Umí ryby počítat? Podle vědců ano! Klauni to mají spočítané!

Umí ryby počítat? Podle vědců ano! Klauni to mají spočítané!
Sdílej
 
Umí ryby počítat? Podle výzkumu japonských vědců ano. Alespoň některé a minimálně do tří! Třeba klauni, které proslavily animované filmy Hledá se Nemo a Hledá se Dory, to mají spočítané!

Klaun očkatý patří k nejznámějším korálovým rybám vůbec. Nejenže je pro své nápadné zbarvení oblíbeným druhem akvaristů (specializovaných na mořskou akvaristiku), ale proslavil ho i animovaný film z roku 2003 Hledá se Nemo (a jeho pozdější pokračování Hledá se Dory). Titulní postavou Nema ve filmu je právě zmíněný a zcela nezaměnitelný klaun očkatý. 

Moje sasanka!

Klauni jsou ale zajímavé ryby i z mnoha jiných důvodů. Tím nejznámějším je jejich soužití s mořskými sasankami. Rybky nacházejí mezi jejich žahavými chapadly bezpečí a na oplátku zásobují nepohyblivou sasanky zbytky své potravy.

Jejich vztah k sasance je ovšem vyloženě vlastnický – v každé sasance žije jedna rodinka – pár s několika potomky, a agresivně své útočiště brání před všemi vetřelci svého druhu. A nejagresivnějším bojovníkem, který zahajuje útok, není sameček, ale větší a silnější samička. 

Klauni vyhání nevítané příbuzné

Japonští vědci z okinawského vědeckého institutu se klaunům, jejich sociální struktuře a jejich soužití se sasankami věnují už delší dobu. Už dříve zjistili, že klauni útočí především na cizí jedince svého druhu, zatímco vůči jiným druhům ryb, které bývají různě pruhované, se chovají poměrně mírumilovně.

Zajímalo je proto, jak vlastně klauni poznají, že se k jejich sasance přibližuje vetřelec stejného druhu a ne jen jiný druh ryby, který nebude ohrožovat jejich rodinku. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Klíčová slova:
ryba, klaun, sasanka, klaun očkatý
 

Články odjinud