Žonglování: Frajeřiny nejen s míčky

Žonglování: Frajeřiny nejen s míčky
Sdílej
 
Žonglování? Žádná věda! Opak je ale pravdou. Žonglování sice vypadá jednoduše, ale spoustu věcí o něm nevíte!

 

Sedmiletý Adam vyhazuje do vzduchu diabolo. Vypadá jako dvě jídelní misky přilepené k sobě. V rukách drží tyčky propojené provázkem, na který diabolo zachycuje, roztáčí ho jako jojo a znovu posílá do vzduchu. "Stejně tak to dělali baviči ve starověké Číně," podotýká Adamův strýc Honza, který se žonglování věnuje v obchodě 22.cz. Připomíná tak, že žonglování nemusí být nutně spojeno s klasickými třemi míčky a že má dlouhou historii. Vždyť samotné vyhazování a chytání míčků je zachyceno na malbách v egyptských hrobkách z období kolem 2000 let př. n. l.

Žonglování je dobré pro mozek

Za ty 4000 let se žonglérské umění moc nezměnilo. Fyzikální zákony stále diktují vyhozenému míčku padat dolů a na jiných planetách se ještě nežongluje. Změnou ale prošlo vnímání žonglování. Dnes víme, že zlepšuje nervosvalovou koordinaci a rozvíjí spolupráci mezi mozkovými hemisférami. Jak a proč? Protože se musíte strašně soustředit a předměty přesně chytat a vyhazovat.

Předchůdci dioabola byli in už ve starověké Číně •  Honza Mudra

Různé průměry

Že to není jednoduché, je dobře vidět i na Adamovi. Od diabola přešel ke klasickým žonglérským míčkům a občas mu nějaký spadne na zem. Existuje jich celá řada. Pro dětské ruce jsou vhodné menší a měkčí míčky, pokročilí a starší pak volí z mnoha speciálních míčků, které jsou plněny tekutým silikonem nebo jemným pískem. Někteří to zvládnou i s vejci, ale to začátečníkům rozhodně nedoporučujeme, zejména ne v obýváku nad perským kobercem.

Ideální proso

"Pro začátečníky je úplně nejlepší používat šité bean bagy naplněné prosem. Dobře se chytají, Měkčí verze se po pádu nekutálí a dají se brát skoro všude," říká Honza. Skvělé jsou například jehlanovité bean bagy, které si lehce můžete ušít i doma. Nenaplňujte je ale rýží, která může obal lehce protrhnout! Zakulacené obilky prosa jsou ozkoušené jako materiál, jehož sypkost naučí vaše ruce různě bean bagy vyvažovat na prstech. Kdyby vás zajímalo, jak začít, mrkněte na návody na zonglovani.info.

Flower sticky jsou dobré pro začátečníky •  Honza Mudra

Multiplayer

Žonglování rozhodně není potěšení jen pro jednoho. Ano, sledovat jak to někomu nejde, může být vydařená skupinová zábava, ale ještě víc si užijete společné žonglování s kamarádem. V základní sestavě máte každý tři míčky (nebo kuželky) a vzájemně si je v rychlém rytmu prohazujete. Je to neskutečně náročné, ale zase se s Adamem bavíme úplně nejvíc. Protože nám to ale moc nejde, raději přecházíme k další žonglérské pomůcce.

Tyče na čerta

Říká se jim flower sticky, tedy květinové tyče. Podle Honzy jsou ideální vstupní pomůckou do světa kejklířství. V podstatě jde o tři tyče s protiskluzovou silikonovou úpravou. Dvěma vodicími tyčkami v pravé a levé ruce si pohazujete s prostřední tyčí a různě ji vyvažujete, rotujete a vyhazujete do vzduchu. Třásně na jejím konci (které vypadají jako květy) slouží k vyvažování a zpomalování. Když je u žongléra nevidíte, znamená to, že nepracuje s flower, ale s devil stickem, tedy čertovskou tyčí. A věřte, že žonglovat s ní je čertovsky těžké!

Kresby z egyptské hrobky 4000 let staré •  Wikipedia

Na tělo

Kde ale současní žongléři skutečně posunují limity svého oboru, to je kontaktní žonglování. Spočívá v přemisťování průhledné akrylové koule po lidském těle. Celý pohyb vypadá, jako že koule žije vlastním životem a odporuje fyzikálním zákonům. Kontaktní žongléři perfektně ovládají vyvažování koule na prstech a mají cit pro korekci sebemenší odchylky. Podobně funguje i kontaktní tyč, kterou si člověk nechává obtáčet kolem těla.

Cestování s žonglováním

Všechny zmíněné aktivity jsou dobrým tréninkem pro ovládání vlastního těla, ale také vstupenkou na nejrůznější festivaly, závody a na pole světových rekordů. Třeba rekordní počet míčků udržených ve vzduchu je v současnosti 15. Nemusíte ale nutně chtít být zapsání v knihách rekordů. Stačí se žonglováním bavit a třeba předvádět své schopnosti a dovednosti na nejrůznějších akcích nebo jen tak v parku. Věřte, že ani po 4000 letech se žonglování neokoukalo a že jím uděláte radost spoustě kamarádů!


Kejklířův žonglovací arzenál

Kejklířův žonglovací arzenál •  Honza Mudra

1 – Talíř:

Dokážete ho roztočit a udržet na tyčce?

2 – Tri-ty:

Jehlanovité bean bagy vyplněné prosem

3 – Kužely:

Žonglování vypadá hodně dobře, ale musíte se naučit správné rotaci

4 – Kontaktní žonglování:

Akrylová koule pro fantastické trikování

5 – Míčky:

Různé průměry, různé povrchy pro klasické žonglování

6 – Diabolo:

Vyhodit a chytit není až tak lehké!

7 – Flower sticky:

Dobrý úvod do žonglování

8 – Kruhy:

Dobré pro žonglování, nezapomeňte na boty – pád kruhu na palec u nohy bolí!


Král žonglérů

Pohazování s míčky ve vzduchu bylo oblíbené v každém století. V tom jedenáctém dokonce v Anglii zavedli titul Král žongléřů a každý, kdo byl jeho nositelem, měl speciální výhody. Nemusel to být jen žongléř, ale klidně hudebník nebo básník. Často jeden člověk uměl zpívat, vyprávět a žonglovat – zkrátka uměl pobavit lidi na náměstích a na knížecích dvorech. Někdy to byly celé skupiny kejklířů, kteří uměli každý něco a dohromady dělali pro lidi show.


Kontaktní žonglování: Neuvěřitelné triky s magickou koulí

Kontaktní žonglování: Neuvěřitelné triky s magickou koulí

Rozhovor: „Překonal jsem i Crisse Angela, mám více rekordů než ostatní kouzelníci.“

Rozhovor: „Překonal jsem i Crisse Angela, mám více rekordů než ostatní kouzelníci.“

Video seriál: Škola discgolfu

Video seriál: Škola discgolfu

 

Články odjinud