Kdo loví lovce v mimozemské džungli?

Kdo loví lovce v mimozemské džungli?
Sdílej
 
Vraždící bestie! Nebezpeční mimozemšťané! Děsivá džungle! Muž lovící sám sebe! Hon na lovce je poctivá science fiction, jaká tu už dlouho nebyla.

 

 

Co se stalo na planetě São Paulo?

Ramon Espejo to zbabral. Ve rvačce vytáhl nůž na velvyslance z jiné planety a musel  utéct do džungle. Doufal, že se tam skryje, dokud policie nenajde obětního beránka, a že on sám zatím třeba udělá nějaký pořádný objev. Což se opravdu stane – radost z toho ale mít nebude. Narazí totiž na neznámé mimozemšťany. Ti jej zajmou a využijí jako honicího psa v pronásledování neznámého muže napříč džunglí –  muže, kterým není nikdo jiný než on sám!

Kdo to spáchal?

Hon na lovce má hned tři autory, bez výjimky velká jména. Gardner Dozois byl jedním z nejvlivnějších editorů v historii žánru. Právě on přišel s původním nápadem. Když se zasekl, zašel za kamarádem. Tím byl George R. R. Martin. Dnes slavný autor fenomenální Hry o trůny byl tehdy především geniálním povídkářem. Ale i on se zasekl. Takže přišel Daniel Abraham. Tenhle kluk má na kontě výborné fantasy, strhující sci-fi a pár vypečených hororů. A taky komiksovou verzi Hry o trůny. Tahle trojka nejen že dopsala tu zatracenou povídku, ale nakonec ji přetvořila i v román. Skvělý román.

 

Hon na lovce •  Laser Books

Bonusové body...

Kniha potěší každého fanouška kohokoliv z výše uvedených pánů. Navíc i každého fanouška sci-fi. Je to totiž přímočará dobrodružná jízda. A i když se nikde nezdržuje a jede jak raft na divoké řece, tak nabízí i spoustu věcí k zamyšlení. Hlavní hrdina je jakýmsi klonem původního Ramona, kterého má vypátrat, uštvat a zabít... a v průběhu honu se stává ne nutně lepším, ale opravdu někým jiným. Do toho hrozba vyhlazení celé planety, nebezpečná zvířata v džungli, vyšetřování vraždy a smrtící jízda po divoké řece... prostě samé dobré věci.

Něco pro pobavení?

Tři autoři, tři názory. Dozois oceňuje na románu jeho dobrodružnou a akční linii. Martin si pochvaluje nápaditost psychologie, barvitost prostředí a odkazy na takové autory, jako byl Mark Twain (to kvůli pasážím na řece). No a Abraham zdůrazňuje, že tohle je doslovná metafora. Ramon nepoznává (a nezabíjí) sám sebe nějak obrazně. Ne, on to fakt dělá. Jo a od původního nápadu po vydání románu to zabralo jen třicet let. Mluvil tady někdo o dobře zrajícím vínu?

Je něco podobného?

Kdysi psal podobné věci třeba Harry Harrison (První planeta smrti). Sám Daniel Abraham zkusil tradici vzkřísit a pod pseudonymem James S. A . Corey píše výbornou sérii, z které u nás vyšly už dva díly: Leviatan se probouzí a Kalibánova válka. Jinak ale takhle dobrodružných věcí moc nenajdeme. Bohužel.

 

80%

 

+ Tři mistři s jedním skvělým nápadem. Tři dokonale propojené přístupy. Barvité prostředí a rychlý děj...

- Ten svět je prostě šťavnatý flák sci-fi, ze které si chcete ukousnout víc a víc...

 

Hon na lovce

Gardner Dozois, George R. R. Martin, Daniel Abrahama; Laser Books 2014

www.laser-books.cz



Králík samuraj Usagi Yojimbo vylétl do předaleké galaxie

Králík samuraj Usagi Yojimbo vylétl do předaleké galaxie

10 nejlepších knížek roku 2013

10 nejlepších knížek roku 2013

Muriel a andělé: Krásná laskomina českého komiksu!

Muriel a andělé: Krásná laskomina českého komiksu!

 

Klíčová slova:
lov, sci-fi, kniha, Knihy na Heureka.cz
 

Články odjinud