Plejtváci pohledem dronu

Plejtváci pohledem dronu
Sdílej
 
Dlouhodobý a ojedinělý výzkum stálé populace plejtváků obrovských v zálivu mezi Severním a Jižním ostrovem Nového Zélandu, přinesl řadu nových poznatků.

 

Plejtvák obrovský, někdy také přezdívaný modrá velryba, je vůbec největším živým tvorem na Zemi. Studovat ho tak lze jen v jeho přirozeném prostředí ve volném oceánu. Ale zatímco v minulém století byli vědci odkázáni na pozorování plejtváků z paluby lodi, dnes jim pomáhají drony a mimořádně citlivé kamery schopné zachytit z výšky i nepatrné detaily jejich mohutných těl. Jak a proč se vědci z Oregonské univerzity pustili do jejich studie, představili veřejnosti v krátkém videoklipu, který sami natočili.

Během studia se vědcům díky sledování plejtváků z výšky podařilo několik jedinečných objevů a pozorování. Úplně poprvé tak bylo zachyceno chování matky a jejího mláděte při krmení. Přes svou velikost i trvalý pobyt ve vodě jde o savce, mládě se tedy jako u ostatních savců živí mateřským mlékem. Ale také potřebuje dýchat vzdušný kyslík. A tak byli vědci svědky toho, jak se mládě vynořilo po boku své matky, aby se nadechlo a následně se potopilo pod ní, aby se mohlo napít jejího velmi tučného mléka.

Přes svou velikost se plejtváci živí tím nejmenším, co v moři žije – drobnými krevetkami. Aby měl jejich lov nějaký smysl, musí být tito korýši nahloučeni v těsném hejnu. Velrybě pak jen stačí otevřít tlamu a polykat. I toto chování se vědcům podařilo v průběhu výzkumu a sledování velryb v Jižním zálivu natočit. Jedinečný videoklip tak vůbec -poprvé zaznamenává potravní chování těchto obřích kytovců.

Přečtěte si také:

Jak se váží velryba: Drony místo váhy

Jak se váží velryba: Drony místo váhy

Neznámí plejtváci: Obři z Nového Zélandu

Neznámí plejtváci: Obři z Nového Zélandu

Megapodrbání: Jak velryby mění kůži

Megapodrbání: Jak velryby mění kůži

Do tajemných hlubin: Potopení vědci uvnitř ponorky

Do tajemných hlubin: Potopení vědci uvnitř ponorky

 

Články odjinud