Nové konzole Xbox One a PS4: Videoherní módní přehlídka v Los Angeles

Nové konzole Xbox One a PS4: Videoherní módní přehlídka v Los Angeles
Sdílej
 
Jen se na ty modelky podívejte! Jemné polygony na všech stranách, make-up z prvotřídních textur a boty z nejnovějšího hardwaru.

 

 

 

 

 

Srovnávat nejzásadnější videoherní výstavu roku s módní přehlídkou není úplně přitažené za vlasy. Na E3 v Los Angeles se ukazuje totiž to nejlepší z nejlepšího, co přistane na našich počítačích a konzolích v tomto a příštím roce. Stačí se na monstrózním výstavišti rozhlédnout kolem sebe a jen žasnete, kolik je toho ve vývoji a jak dobře to vypadá.

Střídání železa

Letošní E3 navíc nebyla jen o samotných hrách anebo nových enginech. Obojí je sice fajn, ale aby to běželo, potřebujete pořádné herní „železo“. Největší událostí se proto stalo kompletní představení nových herních konzolí Xbox One (Microsoft) a Playstation 4 (Sony). Po dlouhatánských osmi letech tak Xbox 360 a PlayStation 3 začnou v našich obývacích střídat nové mašiny.

Ještě předtím, než se na nové herní mazlíky podíváme podrobněji, je třeba vypíchnout, že nová generace konzolí už není tak zaměřená na hardwarovou excelenci jako spíš na samotné propojení s internetem a rozšiřování herních zážitků i na tablety a chytré telefony. Třeba taktickou akci The Division můžete hrát jak na konzoli nebo na PC, tak ve zjednodušené verzi na tabletu – a klidně ve stejném herním světě, v jakém budou hrát ostatní na konzoli.

 

 

Takhle vypadá PlayStation 4! A takhle Xbox One

Takhle vypadá PlayStation 4! A takhle Xbox One

Xbox One

Microsoft se skrz Xbox One snaží naplnit svoji vizi multimediálního centra domácnosti a udělat z něj středobod rodinné zábavy. Co z toho všeho nakupování filmů, hudby a dalších věcí budou mít hráči? Tak třeba můžete záběry z hraní nahrávat přímo na oblíbený server Twitch.tv anebo svoji hru přímo vysílat po internetu a přes mikrofon ji přitom komentovat jako sportovní hlasatelé.

Nahrávání videa je jen jednou z mnoha služeb, které souvisí s propojením konzole s internetem. Ten využijete i v samotných hrách. Třeba ve střílečkách Destiny a Titanfall se bude kombinovat hra jednoho hráče s jinými uživateli, takže potkáte spoustu nových tváří a zažijete pokaždé jiné situace.

Vytuněné vnitřnosti

Microsoft ale nesází jen na možnosti internetu. Služby jsou sice dobré, ale kde bychom byli bez pořádně nadupaných hardwarových vnitřností? Kdybyste odšroubovali kryt Xbox One, zamrká na vás osmijádrový procesor x86-64, 8 gigabajtů paměti, 500 gigabajtový disk, modul pro bezdrátové připojení další vytuněné součástky. Zkrátka: Xbox One se sice může tvářit jako konzole, ale je to vlastně ultra moderní počítač. Jen ta myš a klávesnice chybí.

A když se na Xbox One podíváte zvenčí? Pak na vás skutečně něco zamrká. Bude to oko pohybového senzoru Kinect, který se nyní bude dodávat ke každé konzoli. Kinect přichází ve vylepšené verzi, která je tak precizní, že dokáže nejen mnohem lépe detekovat pohyby vašeho těla, ale podle vývojářů prý dokonce rozliší tlukot srdce! Stranou nesmí zůstat ani nový gamepad, který sice vypadá podobně jako ten pro Xbox 360, ale má v sobě podstatně více vibračních motorků pro silnější klepání při napínavých okamžicích.

Postavte si hru

Her, které se na Xbox One připravují, je několik desítek a řada z nich vyjde i na PC nebo PlayStation 4, dokonce i na Xbox 360. Jedna z nich nás ale v redakci zaujala, protože je odlišná od všeho, co na Xboxu známe – je to totiž hra, ve které si postavíte vlastní gamesu.

Project Spark, jak se titul jmenuje, je vlajkovou lodí v kreativním využití herní zábavy. Z jednotlivých herních prvků si složíte vlastní svět, umístíte do něj obyvatele, definujete jejich chování a pak…? Pak si s nimi budete hrát nebo svoje dílo ukazovat kamarádům a dívat se, jaké věci dokázali postavit zase oni.

 

Podívejte se na videoreportáž z největší herví výstavy E3:

 

Herní ráj: Byli jsme na největší výstavě her E3

Herní ráj: Byli jsme na největší výstavě her E3

 

PlayStation 4

Zatímco Microsoft v Xbox One pokračuje v evoluci Xbox 360, Sony se s čtvrtou generací PlayStation zaměřila na oblasti, které v předchozích letech vynechávala. V první řadě jsou to nezávislé hry. Jestli je vaším hlavním herním strojem PC, tak víte, o čem je řeč: Prakticky každý den se objevují nové hry od autorů, kteří nejsou závislí na velkých producentech a své tituly vydávají buď na distribuční platformě Steam za pár dolarů, nebo je poskytují zdarma. Právě ti mají nyní dveře otevřené na PlayStation 4.

V čele armády nezávislých, kteří se dočkají uvedení na PS4, jede Jonathan Blow, autor logického hitu Braid, s logickou a průzkumnickou hrou The Witness. Hned za ním poskakuje hříčka Octodad (komedie o muži s chapadly namísto končetin) anebo vizuálně úchvatná akční Transistor od autorů skvěle vyprávěné akce Bastion.

Podobnost s PC

Vstup nezávisláků na PlayStation 4 je podpořen úplně novou hardwarovou architekturou. Na rozdíl od minulých verzí je nyní PlayStation vnitřně podobná PC, tím pádem se na ní hry lépe programují. V srdci krabice bije osmijádrové srdce procesoru x86-64 od AMD, 8 gigabajtů rychlé paměti a 500gigabajtový disk – tedy v zásadě podobné složení jako u Xbox One s tím rozdílem, že kvůli konfiguraci jednotlivých dílů je PS4 nepatrně výkonnější. Ještě lépe tak vynikne to, že současnou generaci konzolí nebudou odlišovat hardwarové specifikace, ale samotná kvalita her.

Na lovu démonů

Třeba The Order: 1886 od bývalých zaměstnanců studií Naughty Dog (The Last of Us) a Blizzard (World of Warcraft). Silně příběhová hra je zasazena do steampunkového světa plného vzducholodí a parních strojů a... pekelných démonů! Stanete se jejich lovcem a potkáte se s nimi v temných zákoutích velkých metropolí. A další hry čekají: inFamous: The Second Son, závodní Gran Turismo 6 anebo pokračování velkých značek jako je třeba Assassin's Creed IV.

 

PlayStation 4 slibuje: To nejlepší teprve přijde!

PlayStation 4 slibuje: To nejlepší teprve přijde!

 

Co budeme hrát na PC?

Souboj Xbox One a PlayStation 4 bude zajímavý a naplno vypukne během příštího roku, kdy se konzole dostanou do obchodů i v České republice (PS4 již letos). Vedle nich jsme se ale podívali na řadu her, které jsou oznámené jak pro konzole, tak pro PC. Nikoho asi nepřekvapí, že jsme měli radost z pokračování v Polsku vyvíjené ságy Zaklínač. Polští vývojáři přebrali po spisovateli Andrzeji Sapkowském štafetu ve vyprávění osudů zaklínače Geralta a ve třetí hře jej chtějí dotáhnout do úplného konce.

 

Větší než Skyrim

Zaklínač 3 vypadá skvěle. S Geraltem budeme stopovat přízračný divoký hon a hledat dávnou lásku Yennefer v krajině, která svou rozlohou překonává i Skyrim. Navíc je až po hranice naplněna vedlejšími úkoly a situacemi, ve kterých se budete muset rozhodovat a nést za svoje volby následky. Autoři chtějí zdůraznit povolání hlavního hrdiny – lovec monster – a připravili na vás osmdesát unikátních příběhových soubojů, ve kterých budete muset monstra detektivně vystopovat a následně s pořádnou dávkou taktiky, speciálních schopností a šermířského umu porazit.


Vesmírná střílečka

Jmenování dalších her by vyplnilo celé ábíčko, proto se podívejme ještě na jednu novinku, a to Star Wars: Battlefront, pokračování multiplayerové střílečky, které po delší odmlce vzniká ve studiu DICE (taktéž série Battlefield). Podle všeho půjde o pořádnou akci v prostředí „staré“ trilogie Hvězdných válek – a na to se snad nikdo nemůže netěšit!

 

 

Call of Juarez Gunslinger: Hurá na Divoký západ!

Call of Juarez Gunslinger: Hurá na Divoký západ!

Videohry: Výzkum jako zábava

Videohry: Výzkum jako zábava

Režisér Iron Mana natočil bomba reklamu

Režisér Iron Mana natočil bomba reklamu

 

Články odjinud