Jak na internet: Webové domény na úrovni

Jak na internet: Webové domény na úrovni
Sdílej
 
Víte, co je to doména nejvyššího řádu? Zní to jako nějaká podivná poučka z matematiky, ale ve skutečnosti je to jeden ze základních kódů na internetu, se kterým pracujeme každý den.

 

 

Termín „doména nejvyššího řádu“ pochází z anglického TLD (Top Level Domain). Jde o příponu na konci každé adresy. Například české stránky mají příponu .CZ, slovenské .SK a celosvětové .COM. Jak tyto zkratky vznikly a co znamenají?

Číselné adresy

V počátcích internetu vůbec neexistovaly internetové adresy. Když jste se chtěli připojit na stránku, museli jste naťukat její IP adresu, tzn. nezapamatovatelnou číselnou řadu dělenou tečkami. Například IP ábíčkovského webu (www.abicko.cz) je 91.235.52.117. Nic moc, že? Už před třiceti lety proto vznikl systém, který umožnil připojovat se ke stránkám adresami, jak je známe dnes. Zároveň byly představeny první TLD. Jednou z nich byla i přípona .COM, pod kterou dnes patří jednoznačně nejvíce webovek.

Proměny domén

Domény nejvyššího řádu můžeme rozdělit na dva základní druhy – na generické (obecné) jako jsou .EDU, .NET nebo .ORG a národní. Každá země na světě má svoji doménu. Ta naše, tehdy ještě československá, vznikla v roce 1991 pod zkratkou .CS. Dnes pod doménou .CZ najdete více než 1,1 milionu stránek.

TLD pro každého

Brzy bychom se měli dočkat nových zajímavých přípon. O doménách rozhoduje nadnárodní organizace ICANN se sídlem v Kalifornii a o vlastní příponu ji nedávnou zažádal například Berlín (.BERLIN), Paříž (.PARIS) nebo New York (.NYC). Mít vlastní doménu nejvyššího řádu je prestižní záležitost a kdo se chce ukázat, bojuje za tu svoji. My ostatní to můžeme jen se zájmem sledovat!

 

 

Jak létá dron Solara 50?

Jak létá dron Solara 50?

Galerie: Youtubeři v ábíčku!

Galerie: Youtubeři v ábíčku!

9 sociálních sítí pro mlaďochy: Hry nebo zvířátka?

9 sociálních sítí pro mlaďochy: Hry nebo zvířátka?

Klíčová slova:
internet
 

Články odjinud