Anifilm 2019: Animáky pro malé i velké

Anifilm 2019: Animáky pro malé i velké
Sdílej
 
Na festival Anifilm do Třeboně jezdíme každý rok s nadšením. Jsou tu k vidění skvělé animáky, ze kterých vám chceme říci o těch úplně nejlepších!

Mirai, dívka z budoucnosti

Narození nového dítěte bývá pro rodinu radostnou událostí. Ne každý ji tak ale vnímá. Starší bratři a sestry mohou mít pocit, že je rodiče odsunuli. Přesně to si myslí Kun, když dostane sestru Mirai. Z prvotního nadšení začne pomalu propadat do paniky a hystericky si na rodičích vynucuje pozornost. Pak se začnou dít divné věci: Kunovi přijde poradit Mirai z budoucnosti a on sám se propadne do dětství svého táty a mámy, ve kterém zjistí, jak je život složitý. Postupně tak začíná chápat roli staršího bratra, ke které patří i velká zodpovědnost a láska.

Od režiséra Hosody jste možná před čtyřmi lety viděli Kluka ve světě příšer, ve kterém zpracovával podobná témata, tedy důležitost rodiny a lásky. V novém filmu se nebojí líčit problémy rodičů, kteří jsou tak zaměstnaní, že ani nedokážou být pořádným tátou a mámou. Mirai je vynikající snímek od velmistra japonské animace, počítejte však s tím, že se nad ním budete muset zamyslet.

PŮVODNÍ NÁZEV Mirai no Mirai

REŽIE Mamoru Hosoda

Kapitán Morten a Pavoučí královna

Kapitán Morten a Pavoučí královna •  CinemArt

Tak takhle si to desetiletý Morten nepředstavoval. Chtěl se svým tátou brázdit vlny oceánů na lodi a zažívat dobrodružství. Místo toho sedí u paní na hlídání a čeká, než se táta vrátí z moře. Ještěže má Morten pořádnou fantazii! Z boty v akváriu udělá loď. Posádku poskládá z různých brouků, a než se nadějete, nešťastnou náhodou se zmenší na jejich velikost – a je kapitánem škuneru s hmyzími námořníky! Výborné chlapecké dobrodružství v pohádkovém světě vzniklo tradiční metodou, při které animátoři z Estonska a Irska pracovali s ručně vymodelovanými kulisami a loutkami. Výsledku nechybí napětí, humor ani nečekané události.

PŮVODNÍ NÁZEV Captain Morten and the Spider Queen (Estonsko)

REŽIE Kaspar Jancis

Svět kočky Marnie

Svět kočky Marnie •  CinemArt

Marnie celý život touží po velkém dobrodružství. Jsou tu ale určité překážky. Například to, že neví nic o venkovním světě. A pak – Marnie je kočka. Umí jen jíst a spát. Když konečně dostane od svého páníčka lákavou šanci stát se tajným kočičím agentem, vypadne při stěhování z dodávky. Nezbývá jí pak, než se spolčit se zvířecími zbojníky a přežít nástrahy reality. Scénáře a režie celovečerní komedie se ujali bratři Lauensteinovi z Německa, kteří se ve světě animovaného filmu pohybují přes třicet let. Svět kočky Marnie proto netrpí začátečnickou rozpačitostí nebo nejapností a ztřeštěnou jízdu se čtyřmi zvířaty na útěku si naplno vychutnáte.

PŮVODNÍ NÁZEV Marnies Welt (Německo)

REŽIE Christoph a Wolfgang Lauensteinovi

Pačamama

Pačamama •  CinemArt

S kulturou jihoamerických indiánů se v animovaných filmech příliš často nesetkáváme. Snímek argentinského režiséra Juana Antiho je proto skvělou příležitostí podívat se do nitra And v době španělské invaze. Pod zasněženými vrcholky hor a ve stínu války pátrají dvě děti Tepulpai a Naïra, po ochranném totemu Pačamama pro svůj kmen. Zažívají nejrůznější události, mezi kterými nechybí ani setkání s postavami z mýtů a legend. Kromě scénáře zaujme film výtvarným zpracováním plným barev, které dokážou vyvolat jak veselou, tak úzkostlivou nebo napínavou atmosféru.

PŮVODNÍ NÁZEV Pachamama (Francie, Lucembursko, Kanada)

REŽIE Juan Antin


Vážné animáky

Animované filmy, to není jen fantazie a pohádky. Autoři často reflektují i historické události, které ovlivnily celou společnost. Anifilm letos nabídl hned několik takových, například Another Day of Life o útrapách polského reportéra Ryszarda Kapuścińskiho v angolské válce, Funan o povstání Rudých kmérů v Kambodže anebo Věž, ve kterém se malá Wardi dozvídá o historii palestinských uprchlíků. Jde o důležité filmy. S pomocí speciálních technik dokážou přiblížit lidské příběhy v nelehkých situacích zajímavě, poutavě a nezapomenutelně – podobně jako komiksy zpracovávající skutečnou historii.


Ledové království II: První upoutávka je nečekaně mrazivá

Ledové království II: První upoutávka je nečekaně mrazivá

X-Meni a Avengers: Proč se ještě neobjevili v jednom filmu?

X-Meni a Avengers: Proč se ještě neobjevili v jednom filmu?

Kočičí plemena: Magické stvoření Nebelung

Kočičí plemena: Magické stvoření Nebelung

 

 

Články odjinud