Vesmír v roce 2024: Co nás čeká? Nové raketoplány a pofrčí sondy

Vesmír v roce 2024: Co nás čeká? Nové raketoplány a pofrčí sondy
Sdílej
 
Nové sondy, rakety a renesance raketoplánů. V roce 2024 to bude v kosmonautice pěkně lítat! Startují nové rakety, člověk se vrací na Měsíc i k české planetce a míří k Marsu nebo ledové Europě. Ale hlavně pofrčí sondy. Co všechno nás čeká?

Ábíčko píše o vesmíru a kosmonautice s chutí a železnou pravidelností. Stejně jako loni (nebo i před hrozí léta) všichni chtějí do kosmu. Přinášíme přehled, co se chystá a bude dít ve vesmíru.

Letošní rok 2024 v kosmonautice nebude chudý na události. Dočkáme se premiéry evropské rakety Ariane 6 nebo rakety New Glenn od společnosti Blue Origin. V dubnu by měla po mnoha odkladech konečně odstartovat s astronauty loď Starliner od Boeingu. Rok 2024 bude patřit především sondám.

Na Měsíci v roce 2024

Důležitost Měsíce rok od roku narůstá. Je možné, že na konci roku 2024 se čtyři astronauti poprvé od roku 1972 vydají na oblet Měsíce. Start mise Artemis II se ale spíše přesune na příští rok.

Hlavní roli tak budou i letos hrát roboti. Na povrchu Měsíce už přistály nebo se tam chystají soukromé landery Peregrine a Nova-C, o kterých jsme v ábíčku nedávno psali. Na konci roku odstartuje i rover VIPER, který bude hledat led v oblasti jižního pólu. Čína chystá na květen start sondy Čchang-e 6, která jako první sonda v historii dopraví na Zemi vzorky z odvrácené strany Měsíce.

Ledový měsíc Europa

V říjnu má odstartuje sonda Europa Clipper. V dubnu 2030 dorazí k Jupiteru a zaměří se na jeho měsíc Europa. Podle vědců se pod jeho ledovou krustou nachází oceán kapalné vody. Europa Clipper provede 44 průletů okolo Europy. Pomocí devíti přístrojů na palubě bude zkoumat samotný led, nedávnou nebo i současnou aktivitu na povrchu a snad nám poví více také o samotném oceánu. 

Návrat k české planetce

Také v říjnu odstartuje evropská sonda Hera. Na konci roku 2026 dorazí k planetce Didymos a jejímu měsíci Dimorphos, který objevil český astronom Petr Pravec. Do měsíčku v září 2022 narazila sonda DART.

Hera obě planetky prozkoumá a také zjistí, zda se po nárazu nějak pozměnila oběžná dráha měsíce. V případě potřeby bychom mohli podobnými nárazy pozměnit dráhu planetky, která je na kolizním kurzu se Zemí. Hera vezme na cestu i dva malé cubesaty (družice ve tvaru krychle) Milani a Juventas, které budou také zkoumat obě planetky a hledat prach v jejich okolí. 

Prokletý měsíc

Japonci se pokusí dobýt prokletý měsíc Marsu. Rudá planeta má dokonce dva – Phobos a Deimos. Japonská sonda MMX (Martian Moons eXploration) prozkoumá oba, ale hlavním cílem bude větší Phobos, ze kterého se pokusí odebrat vzorky.

Proč je prokletý? Rusko v minulosti poslalo k Phobosu tři sondy, ale všechny selhaly. Na prvních dvou byly mimochodem na konci 80. let i československé přístroje. Odběr vzorků z Phobosu je mnohem jednodušší než ze samotného Marsu, protože jde o objekt o velikosti asteroidu s malou gravitací. Pro odlet z povrchu tak není potřeba většího množství paliva.

Návrat raketoplánu

V letošním roce se vrátí raketoplány, i když ve skutečnosti nikdy zcela nezmizely. Americké Ministerstvo obrany občas vyšle na oběžnou dráhu malý nepilotovaný raketoplán X-37. Jde ale o tajné mise, a tak nevíme, co přesně tam nahoře dělá.

Letos odstartuje k prvnímu letu raketoplán Dream Chaser od společnosti Sierra Space. Jeho mise tajné nebudou. Původně měl dopravovat astronauty na Mezinárodní vesmírnou stanici, ale Sierra Space ve výběrovém řízení neuspěla. Vozit tak bude alespoň zásoby.

V zadní části bude doplněn o modul Shooting Star o délce 4,6 metru. Raketoplán se pomocí něj připojí k raketě i stanici, ale poslouží také jako zdroj energie (má solární panely) a vejdou se do něj i na něj další zásoby. Před návratem na Zemi bude odhozen. 

Doly na Měsíci: Kdy budeme těžit bohatství nad hlavou?

Doly na Měsíci: Kdy budeme těžit bohatství nad hlavou?

LEGO Technic NASA Mars Rover Perseverance: Postavili jsme si vesmírné vozítko!

LEGO Technic NASA Mars Rover Perseverance: Postavili jsme si vesmírné vozítko!

Video kočky z vesmíru: Sleduj první stream laserem v testu NASA

Video kočky z vesmíru: Sleduj první stream laserem v testu NASA

 

Články odjinud