Vesmírníček: Zaprášená mise na Marsu

Vesmírníček: Zaprášená mise na Marsu
Sdílej
 
Až jednou poletíte na Mars, nezapomeňte na prachovku! Cestu na rudou planetu komplikují i drobné potíže běžného života jako je „domácí“ prach. Proč, prozrazuje vědec z Geofyzikálního ústavu Akademie věd Petr Brož.

Osobnosti časopisu ABC

Článek je součástí série textů od známých a významných osobností, které v dětství na časopisu ABC vyrostly a nyní se staly špičkami ve svém oboru. Jeho autor Petr Brož je vědec z Geofyzikálního ústavu Akademie věd.

K dalším osobnostem, které napsali články pro tištěné i online ábíčko, patří ředitel Zoologické zahrady hl. města Prahy Mirolsav Bobek, experimentální archeolog a ředitel Archeoparku pravěku Všestary Radomír Tichý nebo světově známý paleoartista Vladimír Socha.

Co stojí v cestě člověka na Mars? Prach!

O cestě člověka k rudé planetě sním dlouho. Hrozně dlouho. Seriózně se o ní začalo uvažovat v 60. letech 20. století poté, co na Měsíci stanula dvojice amerických astronautů. Tehdy zavládl ve společnosti nebývalý optimismus a jen málokdo pochyboval, že se na Mars podíváme do konce 20. století.

Sluneční soustava (zprava doleva): Slunce a planety Merkur, Venuše, Země, Mars, Jupiter, Saturn, Uran, Neptun •  iStock

Jenže ani o 20 let později na Mars nelétáme a šance, že se toho brzy dočkám, je malá. V cestě totiž nestojí společně s potřebou vymyšlení a testování řady technologií jen astronomické finanční náklady, ale i drobné potíže běžného života, které mě hned nenapadnou. Třeba „domácí“ prach.

Šupinky a nehty

Prach totiž nevzniká jen v našich domovech na Zemi, ale jak ukázal nový výzkum, i na palubě Mezinárodní kosmické stanice (ISS). I tam z astronautů a astronautek odpadávají šupinky staré kůže. Jenže nejen ty.

Na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) je prach •  NASA

Odpadávají i kousíčky různých izolačních materiálů, textilií, plastů nebo zpomalovačů hoření. A rozbor „domácího prachu“ z kosmické stanice ukazuje, že tím vzniká bohatý chemický koktejl, který obsahuje i látky představující pro člověka zdravotní riziko. A to ve vyšších dávkách, než jaké nalezneme v prachu u sebe doma.

Bez prachu, prosím

Zatímco u krátkodobých vesmírných pobytů nepředstavuje prach významnější problém, tak při cestě na Mars by nás už mohl pořádně potrápit. Uskutečnit cestu na rudou planetu a pak se vrátit zpět na Zemi totiž bude trvat okolo 26 měsíců. A to už je docela dlouhá doba, během které nechceme, aby zdraví astronautů a astronautek ohrožovalo zbytečně něco dalšího.

VIDEO Petr Brož o sopkách ve vesmíru:

Video se připravuje ...

Sopky ve vesmíru? Podívejte se na ně na vlastní oči v tomto videu • Zdroj: ABC

Bohatě postačí, že se bude posádka muset vyrovnat s vlivem mikrogravitace na lidské tělo, s psychickou náročností dlouhodobé izolace od zbytku lidstva nebo vystavení vysokým dávkám radiace z okolního vesmíru.

Vesmírný vysavač

I taková zdánlivá drobnost, jako je výzkum domácího prachu z paluby ISS nás tak přibližuje nejen k cestě na Mars, ale i do dálav Sluneční soustavy. Pomáhá nám v pochopení rizika, které tam čeká a které budeme muset vyřešit.

Třeba skrze stavbu kosmických lodí a jejich interiérů z materiálů, které nepředstavují pro člověka významné zdravotní riziko. Anebo upravením ventilace a jejím osazením vylepšenými filtry schopným zachytávat i prach. Ale kdo ví, třeba se v budoucnu dočkám i toho, že v každé kosmické lodi bude vysavač či prachovka!

Kolonizace rudé planety: Přežijeme na Marsu?

Kolonizace rudé planety: Přežijeme na Marsu?

Neviditelná armáda: Prach kam se podíváš

Neviditelná armáda: Prach kam se podíváš

VIDEO ABC rozhovor: Petr Brož o sopkách

VIDEO ABC rozhovor: Petr Brož o sopkách

 

Články odjinud