Co je tornádo? A proč způsobilo na Moravě tolik škody?

Co je tornádo? A proč způsobilo na Moravě tolik škody?
Sdílej
 
Na jihu Moravy se ve čtvrtek 24. června prohnalo tornádo a zanechalo za sebou spoušť. Bylo spojeno s velmi silnou bouřkou, doprovázeno silnými srážkami a velkými kroupami. Jak vlastně tornádo vzniklo? A proč udeřilo právě na jižní Moravě? A dá se vůbec před tornádem ochránit?

Tornádo je vzdušný vír, který začíná v základně bouřkové oblačnosti a dotýká se země, kde páchá škody. Pokud se vír země nedotkne, hovoříme o takzvané trombě. Tornádo je spojeno s bouřkou, které říkáme supercela. Každá bouřka je tvořena vzestupným a sestupným proudem. Vzestupný proud je tvořen teplým vzduchem a dodává bouřce energii, zatímco proud sestupný je ochlazen srážkami a padá směrem dolů. 

Vznik tornáda

U supercelární bouřky vzestupný proud rotuje, točí se kolem své vlastní osy. V případě tornáda se tento vzestupný proud zužuje, zesiluje a postupně se blíží k zemskému povrchu. Ale aby to nebylo jednoduché, tornáda nevznikají pouze na supercelárních bouřích, mohou se tvořit také na bouřkách, jejichž vzestupný proud nerotuje za předpokladu, že jsou podmínky v atmosféře ideální. Teorií ohledně vzniku tornáda je několik a neustále se upravují a vymýšlí nové. Je toho ještě spousta, co o tornádech nevíme.

Tornádo v Česku: Jak Satan 2021 udeřil na Moravu

Tornádo v Česku: Jak Satan 2021 udeřil na Moravu

Tornádo na Moravě

Atmosférické podmínky pro vznik silných bouří byly uplynulý týden ideální téměř na celém území jižní Moravy. Od jihu k nám proudil velmi teplý vzduch a nad Českou republikou se vlnila studená fronta. Vítr směrem od zemského povrchu měnil svůj směr, a to od severovýchodu po jihozápad. Meteorologové dokáží odhadnout, ze které bouřky se tornádo může spustit, jeho vlastní vznik je však v podstatě náhoda, která v tomto případě byla nešťastná, neboť tornádo zasáhlo obydlenou oblast.

Dráha tornáda na jižní Moravě •  Lukáš Ronge

Jelikož bylo tornádo na Hodonínsku a Břeclavsku spojeno se supercelární bouří, kopírovalo prakticky její dráhu, případně pouze s mírnými odchylkami. Bouřky se řídí podle proudění větru v troposféře, té nejspodnější vrstvě atmosféry, ve které probíhají veškeré jevy počasí, jež známe.

Rychlost až 331 km/h

Aktuálně probíhají průzkumy jak pozemní, tak ze vzduchu, a to za účelem zjistit přesný rozsah tornáda na Moravě a jeho intenzity. Dráha, kterou tornádo urazilo, byla předběžně stanovena na 26 km a bude se nadále upřesňovat. Intenzita tornáda byla prozatím stanovena jako F3. 

Jedná se o klasifikaci z Fujitovy stupnice, která na škále od F0 po F5 hodnotí rychlost větru spojenou s tornádem a následné škody, které způsobí. U klasifikace F3 jde o rychlost větru od 254 po 331 km/h. Tornádo o síle F3 způsobuje velké škody na zástavbě, odnáší střechy, vytrhává stromy i s kořeny, zvedá automobily ze země a vrhá je po okolí.

Lužice: škody v průmyslovém areálu nádraží •  Wikipedia/Tadeáš Bednarz

Tornáda v Česku a ve světě

U nás můžeme roční počet tornád spočítat na prstech jedné ruky, případy se liší podle toho, jak často se v daném roce vyskytnou podmínky pro jejich vznik a jak vysoká je šance, že je člověk zdokumentuje.

V Evropě se roční výskyt tornád odhaduje na 483, což vyplývá z výzkumu, který byl prováděn mezi lety 2006 a 2013. S tím, jak se klima otepluje, je v atmosféře více energie pro vznik bouřek. Předpokládá se, že budou extrémní projevy počasí přibývat, avšak nelze říct, že se to bude týkat přímo zvýšeného výskytu tornád.

Tornádo v českých zemích

Nejničivější tornádo

Nejčastěji se tornáda vyskytují v takzvané tornádové aleji ve Spojených státech amerických, v páse zhruba od státu Texas na jihu po Jižní Dakotu na severu. Může za to poloha těchto států, kdy od jihu proudí velmi teplý a vlhký vzduch z Mexického zálivu a setkává se se suchým a chladným vzduchem z Kanady. Setkání těchto dvou vzduchových hmot způsobí vznik frontálního rozhraní, na kterém vznikají četné supercelární bouře, se kterými jsou tornáda spojená.

Nejničivější tornádo v historii zasáhlo město Joplin ve Spojených státech amerických, kde se finanční škody na majetku odhadují na 3,18 miliard amerických dolarů. Nejtragičtější tornádo však nezasáhlo Spojené státy americké, ale Bangladéš v roce 1989. Jeho řádění si bohužel vyžádalo smutných přibližně 12 tisíc obětí na životech.

Kam se schovat?

Dá se vůbec před tornádem ochránit? Jelikož valnou většinu zranění způsobují létající předměty a padající struktury domů, je nejbezpečnější se schovat buďto do sklepa, či do nejsilněji postavené části domu, což bývá například koupelna. Rovněž je důležité nestát u oken, hrozí jejich rozbití a následné poranění létajícími střepy.

Ve Spojených státech amerických existuje integrovaný výstražný systém, který před výskytem tornáda varuje. Je však třeba jej nejprve potvrdit, a to buďto meteorologem pomocí dálkových měření jako je například meteorologický radar, či lovcem bouří, který tornádo spatří v terénu. U nás tento systém neexistuje, neboť jsou silná tornáda velmi vzácná.

Tajemství letních bouřek

Tajemství letních bouřek

Nejstarší zpráva o počasí: Jak bude?

Nejstarší zpráva o počasí: Jak bude?

Vypočítej si sucho: Na české počasí se superpočítačem

Vypočítej si sucho: Na české počasí se superpočítačem

Autor

Matěj Grék

 

Články odjinud