Tuláci moří: Jak chránit ryby volného oceánu

Tuláci moří: Jak chránit ryby volného oceánu
Sdílej
 
Vědcům se podařilo zmapovat cesty velkých pelagických ryb. K jejich ochraně navrhují vytvořit modré koridory.

Velké oceánské ryby, jako jsou tuňáci, plachetníci či marlinové, v mořích rychle ubývají. Celá řada už jich je na seznamu druhů ohrožených vyhynutím, další k tomu nemají daleko. Ale zatímco ryby z pobřežních vod se těší ochraně v různých mořských rezervacích a národních parcích, pro velké oceánské ryby podobné řešení dosud neexistuje.

Pelagické ryby

Důvodem je právě jejich způsob života: Patří totiž mezi tzv. pelagické druhy, to je takové, jejichž domovem je širý oceán. Migrují v něm na dlouhé vzdálenosti a jen zřídka se vydávají k pobřeží. Kromě samotných rybářů, kteří se na jejich lov specializují (komerčních i sportovních), je ohrožují i zaoceánské lodě, jejichž trasy křižují, nebo se jako nechtěná kořist zaplétají do mnohakilometrových vlečných rybářských sítí.

Marlín pruhovaný patří k druhům, které si oblíbili sportovní rybáři •  Profimedia.cz

Mapy s překvapením

Nedávno ale vědci našli vodítko, které by jim mohlo pomoci. Už delší dobu mapují jejich migrační trasy za pomoci GPS připevněných na tělech některých jedinců a sbírají data od rybářů i dobrovolných pozorovatelů. Postupně se tak podařilo vytvořit mapy migračních cest jedenácti velkých tichomořských druhů ryb. Mapy přinesly i nečekané překvapení.

Místa zrození

Ukázalo se totiž, že tyto ryby patří mezi tzv. filopatrické druhy. To znamená, že se v době rozmnožování vracejí na místa, kde se narodily. Tento jev je známý u mnoha ptáků, mezi rybami prosluli svými návraty na místo zrození lososi, ale u pelagických ryb to dosud nebylo zaznamenáno. Teprve dlouhodobě shromažďovaná data prozradila, že v Tichém oceánu existují oblasti, kam se jednotlivé druhy pravidelně v době rozmnožování vracejí.

Sportovními rybáři vyhledávaná makrela Solandrova může být až 2,5 m dlouhá •  Profimedia.cz

Modré koridory

Nejdůležitějším výsledkem mapování však je zjištění, že se u většiny sledovaných druhů místa rozmnožování překrývají. Vědci tak mohli přesně vyznačit oblasti, nazvali je „modré koridory“, které jsou pro ochranu těchto ryb a jejich další generace klíčové. V nich by se měl omezit komerční rybolov, vojenské a těžební aktivity, vyhnout by se jim měly zaoceánské plavební trasy. Protože však jde o mezinárodní vody, nezbytným krokem je příprava a podpis mezinárodních smluv o ochraně těchto vod.

Obři s cedníkem: Jak si velryby plní břicho

Obři s cedníkem: Jak si velryby plní břicho

Jedinečný snímek: Souboj ryby proti rybě

Jedinečný snímek: Souboj ryby proti rybě

Rybí horolezci: Jak se z ploutví stanou nohy

Rybí horolezci: Jak se z ploutví stanou nohy

 

Články odjinud