Recenze: Garfield má vysokou školu lenosti a cynismu

Recenze: Garfield má vysokou školu lenosti a cynismu
Sdílej
 
Nejpopulárnější kocour světa opět dokazuje, že nikdo neumí lenošit a ignorovat povinnosti s větším nasazením!


Garfield chrochtá blahem je již pětatřicátý svazek sebraných Garfieldových stripů. Potlesk prosím. Tenhle oranžový chlupatý satanáš je prostě fenomén. A proč „satanáš“? Protože tentokrát je třeba zapomenout na televizní seriál, celovečerní filmy i komiks Garfieldova show. A nejde jen o styl kresby.

Jde o samotnou titulní postavu. Stripový Garfield je sebestředný tyran, který míní zlikvidovat kohokoliv a cokoliv, kdo (nebo co) by se postavil(o) mezi něj a a) spánek b) jídlo c) buzeraci psa Odieho a páníčka Jona d) likvidaci pošťáka e) genocidu pavouků f) líčení pasti na vrabčáky g) vyplenění květináčů h) dívání na televizi ch) urážení celého světa i) plyšového medvídka Pookyho. Není to přátelský, jen cynicky se tvářící dobrák. Garfield je parchant. Což čtěte jako: „Garfield je opravdová kočka. Ta nejryzejší.“ V jeho srdci je na prvních stu místech Garfield, pak Pooky.

A právě proto ho tak zbožňujeme. Garfield se totiž nepřetvařuje - a pokud ano, tak jen pro zábavu, ne z povinnosti. Je svým pánem a nehodlá se měnit... tedy aspoň ne v duchu. Za těch víc jak třicet let, co jeho příhody oblažují miliony čtenářů po celém světě, se samozřejmě změnil po výtvarné stránce. Původně byl mnohem víc kočkovitější a ano, neforemnější. Dnes je již hodně polidštěný, ale v srdci zůstal stále stejný. A stejná je i zábava, kterou přináší.

 

Garfield chrochtá blahem •  Crew

 

Čeká nás tedy další várka týrání Garfieldova okolí, Jonova selhání v pokusech o rande, psychopatické servírky Irmy, Odieho až mystické imbecility, nechutné roztomilosti kotěte Nermala a spousty dalších tradičních scén, do kterých Davis přetavil nejen svou zkušenost s kočkami a světem.

Většina stripů se drží reality (nakolik do reality patří vše komentující kocour a myši jezdící v taxi), o to víc ale občas překvapí (a potěší) snový zážitek s nějakou tou příšerou či oživlou pochutinou. Davis je mistrem svého řemesla a v jeho stripech může být zabijáckým fórem jediné slovo, citoslovce či jen vhodně vykreslený chlup. Potěšení z komiksu je samozřejmě větší, pokud vlastníte kočku, ale za ta léta se už v Garfieldovi objevilo tolik postav, že si to své téma a vtip najde úplně každý.

Jediný zádrhel by mohl být, pokud chcete od umění poučení (ale to asi nehrozí, co?). Tady se budete muset spokojit jen s tím, že kočky jsou vládci světa, lidi divní ztroskotanci, pondělí je spiknutím mimozemšťanů a většinu problémů vyčeší drápy nebo hodně, ale opravdu shodně silné kafe.

Rozhodně vás nepovede k nastavování druhé tváře a víře v dobrotu světa. Za 99 kaček ideální komiks do školní lavice (mně osobně svého času pomáhal o hodinách matematiky, ale to si nechte pro sebe).

 

+ Starý dobrý Garfield, zabte pavouka, pomazlete medvídka a vysmějte se práci!

- Máte rádi psy? Aha… No, pokud ne, tak minus nenajdete.

 

70%

 

Garfield chrochtá blahem

Jim Davis, 64 str., 99 Kč, Crew 2012

www.crew.cz

 

Garfield přerostl do třetího rozměru

Garfield přerostl do třetího rozměru

Recenze: Ve Velkém rodeu jsou Simpsonovi žlutější než kdy dřív

Recenze: Ve Velkém rodeu jsou Simpsonovi žlutější než kdy dřív

Recenze: Captain America je zatraceně těžkej frajer, i když se oblíká do vlajky

Recenze: Captain America je zatraceně těžkej frajer, i když se oblíká do vlajky

 

Články odjinud