Cesta do vesmíru: Z Čech až na Měsíc, do nekonečna a ještě dál!

Cesta do vesmíru: Z Čech až na Měsíc, do nekonečna a ještě dál!
Sdílej
 
Českému klukovi z Písku, který si nalepoval do sešitu výstřižky o vesmíru, se splnil sen. Petr Brož prozrazuje, jak se stal součástí týmu Evropské kosmické agentury (ESA) a jak bude rozhodovat o tom, do kterých částí Sluneční soustavy vyletí nové sondy.

Když mi bylo 13 let, míval jsem sešit, do kterého jsem si vlepoval novinové výstřižky se zmínkami o výzkumu Sluneční soustavy. Fascinovalo mě, že dokážeme k nesmírně vzdáleným světům vyslat sondy. Nebo dokonce, že na nich dokážeme i přistát!

Dodnes si vybavím nepříliš kvalitně vytištěné fotografie z roku 1997, které pořídilo vozítko Pathfinder na povrchu Marsu. Krajina načervenalého písku a tmavých balvanů byla prostě magická. Tehdy jsem si ale neuvědomoval, kolik práce za pořízením těchto fotografií je.

Asi to nebude jednoduché, co?

Matně jsem tušil, že dopravit na Mars vozítko nebylo snadné, ale vůbec jsem si nedokázal představit, jak moc. Neviděl jsem všechny ty lidi, kteří sondu, ale i raketu stavěli a testovali. Nenapadlo mě přemýšlet ani o těch, kteří připravovali technické výkresy a vymýšleli, jak by vlastně vozítko mělo fungovat.

A už vůbec jsem si neuvědomoval, že za vším tím úsilím je tým vědců a vědkyň, jejichž nápad, co na povrchu rudé planety zkoumat, vedl k tomu, že jsme k Marsu vůbec něco vyslali.

Lidi za vesmírnými sondami

Jenže jak jsem stárnul, začal jsem si množství práce schovanou za každou sondou uvědomovat. Nejprve jsem měl možnost potkat lidi, kteří určují, co budou sondy na jiných světech zkoumat.

Potkával jsem je na vědeckých konferencích, na které jsem začal jako mladý vědec jezdit. Později jsem tam potkal i ty, kteří zařízení do sond reálně staví a navrhují. Ale tím to neskončilo. Dneska mám totiž možnost být přímo u toho!

Češi na Měsíc!

Jsem součástí týmu usilující o vyslání sondy s českou vlajkou k Měsíci. Mým úkolem je přitom vymyslet, co by stálo za to na měsíčním povrchu zkoumat. Ale tím to nekončí. Nedávno jsem totiž dostal nabídku, která se neodmítá. Stát se součástí poradního orgánu Evropské kosmické agentury (ESA) pro průzkum Sluneční soustavy.

Klukovi z Písku, který si nalepoval do sešitu výstřižky, se tak stalo, že se bude po příští tři roky spolupodílet na výběru evropských sond ke vzdáleným světům! A tím i ovlivňovat, jaké světy naše sondy navštíví.

Cesta do vesmíru může začít pozorováním hvězd v noci •  Profimedia.cz

To, co se kdysi dávno jevilo jen jako bláznivý dětský sen – prozkoumávat mimozemské světy – se stalo mou pracovní náplní. Vzpomeňte si na to, až budete zase někdy rozjímat nad svými zálibami. Nikdy totiž nevíte, jestli se vám dětský sen nakonec nesplní!

Osobnosti časopisu ABC

Článek je součástí série textů od známých a významných osobností, které v dětství na časopisu ABC vyrostly a nyní se staly špičkami ve svém oboru. Jeho autor Petr Brož je vědec z Geofyzikálního ústavu Akademie věd.

K dalším osobnostem, které napsali články pro tištěné i online ábíčko, patří ředitel Zoologické zahrady hl. města Prahy Mirolsav Bobek, experimentální archeolog a ředitel Archeoparku pravěku Všestary Radomír Tichý nebo světově známý paleoartista Vladimír Socha.

Našli jsme planetu s oceánem a atmosférou z vodíku? Je tam život?

Našli jsme planetu s oceánem a atmosférou z vodíku? Je tam život?

LEGO Technic NASA Mars Rover Perseverance: Postavili jsme si vesmírné vozítko!

LEGO Technic NASA Mars Rover Perseverance: Postavili jsme si vesmírné vozítko!

VIDEO Vyzkoušeli jsme hračku, která je zároveň lunární rover

VIDEO Vyzkoušeli jsme hračku, která je zároveň lunární rover

 

Články odjinud