Lék z vesmíru: První kapsle odjinud se vrátila na Zemi

Lék z vesmíru: První kapsle odjinud se vrátila na Zemi
Sdílej
 
Poprvé v historii kosmonautiky se na Zemi vrátila kapsle odjinud než z Mezinárodní vesmírné stanice. Kalifornská firma Varda Space přivezla z oběžné dráhy lék vyrobený ve vesmíru. Další let se očekává v létě.

V posledních letech vzniká stále více firem, které se věnují dobývání vesmíru. Některé podporuje NASA, jiné vznikají zcela samostatně. Soukromé firmy už dokáží stavět i rakety a dopravovat do vesmíru náklad a dokonce i lidské posádky.

Kalifornská firma Varda Space Industries se ale věnuje přesně opačnému oboru – návratu z vesmíru. Postavila malou kapsli, která se dokáže vrátit z oběžné dráhy zpět na Zemi. Při první misi měla na palubě ve vesmíru vyrobený lék.

Návrat z vesmíru

Z vesmíru se toho vrací hodně, ale většinou jde o nefunkční družice, které v atmosféře shoří. Kontrolovaný návrat z oběžné dráhy vypadá jinak.

Kosmická loď zažehne motory a změní svou dráhu tak, že její nejnižší bod leží v atmosféře. O pár desítek minut později vstupuje do atmosféry. Před lodí dochází ke stlačování a zahřívání vzduchu, čímž se ohřívá i samotná loď, a to většinou na více než 1300 °C.

Pokud chceme tuhle horkou fázi přežít, musíme být vybaveni tepelným štítem. Mají ho samozřejmě pilotované kosmické lodě ale i sondy vracející se ze vzdálených končin Sluneční soustavy se vzorky. Jen dvě soukromé firmy dokázaly vrátit loď z vesmíru – SpaceX a Boeing létají k Mezinárodní vesmírné stanici

Mise W-1 na raketě Falcon 9

Varda Space Industries to chce změnit. Vloni v červnu začala mise W-1 (Winnebago 1), na které se podílel „hardware“ hned tří firem. Družici vynesla raketa Falcon 9 od SpaceX společně s více než 70 dalšími družicemi.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

 

Články odjinud