Kočičí plemena: Ruská modrá carevna

Kočičí plemena: Ruská modrá carevna
Sdílej
 
Ruská modrá číča je nezaměnitelná. Má nádhernou stříbrno-modrou srst, heboučký kožíšek, pronikavé smaragdové oči a úžasnou povahu.

 

Jméno napovídá, že ruská modrá kočka pochází z Ruska, konkrétně z oblasti přístavu Archangelsk. Přístav se nachází 200 kilometrů za severním polárním kruhem a zimní teploty v něm mohou dosáhnout až -50 proto má kočka neuvěřitelně hustý kožich, aby přežila v nepříznivých mrazivých podmínkách.

Carské plemeno

V Rusku bylo toto plemeno chováno pro potěchu panovníků. Nejznámějším je kocour Vasko, kterého vlastnil ruský car Mikuláš I. Kočky prý spávaly s carskými dětmi v posteli, aby od nich odháněly zlé duchy. Modrá kočka se dostala v 19. století do Velké Británie na lodích společně s námořníky a odtud se rozšířila do celého světa. Na Novém Zélandu a v Austrálii byly dokonce vyšlechtěny nové barevné varianty, ruská bílá a ruská černá kočka.

Oblíbená v Česku

Ačkoliv všechny kočky bývají hravé a aktivní, ruská modrá je výjimkou. Rády lenoší, pospávají, mají rády klid a ticho. S malými hlasitými dětmi proto nejsou příliš velké kamarádky. Nehrnou se ani k návštěvě, zato s jinými čtyřnohými společníky se snáší dobře. Ruská modrá kočka je výborným lovcem a dokáže aportovat. Ani otvírat dveře není pro ni žádnou překážkou. Její zvláštností je jemný, melodický hlásek a smaragdové oči. Tato ruská carevna patří k šestému nejoblíbenějšímu plemenu mezi českými chovateli koček!

V Rusku bylo plemeno chováno cary. •  Pixabay

Ohleduplná kočka

Modré kočičky jsou ladné, přítulné, velice inteligentní a tiché. To vše nasvědčuje tomu, že kočičky jsou ohleduplné a velmi zřídka ničí nábytek. To je výhoda! Vyžadují minimální péči, a téměř nelínají.(NE)milovníci chlupů tohle určitě velice ocení. Jsou dobrými matkami a o svá koťátka velice dobře pečují.


Přečtěte si také:

Kočičí plemena: Barmská kočka "supalak" - akrobatka z Thajska

Kočičí plemena: Barmská kočka "supalak" - akrobatka z Thajska

Psí plemena: Maltézský psík, nejstarší pes světa

Psí plemena: Maltézský psík, nejstarší pes světa

K Avengers se přidává Barbar Conan!

K Avengers se přidává Barbar Conan!

 

 

Články odjinud