Sen o Dakaru po 30 letech ožívá

Sen o Dakaru po 30 letech ožívá
Sdílej
 
Na Nový rok 1985 se vydal vůbec první český závodní kamion na dlouhou pouť v rámci 7. ročníku Rallye Paříž-Dakar. Dnes se již historický vůz LIAZ se startovním číslem 627 chystá zdolat náročnou trať znovu a vzdát tak hold všem, kteří se na úspěšném dobití cíle v africkém Senegalu podíleli.

 

 

Dobrodružství může mít tisíce podob. Může být krátké nebo dlouhé, velice emotivní nebo dokonce návykové. Přesně takové jsou dobrodružné cesty závodníků dálkových rallye. Cesty plné odříkání a hledání posledních zbytků lidských sil, cesty plné emocí, vítězství, ale i proher. Přitom výhrou je dosažení cíle každé z přetěžkých etap, výhrou je vidět cíl soutěže, výhrou je říct si „dokázali jsme to!“ Takové výhry se snaží dosáhnout řada posádek závodních vozů na různých dálkových soutěžích, z nichž vůbec neznámější je legendární Rallye Dakar.

Před rovnými třiceti lety se na start tehdejší Rallye Paříž-Dakar postavil i vůbec první český závodní kamion. Začal tak „Sen o Dakaru“, jehož prvopočátek najdeme téměř o dva roky dříve nad obyčejnou svačinou v automobilce LIAZ. K té si totiž někdo přinesl zahraniční časopis s článkem o přenáročné africké rallye. Jedna svačina tak svedla dohromady lidi, jež si řekli „pojedeme do Dakaru“ a tehdejší ředitel LIAZu Viktor Korecký jim odpověděl „to je dobrý nápad!“

Před třiceti lety tak Sen o Dakaru prožila na sedmém ročníku Rallye Paříž-Dakar posádka prvního českého kamionu ve složení Moskal, Joklík a Fencl, a ukázala cestu dalším, kteří svůj Sen o Dakaru sní dodnes - ať již to jsou jezdci nebo fanoušci motoristického sportu. Moskal, Joklík a Fencl dovezli vůz LIAZ do 14 000 kilometrů vzdáleného cíle v Senegalu u Růžového jezera na fantastickém 13. místě z 55 startujících kamionů, a to již při prvním startu, bez zkušeností s touto náročnou soutěží. Panečku, to byla premiéra!

 

 

Sen o Dakaru ožívá •  PR

 

Inteligentní asfalt: Revoluce v automobilové dopravě

Inteligentní asfalt: Revoluce v automobilové dopravě

Od té doby si kouzlo žhnoucího afrického slunce, rozpálené pouště a oblaků prachu za přemotorovanými monstry získalo srdce řady jezdců i fanoušků. Před třiceti lety prvním průkopníkům českých dakarských úspěchů držela palce celá republika, za jejich úspěchem ale stála i řada dalších, ať již techniků, mechaniků či dalších lidí. Těmto všem bude po třiceti letech vzdán hold velkým návratem prvního českého kamionu, který opět vyrazí do cíle v africkém Senegalu.

Dnes již historický vůz LIAZ s původním startovním číslem 627 prošel kompletní renovací, aby mohl po třiceti letech absolvovat trať z Paříže do Dakaru. Sen o Dakaru tak znovu ožívá, znovu rozbuší srdce pamětníků úspěchu legendární LIAZky a fanoušků motoristického sportu, znovu roztančí písty silného naftového motoru ženoucího kamion k vytouženému cíli.

 

Sen o Dakaru ožívá •  PR

 

Moderní technika: Ponorka s koly a poznávačkou 007?

Moderní technika: Ponorka s koly a poznávačkou 007?

Stane se tak 27. prosince, kdy LIAZ s číslem 627 startuje pod záštitou prezidenta republiky z Pražského hradu. Následující den už bude v Paříži, odkud se po rovných třiceti letech opět vydá na dlouhou pouť plnou dobrodružství a nástrah. Cíle u Růžového jezera v africkém Senegalu dosáhne 11.1. 2015.

Této náročné cesty se původní vůz může zúčastnit jen díky píli a úsilí Tomáše Poura, bývalého učně automobilky LIAZ, který vůz zrenovoval. Velký dík patří také všem partnerům za jejich příspěvky, ale i fanouškům, kteří se stále zapojují do podpory tohoto kamionu na internetových stránkách www.senodakaru.cz, a jejich jméno může být na závodní LIAZce s číslem 627 uvedeno. Právě tito lidé jsou důkazem, že společně lze dosáhnout skutečně velkých cílů.

Po návratu z Afriky ale pouť historického kamionu LIAZ nekončí. Nedílná součást české automobilové historie totiž v roce 2015 absolvuje celou sérii výstav po České republice, takže si unikátní techniku LIAZky bude moci prohlédnout prakticky každý fanoušek. Čtenáři ábíčka se navíc mohou těšit na slepovací model tohoto vozu s logy všech partnerů, tedy přesně tak, jak po třiceti letech opět dobude Dakar.

 

 

 

Moderní vynález: Vrtulové auto SkyCruiser

Moderní vynález: Vrtulové auto SkyCruiser

Sodoma gomora?!! Supersporťák na slanou vodu

Sodoma gomora?!! Supersporťák na slanou vodu

Vypiplaný Voltron: Motorka, do které se zamilujete

Vypiplaný Voltron: Motorka, do které se zamilujete

Klíčová slova:
auto
 

Články odjinud