Recenze: Třetí Kůstek chystá válku i hon na draka

Recenze: Třetí Kůstek chystá válku i hon na draka
Sdílej
 
Kolem Kůstka od Jeffa Smithe vznikl mega kult, protože je to jedna z nejlepších a nejvtipnějších komiksových fantasy!


Kůstek získal tolik cen, že se jejich výčet nevleze na zadní stranu obálky. Vypráví o osudech tří Kůstků, podivných bytostí, které připomínají ducha Caspera, v Údolí, kde se schyluje ke grandióznímu boji se silami Zla. Ale také k závodu krav, velkému letnímu pikniku a lásce k sličné Trnce.

Každému musí být jasné, že tohle není normální fantasy. Jeff Smith s noblesou spojuje prvky hororu (zlu velí strašlivý Pán kobylek a bouří v jeho provedení by se bál i Drákula), šílené grotesky (je vidět, že se živil psaním novinových stripů) i té nejechtovnější fantasy.

Má princeznu vychovanou jako prosté děvče, proroctví i krysáky. To jsou takoví hnusnější skřeti, kteří se oslovují soudruhu a chtějí si ze všech udělat zapékánky (jeden ze skvělých vtípků překladatele Michaela Bronce)… No a pochopitelně nechybí draci.

Právě okolo nich se točí zápletka již čtvrtého dílu (číslování si nevšímejte, v první knize prostě vyšly díly dva). Podfa, všemi mastmi mazaný podvodník, nakukal všem ve svém okolí, že draci jsou zlí a on jediný s nimi může bojovat.

 

 

Co na tom, že draci chrání Údolí před krysáky? Podfa beztak nehodlá s draky bojovat, chce jen shrábnout odměnu. Jenže pak se do jeho absurdní pasti jeden drak skutečně chytí.

Oproti předchozím Očím bouře není Čas zabíjet draky tak strašidelný. Pán kobylek se sice začíná vybarvovat, ale jádro knihy spočívá ve skvělé komedii o geniálním plánu, z kterého se vyklubal plán… inu idiotský. Smith si hraje s náhlými zvraty i kresbou, která je něco mezi klasickými disneyovkami a návrhy pro Faunův labyrint od Guillerma del Tora, a zábava je to náramná.

Ale nejlepší na tom není množství gagů a roztomilých scén s mluvícími brouky, mládětem krysáka či oblbováním davu. V pozadí totiž stále cítíte hrozbu, že celý svět jde nenávratně do háje. A zachránit jej může jen hrstka hrdinů, v jejichž čele je trojice podivných bytůstek, drak se zálibou v dobrém kuřivu a utajená princezna Trnka.

Pokud vás ke Kůstkovi nedotáhne chvála, která se na něj valí ze všech stran, Trnka to už hravě zvládne. Donutí vás skoupit kompletní sérii a ještě shánět plakáty, wallpapery, pozadí do mobilu… Proč? Protože je to prostě nejkrásnější kreslená hrdinka všech dob a odolat jí je nemožné. Proto!

 

+ Nejvtipnější fantasy, která je prostě jiná. Geniálně jiná.

- Jako u každé pořádné fantasy je náš svět najednou nějak řidší…

 

90%

 

Kůstek 3: Čas zabíjet draky

Jeff Smith, 180 str., 269 Kč, Crew 2012

www.crew.cz

 

 

Recenze: Hrdina z mangy Bleach vymítá duchy zatraceně velkým mečem

Recenze: Hrdina z mangy Bleach vymítá duchy zatraceně velkým mečem

Recenze: Rudý Superman plní plán překvapit na 110%

Recenze: Rudý Superman plní plán překvapit na 110%

Daredevil plive krev!

Daredevil plive krev!

 

Články odjinud