Trička z plotru: Jak si udělat vlastní potisk

Trička z plotru: Jak si udělat vlastní potisk
Sdílej
 
Vyrobit si vlastní obrázek na tričko prý není nic složitého a s domácím plotrem to jde raz dva. Tak jsme se to rozhodli vyzkoušet!

 

 

Není to dlouho, co jsme v ábíčku vyráběli samolepky na řezacím plotru Silhouette Portrait. Pokud jste článek přehlédli, jen připomeneme, že se jedná o mašinku, která vám z papíru přesně vyřeže všemožné vzory. Plotry používají hlavně profesionální tiskaři, stroj od americké firmy Silhouette je však výjimečný tím, že je stavěný pro amatéry.

Nálepky i potisky

Na plotru si můžete vyrábět třeba nálepky nebo originální přání. Není však jen nástrojem pro lepiče – perfektně se hodí i pro mladé módní designéry. Dovede totiž vyřezávat i potisky na oblečení. Udělat si obrázek na tričko zní jako výborný nápad. Určitě vás hned napadne spousta hrdinů z her nebo filmů, kterým by to na vaší hrudi slušelo. Přitom to není vůbec složité. Vyberete si motiv podle své fantazie, v programu si ho upravíte na linky, a ty vám pak plotr vyřeže na speciální nažehlovací papír.

Jak to funguje?

Zpočátku jsme se k domácí výrobě potisků na trička stavěli spíš skepticky. Měli jsme obavy, aby celé to kouzlo nespočívalo jen v tom, že si na oděv plácnete nějakou hvězdičku nebo srdíčko. K našemu překvapení se z plotru Silhouette vyklubala parádní mašina, která si poradí i s detailními motivy. Návrhy vytváříte v grafickém editoru Silhouette. Software se jim podařil na jedničku. Je přehledný, jednoduchý na naučení a dokáže věrně přetvářet jakýkoli obrázek do linek pro vyřezávání. Plotr ovládáte pár tlačítky a celá výroba potisku je snadná a zábavná. Škoda, že chybí návod v češtině. Pokud budete chtít začít a nejste pokročilí angličtináři, nezbyde vám než se v počátcích obrátit na rodiče nebo učitele. Druhou nevýhodou je cena. Plotr Portrait stojí 6 000 Kč. Pokud jste ale velká tvůrčí rodina nebo přemluvíte někoho ve škole či na kroužku, může se pořízení takového stroje bohatě vyplatit.



 

Jak se dělá tričko?

 

1

Začněte tím, že si otevřete vybraný obrázek v programu Silhouette. Doporučujeme zvolit jednodušší motiv, který vyřezáním vynikne. Dobře fungují symboly, značky i postavy, musí být ale nakreslené bez výrazných detailů. My jsme zvolili logo našeho oblíbeného týmu v bezgravitačním fotbalu ze seriálu Červený trpaslík.

 

2

Zapněte tiskárnu a vložte papír. V základní sadě máte na výběr ze dvou druhů. Silnější, který vytvoří plyšový potisk a bude z trička vystupovat, a slabší, který na něj přilne. Papír vkládejte lesklou stranou dolů. Podle instrukcí nastavte na plotru hloubku řezu.

 

3

V programu Silhouette si načrtnete trasu, kterou pak plotr vyřeže. Naštěstí za vás tu největší práci udělá počítač. Stačí si nastavit jemnost trasování – podle toho, kolik detailů budete chtít při vyřezávání zachovat. Můžete podle chuti přidat různé tvary i text, ale u něj pozor – nejdřív ho zrcadlově obraťte, jinak ho budete mít naruby na tričku.

 

4

Program někdy vykryje u kraje obrysů linku navíc, která je zbytečná a zkomplikuje vám práci. Dejte si na ni pozor a ručně dolaďte detaily. Pokud jste s návrhem spokojení, můžete uvést plotr do provozu. Podle toho, jaký používáte papír, si zvolíte nastavení a necháte plotr vyřezávat. Za pár minut bude hotovo.

 

5

Opatrně sloupněte vrchní část papíru. Měl by vám zůstat potisk na fólii. Ale zvlášť u složitějších motivů to bude vyžadovat i jemnější asistenci. Pomoci si můžete přiloženým háčkem. Co zůstane na fólii, to vám přistane na tričku, proto tuto fázi neuspěchejte.

 

6

Tričko si položte na žehlicí prkno potiskem dolů. Na fólii přiložte žehličku, přitlačte a nechte minutu nahřát. Pak fólii opatrně stáhněte. A tričko London Jets je na světě!



 Test plotru Silhouette Portrait

Test plotru Silhouette Portrait

Samodomo samolepky: Redakční test vyřezávacího plotru

Samodomo samolepky: Redakční test vyřezávacího plotru

Budoucnost 3D tisku: Přinese spásu, nebo zkázu?

Budoucnost 3D tisku: Přinese spásu, nebo zkázu?

 

Články odjinud