě tady datel hledal potravu: larvy brouků nebo dřevokazné mravence.

Kde bydlí

Hnízdní dutiny jsou jen v silnějších kmenech. Musíte trochu zaklonit hlavu, protože bývají dost vysoko, nejméně osm metrů. Vletový otvor má (na rozdíl od jiných datlovitých ptáků) oválný tvar. Na výšku měří přibližně 12 - 15 cm, ale uvnitř kmene se skrývá až 60 cm hluboká dutina. Při hloubení dutiny datel jen málokdy poškodí zdravý strom: I když nám se zvenčí zdá, že je kmen živý a zdravý, datel pozná, že uvnitř už je napadený houbou a vyhnilý. Do takového stromu se mu dutina tesá mnohem snáz.

Datlové se rozmnožují jen jednou ročně, mají 2-6 mláďat •  Profimedia.cz, Martin Mecnarowski, Gilles San Martin

Datlí zpěv

Datla lze najít i sluchem. Ozývá se melodickým jednoslabičným trylkováním (i za letu) a teď na jaře si typickým bubnováním označuje teritorium. Místo, kde bubnuje, většinou bývá vysoko, ale při troše trpělivosti se můžete dočkat jeho přeletu na jiný strom. A letící datel se tak snadno přehlédnout nedá. Letí přímo a má typickou siluetu se zřetelným krkem a nápadně velkou hlavou. Pokud budete mít štěstí a datla skutečně najdete, můžete své pátrání zakončit tím, že se sami do akce Pták roku zapojíte a své pozorování zanesete do ptačí databáze avif.birds.cz.

Datel černý (Dryocopus martius)

Délka až 47 cm

Jednobarevné černé peří

Červená čepička u samce, u samice jen proužek v týlu

Bílé oko

Světlý ostrý zobák s tmavou špičkou

Nohy se dvěma prsty směřujícími dopředu a dvěma dozadu

Tuhá ocasní pera slouží jako opora při šplhání po kmeni

 

Největší dravec u nás: Orel mořský

Největší dravec u nás: Orel mořský

Opeřený dron: Technologie inspirovaná přírodou

Opeřený dron: Technologie inspirovaná přírodou

Ryby ve vzduchu: Volné jako pták?

Ryby ve vzduchu: Volné jako pták?

Birdwatching: Fenomén pozorování ptáků

Birdwatching: Fenomén pozorování ptáků

Klíčová slova:
datel, zvíře, pták
 

Články odjinud