Ocelot na třetí: Více koček odhalili vědci pod jediným jménem

Ocelot na třetí: Více koček odhalili vědci pod jediným jménem
Sdílej
 
Pod jménem ocelot stromový se podle nejnovějšího výzkumu skrývají hned tři blízce příbuzné kočky. Jak se vědcům podařilo odhalit, že skrytě žijící malá šelma z Jižní Ameriky není všude stejná?

V Jižní Americe žijí dva druhy malých koček, které známe pod českým jménem ocelot. Ale zatímco ta větší z nich ocelot velký (Leopardus pardalis) je prostě ocelot velký, jeho menší příbuzný ocelot stromový (Leopardus tigrinus) není vždy tím druhem, za kterého ho vědci ještě donedávna považovali. 

Ocelot stromový není všude stejný

Už před lety si vědci všimli, že ocelot stromový není ve všech oblastech, kde žije, stejný. A tak ho rozdělili na několik poddruhů. Až přesnější zoologické metody přinesly v roce 2013 překvapení.

Ukázalo se, že se pod tímto jménem skrývají dva plnohodnotné druhy – severně žijící ocelot stromový a jižní tzv. kryptický (skrytý) druh, který dostal odborné jméno Leopardu guttulus – česky bychom mu mohli podle anglického pojmenování říkat jižní.   

Skrytě žijící kočky

Nedávný výzkum ale všechno změnil. Dlouhodobé sledování této skrytě žijící kočky přineslo důkaz, že se pod jménem ocelot stromový neskrývají dva odlišné druhy, ale dokonce tři! Vědci dokázali během několika let sesbírat téměř 1500 vzorků a dat z více než tisícovky jihoamerických lokalit.

Využili přitom všechny dostupné metody sběru dat – záběry z fotopastí, genetické vzorky získávali z jedinců sražených auty na silnicích a muzejních exemplářů, využili i věrohodné informace místních obyvatel. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

 

Články odjinud