Hilda: Vítejte v říši trollů, hafíků a obrů

Hilda: Vítejte v říši trollů, hafíků a obrů
Sdílej
 
Znáte to – kreslíte si do skicáře skálu před sebou, dáte si šlofíka, a když se probudíte, místo skály na vás cení zuby troll.

 

Pokud to snad neznáte, je načase, abyste to poznali v prvním díle slavného komiksu Hilda. Tahle skvěle napsaná, nádherně nakreslená a rozkošně vybarvená komiksová paráda je dílem osmadvacetiletého britského autora Luka Pearsona a zavede vás do hlubokých lesů magické verze Norska. Norsko je krajinou divů, bájí a tajemných bytostí, a proto jsou dobrodružství holčičky Hildy, která tam žije uprostřed divočiny v malé chaloupce se svou maminkou, pokaždé stejně ta k napínavá jako objevná a inspirativní. Jen si představte, že máte tak jako Hilda za barákem tajuplnou horu, v ní ještě tajuplnější jeskyni a v té ještě tajuplnější pidilidičky. To si přece říká o přidání skicáře do baťůžku a zahájení výpravy do skrytých koutů.

Mýty a výmysly

Komiks Hilda má zatím čtyři díly, z nichž první dva – Hilda a troll a Hilda a půlnoční obr – u nás vyšly v jednom svazku nazvaném prostě Hilda. Nemusíte být Sherlock Holmes, abyste z názvů usoudili,o čem který díl konkrétně vypráví. V tom prvním se děvčátko z hor skutečně potká s trollem (to je takový ten severský obr, který se na sluníčku mění ve skálu, a když si po setmění protáhne údy, tráví volný čas tím, že žere lidi), ve druhém narazí na... Správně, půlnočního obra! Potká ji toho ale mnohem víc; Luke Pearson má unikátní talent nacpat do každého okénka svého komiksu aspoň dva vagony fantazie, osm náklaďáků vlastních výmyslů a padesát osm zaoceánských nákladních lodí bytostí a bytůstek jak z norské mytologie, tak ze své šílené hlavy.


Hawkey z Avengers je holka?

Hawkey z Avengers je holka?

Hilda a její bestiář

Hilda na svých výpravách potká třeba tyhle týpky:

TROLL

Posviťte na něj, zkamení. Zhasněte mu a je z vás večeře. Chcete-li vědět o každém jeho kroku, doporučujeme pověsit mu na nos zvoneček. "Cililink" znamená "utíkej".

Hilda: Dobrodružství a kamarádi •  Paseka

PIDILIDI

Trpaslíčci, kteří považují Hildu za obra, jsou potomky klasických trpaslíků, kterých je severská mytologie plná stejně jako elfů. Pátráte-li po jejich kořenech v Pánovi prstenů, tady je máte.

Hilda: Dobrodružství a kamarádi •  Paseka

POLEŃÁK

Hildin soused z lesa, který vypadá jako polínko, tváří se jako polínko, a kdybyste do něj kousli, tak asi i chutná jako polínko. Chodí k Hildě na návštěvu – a spí tam jako poleno.

Hilda: Dobrodružství a kamarádi •  Paseka

HAFÍCI

Pokud se díváte na mraky dostatečně dlouho, začnete v nich rozpoznávat podivuhodné tvary; hafíci jsou mraky, které vypadají jako psí polštáře – a když si je chytnete, tak vás povozí.

Hilda: Hafík •  Paseka

VĚTVÍK

Hildin domácí mazlíček; něco mezi psem, srnkou a miniaturním sobem.

Hilda: Dobrodružství a kamarádi •  Paseka

Komiksoví kámoši

Když se podíváte na mapu v úvodu komiksu o Hildě, napadne vás možná – kdo bydlí za jejími okraji? Tohle je Hildin svět; ale co když Hilda doputuje na konec mapy? Nabízíme možnou odpověď: Kdyby šla Hilda dostatečně dlouho, dorazí do sousedních světů svých komiksových kamarádů a kamarádek. Mohli by to být například ti z následujících komiksů:

ČTYŘLÍSTEK

Tak jako nabízí Hilda svébytný pohled na norskou mytologii, ve Čtyřlístku často narazíte na prvky z mytologie české: Místo trollů jsou tu rytíři, místo hafíků třeba
vodníci.

RYCHLÉ ŠÍPY

Ale zajisté, proč by se Hilda nemohla kamarádit s Mirkem Dušínem, Jarkou Metelkou, Jindrou Hojerem, Červenáčkem a Rychlonožkou? Stejně jako oni má i ona smysl pro dobré skutky a slušné vychování, stejně jako oni baží po dobrodružství a prozkoumávání záhad kolem sebe.

TINTIN

Další kreslený dobrodruh, tentokrát z Francie – ovšem cestující

ASTERIX

Aby té globální mytologie nebylo málo, vezměte si k ruce ještě Asterixe, který vám svébytnou komiksovou formou přiblíží zase mytologii (a historii) starého Říma.

Galerie: Batman se znovu potká s Želvami ninja

Galerie: Batman se znovu potká s Želvami ninja

Země je ve válce s mimozemšťany: Stačí jen zabíjet

Země je ve válce s mimozemšťany: Stačí jen zabíjet

Klíčová slova:
komiks, Hilda, Komiksy na Heureka.cz
 

Články odjinud