Výzkum přes satelit: Proč pandy červené mění své zvyky

Výzkum přes satelit: Proč pandy červené mění své zvyky
Sdílej
 
Ještě před pár lety byly pandy červené považované „jen“ za zranitelné. Dnes už jim hrozí vyhynutí. Výzkum přes satelit odhalil, proč pandy mění své zvyky.

Panda červená (Ailurus fulgens) má s černobílou pandou velkou společné jen české jméno panda a to, že jde o šelmy. Panda červená, někdy nazývaná malá, je ve skutečnosti tak jedinečné zvíře, že nemá mezi šelmami žádné příbuzné. Dokonce pro ni musela být vytvořena samostatná čeleď pandy malé (Ailuridae), v níž je jediným žijícím zástupcem.

Přehlížená panda?

Přesto jsou si oba druhy něčím podobné: Žijí samotářsky, obývají horské prostředí a živí se bambusovými výhonky. Ale zatímco pandě velké se věnovala celá řada studií, studie volně žijících pand červených lze spočítat na prstech jedné ruky. Ta, jejíž výsledky byly nedávno zveřejněny, je teprve pátá. Nepřináší dobrou zprávu, zdá se, že pandy červené mají dnes k vyhynutí blíž než ty velké.

Doba covidová

Studii vedl australský zoolog Danber Bista z univerzity v Queenslandu. V roce 2019 se vydal do Nepálu, kde 10 těchto samotářských a skrytě žijících zvířat vybavil obojky s GPS lokátorem. V následujícím roce se chtěl do Nepálu vrátit a rozmístit v terénu fotopasti, ale to mu znemožnila epidemie covidu. Vědec se přesto nevzdal, fotopasti do terénu rozmístili jeho nepálští přátelé a Danber díky tomu uskutečnil jednu z nejpodivnějších studií v historii vědy.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Vyzkoušet za 1 Kč
 

Články odjinud