Lander pro Ganymedes: Dobudeme největší měsíc?

Lander pro Ganymedes: Dobudeme největší měsíc?
Sdílej
 
Ganymedes je největším měsícem sluneční soustavy – dokonce je větší než planeta Merkur. Podle nejnovějších zpráv by se právě on mohl stát teprve třetím měsícem, na kterém přistála kosmická sonda.

 

 

Už v malém dalekohledu uvidíme poblíž kotoučku Jupiteru čtyři jasné „hvězdy“. Jedná se o největší měsíce Jupiteru a minimálně tři z nich jsou mimořádně zajímavými světy. Měsíc Io připomíná pizzu a je vulkanicky nejaktivnějším tělesem sluneční soustavy. Europa a Ganymedes zase pod povrchem možná ukrývají tekutý oceán.

Europa je mnohem slavnějším měsícem, co se možnosti výskytu tekutého podpovrchového oceánu – a případně i života – týká. Obíhá však velmi blízko Jupiteru, což znamená, že na kosmické sondy tu číhá nebezpečí v podobě silné radiace. Vhodnější k průzkumu je proto Ganymedes, který obíhá o 400 tisíc kilometrů dál.

Snímky největšího měsíce Sluneční soustavy

Snímky největšího měsíce Sluneční soustavy

Noví průzkumníci

Jupiter a jeho měsíce podrobněji zkoumala v 90. letech sonda Galileo. Navázat na její práci může evropská sonda JUICE (Jupiter Icy Moon Explorer), která odstartuje v roce 2022 a do blízkosti Jupiteru se dostane kolem roku 2030. Jedním z hlavních úkolů bude výzkum měsíce Ganymedes z jeho oběžné dráhy. Daleko smělejší plány mají Rusové.

Počítají nejen se sondou pro výzkum z oběžné dráhy, ale také s přistávacím modulem (lander) pro výzkum přímo na povrchu. Pokud se uskuteční, stane se Ganymedes teprve třetím měsícem, na jehož povrchu přistála kosmická sonda. Pomineme-li náš Měsíc, přistála kosmická sonda (Huygens, 2005) jen na Saturnově měsíci Titan.    

 

 

Měsíc Ganymedes je větší než planeta Merkur •  Profimedia

Oceán pod ledem

Ganymedes je o 8 % větší než planeta Merkur. Jeho povrch je pokrytý směsí hornin a ledu a najdeme na něm světlé a tmavé oblasti, které se liší stářím a množství kráterů. To nejzajímavější je ale nejspíš pod povrchem. Vědci se domnívají, že několik desítek kilometrů hluboko se na Ganymedu nachází oceán tekuté vody.

 

 

Džus pro největší měsíc

Džus pro největší měsíc

Busem ke hvězdám? Japonci to prostě umí

Busem ke hvězdám? Japonci to prostě umí

Hra lepší než film? Podívejte se na dokonalé intro z Titanfall

Hra lepší než film? Podívejte se na dokonalé intro z Titanfall

Klíčová slova:
vesmir, mesic
 

Články odjinud