Tábor Na křídlech Spitfire

Tábor Na křídlech Spitfire
Sdílej
 
Šedesátka malých letců z celé republiky se účastnila dětského leteckého tábora Na křídlech Spitfire: Pocta československým válečným letcům. Bydleli pod stanem přímo na letišti, strávili hodiny na profesionálních leteckých simulátorech a nakonec opravdu vyrazili do oblak v letounech Zlín Z-226 a Cesna C-152.

 

Na letišti aeroklubu Plasy bylo na začátku července rušno trochu jinak, než je obvyklé. Dům dětí a mládeže Kamarád Třemošná tam pořádal dva týdenní tábory s názvem Na křídlech Spitfire: Pocta československým válečným letcům. Šedesátka malých účastníků z celé republiky se vžila do rolí našich letců ze slavných leteckých perutí 310, 311, 312 a 313. Děti bydlely pod stanem přímo na letišti, studovaly letové postupy, letištní řád i příručky, strávily hodiny na profesionálních leteckých simulátorech a nakonec opravdu vyrazily do oblak.

Na táboře Na křídlech Spitfire •  DDM Kamarád Třemošná

Malí letci nad táborem

Atmosféru tábora umocňovala naprosto dokonalá maketa Supermarine Spitfire v měřítku 1:1, kterou zapůjčil Czech Spitfire klub. A když v pondělí 3. července přistál na plaském letišti pilot Ing. Radim Vojta se skutečným Spitfirem, opravdový letoun od modelu se skoro nedal rozeznat. Ing. Vojta je dnes jediným Čechem, který dokáže pilotovat Spitfire.

A pak nastal čas létat. Děti byly rozděleny do dvou skupin: na piloty stíhacích perutí a piloty bombardovací 311. perutě. Piloti stíhacích perutí létali z přední kabiny Zlínu Z-226 a piloti 311. bombardovací peruti sedlali Cesnu C-152, protože ta má místo kniplu berany. Někteří si pochvalovali, jak je kokpit Cesny malý, jako by byl postavený přímo pro ně na míru. To se hodilo. Vzlétání a přistávání obstarali instruktoři, ale nahoře to museli mít malí piloti pevně v rukou.

Video: Na křídlech Spitfire

Video se připravuje ...

Na táboře Na křídlech Spitfire • Zdroj: DDM Kamarád Třemošná

Ostře nabitá pocta   

Na táboře se pořád něco dělo: členové KVH 4. obrněná divize Plzeň sehráli autentickou přestřelku s nacistickými vojáky a nad hlavami jim přitom létaly třímetrové RC makety válečných letadel Spojenců a Luftwaffe. Kromě Spitifire přistáli na místním letišti také letouny Stinson V77 Reliant a Harvard Mk. II. Dorazili výsadkáři ze 4. BRN Žatec, kteří povozili děti v obrněném vozidle Pandur: Ani piloti horkovzdušných balónů se nedali zahanbit. Nechyběly výlety na základnu dopravního letectva Kbely a do kbelského leteckého muzea nebo za leteckou záchrannou službou Kryštof 7.

Děti si z tábora s sebou domů odvezly neopakovatelné zážitky. Staly se na týden opravdovými piloty a létaly na skutečných letounech. Ale hlavně podnikly první krůčky na dráze za kariérou profesionálního pilota. Tak ahoj příští rok na leteckých táborech 2018!

Amélie Earhartová: Na stopě letecké záhadě

Amélie Earhartová: Na stopě letecké záhadě

SolarStratos: Jak vysoko se dostane nový letoun?

SolarStratos: Jak vysoko se dostane nový letoun?

Elektrické letadlo od NASA: X-57 Maxwell poletí potichu na baterky

Elektrické letadlo od NASA: X-57 Maxwell poletí potichu na baterky

 

Články odjinud